• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: jen otravuj, jen otravuj dál :)
    Tyhle koule jsou super, tím že jsou nepečené je to taková "rychlovka" a ještě k tomu v podstatě ze zbytků, mám jáhlové kouličky moc rád. Ještě se dá dělat varianta s náplní: karob, yannoh, ovesné mléko a trochu vody rozmíchat do krémovité konzistence (té vody opravdu jen pár kapek, aby směs nebyla moc tekutá), uválet kuličku a před obalením v kokosu do ní prstem udělat ďolík, malou lžičkou vložit trochu krému a zadělat. Potom obalit v kokosu a popřát dobrou chuť :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    FILOMENA: a abych byla fer, tak recept je z biokucharky od Hanky Zemanove
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    pratele ze tu tak otravuju s tim cukrovim....ted jsem udelala dalsi neskutecnou mnamku....

    NEPECENE JAHELNE KULICKY

    200g syrovych jahel
    3/4 jablecneho mostu
    spetka soli
    100g rozinek
    100g oloupanych nasekanych mandli
    250g kokosu
    4 lzice suseneho ovesneho napoje
    cca 10 lzic ryzoveho nebo javoroveho sirupu (jde to asi nahradit i jinym)
    mlety kardamom, vanilka (to je muj vymysl a je to super)

    potup: jahly uvarte v pomeru 1:2 v jablecnem mostu spolecne s rozinkami, muze to byt i mirne rozvarene. nechat vychladnout. v mise k uvarenym jahlam s rozinkami prisypeme mirne oprazene nasekane mandle, cca pul mnozstvi kokosu, suseny napoj, sirup, koreni. rukama vytvorte testo, dle chuti a konzistence jeste pridejte sirup. pokud je testo ridke, pridejte kokos. z testa tvarujte kulicky (ideal mokryma rukama) a obalte je v kokosu(nejprve jsem ukoulela koule a pak jsem je teprve obalila...imho praktictejsi). samozrejme ze jde vytvorit ruzne alternativy...

    tim, ze jsou jahly uvarene v mostu je to opravdu vyborne. kardamom to dotahl do dokonalosti.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    ok, neco vyzkousim. diky
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: někdo davá i caro nebo špaldový instantní kafe, je to pak malinko ostřejší a karob se trochu upozadí
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: Tak jsem ji dělala. Občas se krásně povedla, občas se ten tuk oddělil.
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: susenej karob+suseny ovesny mliko a trosicka vody, takova zakladni poleva - ale kdybys chtela nakou "solidnejsi", hustou, tak to bude chtit nakejten alsan nebo neco k tomu, sladidlo podle me neni nutny - zalezi, jak sladkej je ten korpus
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: jak delate tu karobovou polevu? ja bych ji zkusila asi tak...palmovy tuk, karob + nejake sladidlo...ale nemam zkusenost...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: marokánky, mňam, marokáánky!! To je moje oblíbená mlska y dětských let. :o)
    A to jsem dnes v obchodě koukal na kokosové mléko a říkal si, jestli ho nekoupit, měl jsem, jediné co mi na to tady chybí... :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    VODA: jsou takove mekke, zadny zubyvylamujici ;)
    VODA
    VODA --- ---
    FILOMENA: na marokánky se taky chystám a vyzkouším podle tvýho receptu:)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BROZKEFF:
    VODA: diky za tipy. pernicky jsem nakonec upekla baj voko. nejsou sice uplne mekkoucky, ale daj se ;)
    vcera jsem delala marokanky, upravila jsem mamin recept a jsou vyborne!

    MAROKANKY

    250ml sojove smetany Provamel
    100ml kokosoveho mleka
    50g celozrnne mouky
    neco sladkeho (javorovy sirup, sladenka...)
    1 lžíce tuku
    - v hrnci s neprilnavym povrchem svarit na hustou kasi
    do ni nasypat:
    160g suseneho ovoce dle vlastniho vyberu (ja dala rozinky, fiky, merunky)
    160g orechu (idealne vice druhu nebo npar. slunec. seminka)
    ingredienci muze byt i krapet vice...
    -lzici davat na plech na pecici papir bochanky, ktere vidlickou trochu zplacatet. peci do zlatova (pozor spodek placek ma tendenci k pripalovani, takze hlidat, at to neni ze spoda cerne). nechat na plechu zchladnout, ztuhnout. daji se namazat ze spoda polevou, ale jsou dobre i bez ni.

    rychle a mnamka!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    A je tu další pokus o zatažení "vědy" :)

    “Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/12/15/tibi-vodni-kefir-biochemicke-vlastnosti/
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: aaa to vypada dobre) ja mam natrenovany kosicky ze spaldovyho testa s mrkvi, do toho oriskovej krem (z alsanu) a navrch karobova poleva, tak je mozna zopaknu... to linecky je klasika, pak zkusim v luzny objevit naky zazraky;) jestli na to teda vubec dojde,D
    VODA
    VODA --- ---
    VODA: recept na laskonky je taky ze stránek http://makrobiotika.aspone.cz, můj nekonečný zdroj inspirace
    Makrobiotické recepty - Detail receptu
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=210
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN:zatím dva, linecký a laskonky. Dneska jdu na tyhle
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=544
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: no a kolik uz mas napecino druhu?;)) nebyly by nejaky tipy? o vikendu mozna neco zkusim vyrobit, aby se nereklo))
    VODA
    VODA --- ---
    FILOMENA: a tyhle ze špaldové mouky taky ujdou
    Makrobiotické recepty - Detail receptu
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=336
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    FILOMENA: u nás se perníčky odjakživa dělaly čistě ze žitné mouky, pšeničná vůbec. Navrhoval bych zkusit bio žitnou jemně mletou celozrnnou co mají v Albertu a dál postupovat jako u běžného receptu.

    My jsme vždycky do perníčků dávali pouze med, a sice na kilo mouky kilo medu - ne moc úsporné, ale ve výsledku famózní ;)

    Přesný recept teď neposkytnu, neboť se nachází v místě bydliště rodičů, kde teď nejsem.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LILY: http://malec.borec.cz/vareni/2010/05/07/kysane-zeli/

    Zeleninu jsem vždycky rozsekal a pak ji postupně po vrstvách vždy všechny druhy dával do nádoby... stejně jsem pak vzal ruku a pořádně to uhňácal, takže se to zase trochu promísilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam