• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ORIKA: a to ještě záleží na tom, jestli máš lámanku, nebo neloupanou nebo jakou...

    Jinak čím méně to vaříš, tím víc rutinu ti v tom zůstane. Lámanku stačí nasypat do horké vody a nechat odstát, když dáš poměr voda: pohanka 1:2, tak prostě do té doby, než se ti to vsákne. U "neloupané" (tj. je celá hnědá a má celistvý tvar, ne že je ještě ve šlupce) větišnou chvíli vařím a pak nechám odstát - dokud to nevsákne vodu a nebo dokud to není měkké. Tak od oka. Rozhodně to ale netrvá hodinu.

    Vidíš - jdu vyzkoušet, co se stane, když pohanku namočím do studené vody a nechám pár hodin. Třeba to bude dobré.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ORIKA: tak jestli máš 4 plotny a 4 hrnce, tak můžeš vyzkoušet všechny čtyři způsoby zaráz a zjistit, kterak připravená Ti nejvíce vyhovuje ;]
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    zdravím, potřebovala bych nějaký universální návod na přípravu pohanky...na netu jsem našla asi 4 různé způsoby, v jednom je vařit, v dalším zas nevařit, nechat odstát hodinu vs. 20min, tak jsem z toho poněkud zmatena...děkuju
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SOUTHGOER: neco o tom, ze kakao plesnivi, nebo se napousti chemkama aby neplesnivelo
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Prislo mi mailem (pro Prazaky):

    Milí přátelé makrobiotického vaření,



    Mám tu radost pozvat vás do svých nových prostor v Sázavské 14 na Královských Vinohradech. Od února zde již pořádám pravidelné kurzy vaření. A od úterý 20.dubna zde bude možno, zatím pouze 2 dny v týdnu, mít makrobiotickou stravu. V úterý bude vždy kompletní MB talíř, ve středu zatím jen „velká“ polévka + sushi nebo sendvič a dezert. Až si s Milanem (kuchař ze Skalky 22) novou kuchyň a taky sami sebe „ošaháme“, rádi vařící dny rozšíříme.

    Zároveň bude možné si zakoupit doma vyrobené gomasio, pickles a další MB pochutiny.



    Jídla bude nutné si předem objednat mailem, neb naše limity a limity hrnců jsou omezené. Na úterý budeme pro začátek chystat 30 porcí, na středu cca 40.

    Vyzvedávat si je („take away“ systém) bude možné mezi 12. a 14.hodinou, vchod do domu vpravo od Obchodu se zdravou stravou (2.zvonek vlevo nahoře), v suterénu. Nosit si můžete buď vlastní obaly/krabičky/skleničky/termosky, nebo vám za úplatu poskytneme termoobaly.



    Rovněž jsme schopní poskytnout cateringové služby na oslavu narozenin, svatby, party, firemní akce.



    Pokud víte o někom, kdo v blízkém okolí bydlí nebo pracuje a měl by o tento druh stravy zájem, budeme rádi, pošlete-li mu tento mail. Děkujeme.



    Nechcete-li, aby vám byly jídelníčky zasílány, dejte mi prosím vědět.



    Těšíme se na vás a přejeme vám krásné jarní dny.



    Zuzana a Milan

    www.macrobios.cz

    605238539





    Úterý :

    Miso polévka

    Rýže/kroupy + gomasio

    Humus

    Mrkev v pánvi Wok

    Blanšírovaná zelenina

    Salát z kysaného zelí, daikonu a mořských řas



    Moučník : jablečný koláč s polevou



    Cena : oběd 110,-- Kč

    moučník 20,-- Kč





    Středa :

    Bílá polévka s fazolí 40,-- Kč

    Sendvič/sushi 30,-- Kč/ 45,-- Kč

    Makový jáhelník s povidly 25,-- Kč
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    DARJEEL: Dekuju, ale nemam to z vlastni hlavy! .)

    Setkala jsem se s nazorem, ze kvalitni kakao je vhodnejsi nez karob... samozrejme jen obcas.) (Bohuzel teda presne nevim proc.)
    LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    Zdravím vás,

    provádím průzkum pro diplomovou práci (nikoli vlastní, ale off-nyxové studentky) v oblasti správného a zdravého stravování. Vzhledem k zaměření této diskuse, bych vás rád požádal, zda by jste se na test nemohli podívat a pokud možno i vyplnit.

    http://mira-zajmu-o-spravne-stravovani.vyplnto.cz/

    Pokud máte známé, kteří se zabývají správnou nebo zdravou stravou, tak prosím neváhejte a odkaz na dotazník jim zašlete. Test vychází z Bratmanova testu pro zjišťování ortorexie, koho by téma více zajímalo rád mu zprostředkuji kontakt s autorkou.

    Může se stát, že se s touto prosbou setkáte ve více klubech. Snahou bylo pokrýt co nejvíce potenciálních respondentů a tak se vám za případné nepohodlí omlouvám.

    Děkuji
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SOUTHGOER: +1 :)
    MARTIN_KOHOUT: voda + několik druhů mouky, ideálně tak tři. Používám pohankovou, pšeničnou, špaldovou, žitnou a použít se dajíi všechny druhy vloček. Vždycky mrknu do špajzu, co tam zrovna je za mouku a nějak nakombinuji, možností je mnoho, každá mouka se chová trochu jinak, cílem je tekuté těstíčko, které drží na panvičce.. Chce to parkrát zkusit, která mouka jak drží nebo nedrží a pak už to jde samo :) Nejlíp drží pohanková, ovesné vločky (jemné), pšeničná jak která a žitné dávám jenom trochu, když už jí dávám. Dá se přidat třeba trocha jablečného koncentrátu přímo do těsta, palačinky jsou pak sladší, jinak se dají použít i naslano, třeba plněné pickles, uzeným tofu + nějakou zeleninou (a k tomu tahini-tofunéza majonézku, mňam :)
    Ty nasladko pak můžeš plnit jak máš chuť, marmeládou, nějakým krémem z yannohu, karobu, tahini, lehce povařenými nastrouhanými jablky či hruškami, k tomu rozinky či švěstky...
    Mají ale nevýhodu, že jsou smažený, takže jednou za čas, zvlášť když je chladněji, jsou v pohodě, ale nedají se jíst příliš často.
    Ad čokoláda - tam je těžký určit důvod, kakao je širokospektrální nootropikum, může jít o nějakou "psychickou potřebu" a nebo třeba máš málo hořčíku v těle + x dalších důvodů... :/
    Já byl abuzér čokolády a nedávno mě to samo pustilo, aniž bych cokoliv zřejmého udělal. Občas si dám čokoládu, ale spíš proto, že jí dostanu nebo mi někdo nabídne, modus aktivního vyhledávání mi úplně vyhasnul... z toho tedy vyvozuji, že je asi lepší zkusit poznat, proč mám chuť na čokoládu, a to dyžtak měnit, než se snažit si omezovat jezení čokolády "přímo" nebo jak to říct.
    MARTIN_KOHOUT: tahini je dobrý, ale samotný je nevyvážený, je hodně tučný, to chce k tomu ještě nějakou brzdu :]
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    jo, s tou čokoládou hřeším už několik měsíců.. a někdy už ani to nezabírá. díky všem za tipy!
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: jak delas palacinky? me trebas pri chuti na sladky uspokoji casto i hnedej tahin, ale je teda rozdil od kteryho vyrobce. avsak cerny cokolade se obcas neubranim ani tak
    SOUTHGOER: tez ozkousim! diky!
    SVA
    SVA --- ---
    SOUTHGOER: jo to zní hodně dobře, hlavně teď z jara mi to příjde vhodné, určitě ozkouším. Díky:)
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    SOUTHGOER: Celkove mnozstvi vody je 1-2 salky, podle toho, kolik si delame porci.
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    SVA: Na chut na sladke je taky dobre pravidelne si delat SLADKY ZELENINOVY NAPOJ: Tri druhy sladke zeleniny (cibule, mrkev, petrzel, pastinak, dyne Hokkaido, zeli, kedlubna...) nakrajime na vetsi kusy a varime v trojnasobnem mnozstvi NEosolene vody 20 minut, scedime.
    Pijeme nejlepe mezi 10-11 a 14-15, kdy nejvice poklesa hladina cukru v krvi. Napoj si pripravime vzdy rano cerstvy, vydrzi asi 6 hodin. Nenosime ho v termosce, ale treba ve sklenicce, je dobre si ho pred pitim ohrat.
    Doporucuje se klidne denne, nebo aspon obden. Je dobry na slezinu a pomuze cloveku dostat se "do stredu".
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: díky:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: palačinky s medem nebo marmeládou, to je rychlovka a nebo třeba jáhlové koule, ani jedno se nepeče... co mě takhle rychle napadá
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    taky pokud ta potřeba jíst sladké souvisí i s těmi zmiňovanými tenzemi, které se potřebují někde vyboulit, tak může pomoct i nějaká forma práce s myslí....protože jinak se boule zatlačí na jednom místě, a dřív nebo později vyskočí jinde nebo tam kde předtím
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: právě je to spíš o životní situaci a stylu než o tom, že by s tím šlo něco dělat samo o sobě... jo, není to jednoduchý :)
    SVA
    SVA --- ---
    SVA --- --- 13:38:57 7.4.2010
    INK_FLO: S tabákem to mám obdobně jak s cukrem, s 30 denně jsem opět na příležistostném kouření...

    KERRAY: rozumím, když jsem na tom líp jím ovocno- jahlové koláče (bez rafinovaného cukru) a jiné kulinářské výrobky..., jenže to bejvávalo, když byla trouba, teď ji nemám a k tomu z domu odcházím ráno a přicházím večer...já vím jsou to výmluvy...Proto to mám potřebu rozseknout.
    Příští pondělí budu mít pust, pak bych svůj jídelníček mohla vytříbyt...
    DARJEEL, Kerray: No a co si třeba děláte za ňaminy:)? můžete dát nějaké tipy (mimo pečení)...Dík.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    s cukrem to mám obdobně jako s tabákem - příjde období (několik dní až týdnů) kdy je neužívám skoro vůbec nebo vůbec, to mě uklidní a uchlácholí, že na tom ještě nejsem tak špatně...tak si zase začnu nenápadně dopřávat...a za chvíli jsem tam, kde jsem začal :-)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: no, to právě asi neutneš... můžeš si dát nějaký poustevničení, ale po návratu do normálních kolejí to zase sklouzne - samozřejmě, je vhodné se nevracet tak docela do těch normálních kolejí, a postupně se takhle dá posunout hodně, ale snaha to utnout je jak když napínáš gumu - vždycky pak vystřelí na druhou stranu...
    SVA
    SVA --- ---
    BERENIKEE: ani jogurty a tvaroh? o tom máku to vím, ale na to abych pokryla tu dávku cukru bych musela sníst celý pytlík denně...
    No kdyby nebyl problém s tím cukrem tak bych nepotřebovala to ani vyvažovat Ca, od 30 roku je to už úplně zbytečné...

    No jinak děkuji všem za reflexi, všechny důvody závislosti co jste uvedli znám...a myslím že je to taková smršť všeho...Já bych jen teď potřebovala to utnout na ráz, napadlo mě že si vyčistím příští pondělí střeva...po tomhle asi nebudu mít chuť nic do sebe házet...měj te se všichni jarníkovsky:)
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    jasny mak :) na ten sem zapomnela
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    mák mák mák mák
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    Jojo take znam zavislosti na cukru,ale kolisa,vetsi byva v zime a pres zbytek roku se to lepsi a nejlepe je mi s ovocem a nebo domacimi sladkostmi ci hodne kvalitni viceprocentni cokoladou.Ale problemem dnesni doby,obvzlast u zen byva zavislost vyvolana plisnemi a kvasinkami v tele,ktere po cukru primo prahnou a vyvolavaji casto velmi silne chute a nasledne zminovanou zavislost.A nekdy je to proste o psychice a nahrazovani "neceho" :)
    Ale lepsi nez se trapit odmitanim je zdrave nahrazovat a uzit si to :)Ale niceho nikdy se nema prehanet.Jen pozor na ty mlecne vyrobky,do tela vapnik rozhodne nedodavaji,spis naopak telo odvapnuji.Je lepsi vapnik do tela dostavat ruznymi druhy zeleniny a jinych potravin(predevsim lusteniny a orechy).
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: tak, lepší si dát domácí něco oslazené třeba jen tím ovocem, než statečně a plný vlastní důležitosti odolávat a odolávat, a pak ztratit kontrolu a vrhnout se po věcech, kterých by se člověk jinak nedotkl :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: vidím to podobně jako Kerray, řeším to domácím pečením a vařením (buchty, koláče, palačinky apod.), plus třeba využívám medu, OVOCE!!! a ovesného mléka jako sladidla..
    Jinak u cukru je obecně problém, že žádostivost po něm může být vyvolaná z mnoha důvodů, tyto důvody jsou od čistě somatických (potřeba urychlení trávení po vydatném jídle, nízká hladina cukru v krvi,..) až po čistě psychogenní (nervozita, osamělost,...) plus kombinace...
    někdy tělo chce cukříček, protože ho opravdu potřebuje, někdy je to jenom rozežranost, tak to mám aspoň u sebe. Imho je ale pořád lepší dát si něco mírně sladkého (domácí buchta se sladem, jablko, švestku) než rovnou do sebe cpát klasický cukrovinky.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    a z jiného úhlu, taky to chce mít k dispozici dostatek smysluplně činnosti, aby člověk neměl čas se zbytečně, případně až nezdravě zaobírat sám sebou :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: vítej do klubu... občas mi připadá, že odstěhovat se do pralesa by mohlo pomoct... ale když mám přístup ke kvalitním náhradním sladkostem, tedy věci dělané doma, se sladem atd., tak nemám důvod ani chuť řešit cokoliv jiného
    SVA
    SVA --- ---
    Můžete mi někdo poradit? jsem extremně závislé na cukru, zřejmě již od děctví..i když se jedná o oscilace mezi bojkotem a abuzerstvím... (srovnala bych to se závisloti na tabáku nebo heroinu:) dostávam se do začarovaného kruhu, protože kvanterm cukru se mi vyplavuje vápník, který tělu dodávam v podobě mléčných výrobků...
    Poraďte mi jak seknout s cukrem, když je všude kolem...nějaké tipy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam