• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: nj nj na dyni je chut skoro porad, mam osobne pocit)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    víkendový obědový freestyle:
    Tempeh na mrkvi a červené cibulce s tymiánem, pečená dýně s cibulí, ledový salát a ředkvičky, arame s vlašskými ořechy a tamari, jáhly.



    hlavně na dýni byla velká chuť, tak je jí na talíři více, než by standardní makrobiotický talíř doporučoval.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: no uvidim, bylo by to ideal - ale ted nas ceka vyhazovani papirovejch krabic (od stehovani), ktery jsou nasakly;(( jinak bych se vubec nezlobila, kdybych si do jinak prazdnyho prostornyho sklepa slozila do pisku nakou zeleninu...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: Možná že to bude i v tom vlhkém sklepě OK - nevím. V lednici je taky vlhko. ZKus a uvidíš, když se začnou dřív kazit tak se budóu holt muset rychleji konzumovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: parada) taky bych potrebovala nejaky skladiste, sklepy tu mame bohuzel tak silene vlhky, ze to nechci riskovat;/
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    BROZKEFF: Ty jsou krasny:-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: áá, výborně, děkujeme pěkně za Váš čas a energii!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---

    prvních 8 kg zásob dýně hokkaido :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Baked Pumpkin Oatmeal | Cooking with My Kid: Teaching My Kid and myself the art of cooking in 365 days
    http://www.cookingwithmykid.com/recipes/baked-pumpkin-oatmeal/
    recept je sice klasika, na sladko s cukrem, ale inspirace fer :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    {reply BROZKEFF|3048za 1924}: no toto:)) díky
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: super, dik!)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Zdravíčko,
    slíbený elaborát na téma tuky a oleje nabízím zde - koho neuspokojí můj článek, najde pod ním bohatou zásobu odkazů na patřičnou (zpravidla odbornou) literaturu. Zejména doporučuji referenci č. 3 (Brát, J. (2008). Tuky ve stravě překvapením? Kardiologie v primární péči 3 (2): 50-54. Staženo 17.11.2008 z http://www.zdravykorinek.cz/data/sharedfiles/pro_media/KVPP_2-08_Tuky_ve_strave_prekvapenim.pdf)

    Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni


    Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/10/09/prospesnost-a-skodlivost-tuku-a-oleju-v-kuchyni/

    Viděl jsem už řadu dogmatických rad a zákazů v knihách o makrobiotice a jiných systémech životosprávy, a nekonečné citování a parafrázování zastaralých a nepřesných informací z populárních médií, prohlašovaných za „vědecké“, že bych chtěl poukázat na trochu aktuálnější informace.
    Axiom: „Zdravá strava“ má oproti té „nezdravé“ zpomalovat proces nevyhnutelného stárnutí fyzického těla a zároveň udržovat organismus funkční k běžným požadavkům okolního světa. Níže se držím ryze hmotařského nahlížení na věc a ignoruji skutečnost, že možná více ovlivňuje fyzické zdraví energetická struktura bytosti a mysl, než všechny tyto hmotné aspekty. Pokud mám ke „zdravé stravě“ mentální odpor, tak její konzumací si spíš víc ublížím než pomůžu. Práce s vlastní myslí, potažmo energií, je prvořadější a vhodná volba stravy je pouhou podpůrnou praxí. Přesto je dobré, pokud se budu při racionálním rozhodování, co jíst, řídit relevantními informacemi než bludy a polopravdami... »pokračování»


    Je tam
    - zpočátku jakési chemické vademecum, neboli definice základních pojmů z chemie, se kterými se tam potom opakovaně pracuje
    - info o tom co to jsou ty "nasycené", "nenasycené", "transmastné" atd.
    - postřeh že někdy je nasycený tuk lepší než nenasycený (tehdy když jej dám na pánev a rozpálím na 250 stupňů)
    - info že palmový a kokosový olej mají složením poměr mastných kyselin podobný sádlu a máslu a není to nic "zdravého"
    - info o přepalování, smoke pointech atd.

    ENJOY! Věcná diskuse vítána spíše pod článkem, ať je vidět i dalším než členům tohoto auditka.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    takto upravený zázvor taky napomáhá trávení...
    VODA
    VODA --- ---
    SOUTHGOER: tady slupka nevadí, ale nejlíp se zázvor loupe čajovou lžičkou, jde to snadno, žádný ztráty:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    děkuji budu ždímat.)
    zázvor miluju
    IFKA
    IFKA --- ---
    PSICHE23: nastrouhat najemno na nesavý povrch (talířek) a mezi krajem talířku a prsty vyždímat (elegantnější varianta), nebo vyždímat v hrsti:)

    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    PSICHE23: Nastrouhat najemno, klidne i se slupkou, a normalne "vyzdimat". :-) Kdyz ji pridavas do teplych pokrmu, tak nakonec, jen na prohrati, stava by se nemela varit... Dobra je treba i do dezertu (pudinku, napoju apod.)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    IFKA: a jak ten zázvor mačkáš?:)
    IFKA
    IFKA --- ---
    DARJEEL: S přicházejícími chladnějšími dny jsem začala jídla plnit daikonem, strouhám ho do všeho možného, do polévek, do zeleninových směsí, do dovařující se rýže.
    Dalším "objevem" sezóny je zázvorová čerstvě vymačkaná šťáva, přidávaná do polévek a na pokapání zeleniny. Lehce změní chuť a hodně nastartuje chuťové pohárky a udělá jídlo daleko vábivějším i po čichové stránce:) A navíc zahřívá, což se mi jako věčně vymrzlému člověku hodí:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YEETKA: v pořádku, Yeetko, vzhledem k tomu, že jsi jeden z adminů diskuse, tak je fajn, že to tu spoluutváříš a přidáváš to, co Tě zaujalo. ;)

    Děcka, tak co podzimní polévky, nějaké nové tipy, recepty?
    Já dneska ráno dělal kombinaci mrkev, celer, petržel a do vývaru jsem dal různé lístky a natě (co zrovna byly při ruce). Ideální asi povařit a pak rozmixovat na kašovitou polívčíku, já zeleninu strouhal, přidal umeocet, kapku oleje a lehce zahustil kuzu. Fajnová zahřívací přesnídávka, do té zimy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam