• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: ja s tim jeste vubec nemam zkusenost, tak nevim, co si o tom myslet, ale slycham na to samou chvalu) tak bych taky rada otestovala neco vlastniho, protoze mit svy celozrnny pecivo a vykaslat se na nejaky pseudocelozrnny zazraky by byla dobra vyhra)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: ja tam ani moc neprispivam, ale na nastence jsou tam odkazy na stranky se spoustou receptu.....a hlavne uvidis, ze si treba upravis nejake recepty podle sveho a podle napr. dostupnych potravin doma se nachazejicich a u nich nakonec zustanes. ja az zas tak moc neexperimentuju, delam vetsinou 2-3 osvedcene chlebiky o kterych vim, ze se v moji pekarne povedou a nam chutnaji. celkove je to ale super. proste vis, co jis!
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: jj, ja uz tam nakoukla a chystam se tam nejaky recepty nabrat a modifikovat, zajimaly me prave nejaky (a la) makrobio vychytavky - tak super, to si te tam vyfiltruju a upravim si nejaky mistni oblibeny receptury)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: ja mam, sleduji tento klub [ Domácí pekárna ]
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo nahodou domaci pekarnu?
    co nevidet se mi tenhle udelator "prizeni" do bytu, tak se chystam zkouset vsemozny chleby apod., tak se chci porozhlidnout po nakejch receptech a vychytavkach...
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: dekuji, no mit to pod nosem tak se samozrejme neudrzim, ale byla jsem na desetidennim kurzu s vegetarianskou stravou, takze mi nic jineho nezbylo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: gratuluju...

    no to je dobrý, když má člověk fakt neudržitelný impulzy, jinak je samozřejmě nejlepší se tomu úplně vyhnout :o)
    SVA
    SVA --- ---
    No jak to tu procitam jsem rada ze jsem vanocni manii letos naprosto unikla, preji vsem dobre vytraveni a zdarny navrat k mb, popr. jinemu raciofoods

    DARJEEL: jo to je vyborna technika jak pozorovat chute pri jezeni, ja do toho i zaviram oci...ale skutku chce to radeji kvalitnejsi potraviny...a nehrozi prejezeni...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: jo, ja vcera delala jahlovej knedlik taky s mixerem, pekne sem to rozmetala, vodu sem pridala malinko, a stejne sem to nemela delat vubec... a vysledek fakt o dost lepsi) a "svickova" omacka k tomu)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: jj a já si nemůžu vynachválit ten mixér... konečně! Po tolika letech vaření bez něj jsem najednou upgradoval a je to neuvěřitelné, jaké pole možností se mi nyní nově nabízí... Urychluje se i možnost vaření zeleniny, obilné knedlíčky potřebují méně mouky, můžu vyrábět krémovité dezerty, omáčky, zálivky. Nádhera :)

    Mmchdm mě napadá téma gomasio. Vyrábité, kupujete, jíte? Jaké a v jakém poměru, co říkají vaše zkušenosti, přátelé? :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    holt stara lidova moudrost se pozna...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: BOOM!!! :-O ooO ooO pfůůů ;P
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    cukr, kava, limonada, pak caj, rum a bum
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: ono to je všechno do sebe metabolicky zacyklený, masíčko, kávička, cukírek, vínečko, pivečko, a to nemluvě o sociálních vzorcích ( k obědu pivo, k večeři víno, po jídle kafe a zákusek), není divu, že to táhne, příjde mi to jako tavý vír, stačí se trochu namotat a začne se to všechno rozjíždět "jako za starých časů"...
    FILOMENA: jj, taky vždycky když cestuji nebo mám větší výpadek mb tak potom strčím do úst první lžící mb jídla a blahořečím, blahořečím tuhle moudrost.
    PSICHE23: já řízečku unikl, ani kačenka už není co bývala , i když pravda, maso mám hozený spíš ideologicky než nějak podle mb.

    Samozřejmě jsem taky vyfasoval dávku cukroví od mámy, tak jsem se rozhodl udělat pokus. Posledních pár let sleduju, jak cukroví lidé spíše hltají a hážou do sebe, než že by ho nějak pomalu vychutnávali. Jakto? Rozhodl jsem se, že budu každý kousek cukroví pomalu jíst a "vychutnávat". No a hádejte co? S každým dalším kousek se zvyšoval nepohodlný pocit přecukrovanosti a takové těžké lepivosti... moc jsem si ho nevychutnal ;)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    fuj, ja mela zas 4 dny nafouklý břicho a to i ráno po probuzení.)
    i přes to, že jsem se snažila nahrazovat co nejvíce jídel z makrobio, stejne se člověk neubrání řízečku.)
    3 dny jinyho stravovani a fakt to je cejtit.. od včera zas "normalni" strava, břicho slehlo, energie stoupá:)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BROZKEFF: ano, mam to podobne. od stedryho dne mam kazdy den abstinencni chvilku a slidim po necem sladkem. konec s tim!!! ....a to opravdu staci jeden jediny den uletu...

    vcera jsme byli u indu na obidku a chana masala mi konecne napravila chute! ted tu dusim fazolove lusky a uz se mi sbihaj sliny ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: Tak brsalát a podobné "slané" věci mi už přijdou hodně v poho. Není to "lehká mb", ale pokud to je nějaké klasické jídlo, co je chuťově fakt dobré (ryba + brsalát), tak to je docela OK - je to nějaká ohraničená porce jídla, která by až tak velké problémy dělat neměla.

    Průser nastává jakmile do toho lezou i ty cukry - tj. vánočka a cukroví. Tam bych hledal hlavní problém, nebo aspoň já to takhle mám. A IMHO to je obecnější jev :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: ,D to ses tedy obetoval!
    me zaha v zivote nepalila, ale dala jsem si u nasich domaci bramborovej salat, poctivou vanocku, naky cukrovi... a vysledek je, ze se cejtim stale nejak nevyprazdnena a ucpana neboco - nikoli ve smyslu zacpy;) spis takovej pocit "zanesenosti", zpomalenosti ci co... na stedrej den jsem se par hodin po tom salatu regulerne nemohla hejbat (mno a ten seitan v hrasce k tomu byl fakt sytej) a lidi mi podavali predmety, pac jsem si pro ne nemohla ani metr dva dojit... uffff, no jako den dva takovyhle konzumace a stale sklizim jeji plody.// zajimava konfrontace jj)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Report z Vánoc :)

    Krmil jsem se teď tři dny poctivým cukrovím po všech těch návštěvách, abych v rámci vědeckého pokroku zjistil, cože je na takových věcech špatného, když jsou přece tak sladké a chutné?

    Výsledek? Pálení žáhy a kauzální závislost je stoprocentní :)

    Takže už aspoň vím, co mám dělat, pokud si chci znovu zažít tento příjemný pocit - narvat do sebe půl talíře rohlíčků, medových řezů, lineckých koleček a jiných bobrot ;)

    happy new year :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    mno... volno kolem vanoc ma na me ted takovej bizarni ucinek, ze se zabyvam jidlem,D o vikendu jsem zacla pict a ted konecne jsem se dokopala k vyrobe seitanu - varite to nekdo v nejakym specialnim "vyvaru"? z knihy od dagmar mam tip, ze korenova zelenina, kombu a zazvorova stava - doporucite nekdo nejakou vychytavku treba?
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: další vhodná ledolamka je hraška, když domorodec zjistí, že v tom jde obalit i vepřový, osmělí se...na hrašku se kolegové naučili celkem rychle a taky umeocet je oslovil:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam