• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Zdravíčko,
    slíbený elaborát na téma tuky a oleje nabízím zde - koho neuspokojí můj článek, najde pod ním bohatou zásobu odkazů na patřičnou (zpravidla odbornou) literaturu. Zejména doporučuji referenci č. 3 (Brát, J. (2008). Tuky ve stravě překvapením? Kardiologie v primární péči 3 (2): 50-54. Staženo 17.11.2008 z http://www.zdravykorinek.cz/data/sharedfiles/pro_media/KVPP_2-08_Tuky_ve_strave_prekvapenim.pdf)

    Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni


    Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/10/09/prospesnost-a-skodlivost-tuku-a-oleju-v-kuchyni/

    Viděl jsem už řadu dogmatických rad a zákazů v knihách o makrobiotice a jiných systémech životosprávy, a nekonečné citování a parafrázování zastaralých a nepřesných informací z populárních médií, prohlašovaných za „vědecké“, že bych chtěl poukázat na trochu aktuálnější informace.
    Axiom: „Zdravá strava“ má oproti té „nezdravé“ zpomalovat proces nevyhnutelného stárnutí fyzického těla a zároveň udržovat organismus funkční k běžným požadavkům okolního světa. Níže se držím ryze hmotařského nahlížení na věc a ignoruji skutečnost, že možná více ovlivňuje fyzické zdraví energetická struktura bytosti a mysl, než všechny tyto hmotné aspekty. Pokud mám ke „zdravé stravě“ mentální odpor, tak její konzumací si spíš víc ublížím než pomůžu. Práce s vlastní myslí, potažmo energií, je prvořadější a vhodná volba stravy je pouhou podpůrnou praxí. Přesto je dobré, pokud se budu při racionálním rozhodování, co jíst, řídit relevantními informacemi než bludy a polopravdami... »pokračování»


    Je tam
    - zpočátku jakési chemické vademecum, neboli definice základních pojmů z chemie, se kterými se tam potom opakovaně pracuje
    - info o tom co to jsou ty "nasycené", "nenasycené", "transmastné" atd.
    - postřeh že někdy je nasycený tuk lepší než nenasycený (tehdy když jej dám na pánev a rozpálím na 250 stupňů)
    - info že palmový a kokosový olej mají složením poměr mastných kyselin podobný sádlu a máslu a není to nic "zdravého"
    - info o přepalování, smoke pointech atd.

    ENJOY! Věcná diskuse vítána spíše pod článkem, ať je vidět i dalším než členům tohoto auditka.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    takto upravený zázvor taky napomáhá trávení...
    VODA
    VODA --- ---
    SOUTHGOER: tady slupka nevadí, ale nejlíp se zázvor loupe čajovou lžičkou, jde to snadno, žádný ztráty:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    děkuji budu ždímat.)
    zázvor miluju
    IFKA
    IFKA --- ---
    PSICHE23: nastrouhat najemno na nesavý povrch (talířek) a mezi krajem talířku a prsty vyždímat (elegantnější varianta), nebo vyždímat v hrsti:)

    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    PSICHE23: Nastrouhat najemno, klidne i se slupkou, a normalne "vyzdimat". :-) Kdyz ji pridavas do teplych pokrmu, tak nakonec, jen na prohrati, stava by se nemela varit... Dobra je treba i do dezertu (pudinku, napoju apod.)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    IFKA: a jak ten zázvor mačkáš?:)
    IFKA
    IFKA --- ---
    DARJEEL: S přicházejícími chladnějšími dny jsem začala jídla plnit daikonem, strouhám ho do všeho možného, do polévek, do zeleninových směsí, do dovařující se rýže.
    Dalším "objevem" sezóny je zázvorová čerstvě vymačkaná šťáva, přidávaná do polévek a na pokapání zeleniny. Lehce změní chuť a hodně nastartuje chuťové pohárky a udělá jídlo daleko vábivějším i po čichové stránce:) A navíc zahřívá, což se mi jako věčně vymrzlému člověku hodí:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YEETKA: v pořádku, Yeetko, vzhledem k tomu, že jsi jeden z adminů diskuse, tak je fajn, že to tu spoluutváříš a přidáváš to, co Tě zaujalo. ;)

    Děcka, tak co podzimní polévky, nějaké nové tipy, recepty?
    Já dneska ráno dělal kombinaci mrkev, celer, petržel a do vývaru jsem dal různé lístky a natě (co zrovna byly při ruce). Ideální asi povařit a pak rozmixovat na kašovitou polívčíku, já zeleninu strouhal, přidal umeocet, kapku oleje a lehce zahustil kuzu. Fajnová zahřívací přesnídávka, do té zimy :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    omluvte mě, ale přijde mi, že to sem nemálo patří...

    Nutrients are Toxins? STOP Codex Alimentarius! - Transcription in progress | dotSUB
    http://dotsub.com/view/e9ad3ef4-575b-4c8d-8c1f-1d568b31ed8d
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IFKA: imho zbytečný, pokud Ti jde o to, mít víc sladu za míň peněz (možná teda ne, nevím :), tak bych se poptal v nějakým menším pivovaru, jestli Ti pár metráků neprodají :-)
    IFKA
    IFKA --- ---
    nevíte, jestli je možné si vyrábět ječmenný slad sám doma?
    pokud ano, jak na to?
    KAREN
    KAREN --- ---
    SOUTHGOER: ahaa to se mozna bude hodit, dik)
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Ja delam "hrnkovou buchtu", ktera ma jenoduchej zakladni recept a da se delat v mnoha obmenach:

    3 hrnky mouky (CZ psenicna, polohruba kukuricna, bila polohruba), šptka soli, 1/2 sacku prdopece od alnatury (DM drogerie), psenicny sirup (max. 1 hrnek), zadelat obilnym mlekem (cca 1/2 l) na hustotu hustsi krupicove kase, nalit na vymazany plech a pect asi 40 min na 160-180.

    Varianty:
    kokos, kokosove mleko
    mak
    jablicka, skorice
    orechy, rozinky
    pernikove koreni, melta, rozinky
    kandovane ovoce, coko poleva
    atd.

    S makem jsem ji jeste nezkousela, ale v jinych variantach je moc dobra! ;-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo nakej fajn recept na makovec/makovnik?

    koukam na recept na aspone.cz - ale radsi bych neco podobajici se klasice mouka - vic maku (20 30 deka) - asi kapka sladenky - a cim to nakyprit? do kvasku se mi prave moc nechce, orisky v tom znej fajn, nebo co treba rozinky??
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: Nebál bych se toho, pochybuji, že chlorella jako sladkovodní řasa bude mít dramaticky jiné složení než řas mořské, které jsou integrální součástí makrobiotického jídelníčku. Navíc užívání chlorelly jako doplňku stravy nelze imho považovat za dietu sui generis. A do třetice: smrtelné to určitě nebude, tak vyzkoušej a pozoruj své tělo, co na to bude říkat, při mb se výrazně zvyšuje citlivost těla a myslím, že bys určitě včas poznal signály, že něco není ok. :)

    Já osobně jsem chlorellu užíval dříve, než jsem se dal na mb (společně s mladým ječmenem) a po najetí na striktní mb mi tak nějak samovolně vypadla z jídelníčku, tak nevím, neužíval jsem dohromady dlouhodobě, ale žádné problémy jsem nepozoroval.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemá zkušenost či info ohledně dlouhodobého užívání chlorelly při makrobiotickém stravování?....od chlorelářů se člověk nic nedozví, protože pro ně je to univerzální lék na všechno a např. Kushi se akorát vyjadřuje k nevhodnosti kombinace s jinými dietami a systémy, což úplně nevím jestli je tento případ
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: jj, doporučuju na youtube zadat "protein myth" a trochu se pokouknout... ale reflektivně, některým pánům totiž erudice evidentně nic neříká... :/
    KERRAY
    KERRAY --- ---

    :))
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: joo, tak na tu analyzu sem zvedava taky))


    YEETKA: ok dik) ja do zavinu nakonec davala omegu (udajne pouze 100% ztuzenej rostl. tuk), ceres nemeli... testo v pohode)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam