• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tak už konečně chápeš mechanismus, proč tofu ženy dráždí a muže vyklidňuje ;)
    a proč se ženám v přechodu z nadměrného množství sóji může proliferovat tumor....
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: tojo, me prave zajimaj nejaky dalsi podrobnosti z hlediska nutricni hodnoty) u soji to beru tak, ze fermentovana verze je ze soji best) potkala jsem clanek na tema obsah aminokyselin http://www.ikulturistika.cz/clanek_149.php - mj. tam tem kulturistum pisou

Další účinky: Přirozenou složkou sóji jsou fytoestrogeny. Jsou to rostlinné látky podobné ženským pohlavním hormonům estrogenům a mohou navozovat i v organismu podobný efekt. Protože organismus má dojem, že má nadbytečnou tvorbu vlastních estrogenů, snaží se vyrovnat hormonální hladiny zvýšenou tvorbou vlastního testosteronu a androgenů, což je u sportovců žádoucí.

- to jako fakt? ze tam jsou ty fytoestrogeny nebo neco tohoto typu jsem vedela, ale ze to vyvolava takovouhle reakci - ?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: sojový maso nebrat, od tofu dál to chce... seitan je v pohodě, je dobře stravitelný, dyk je to lepek! :))))
    KAREN
    KAREN --- ---
    ve vege klubu probirame stravitelnost / nutricni hodnotnost sojovyho "masa" a seitanu - ja to vnimam spis tak jako intuitivne... nepotkal jste nekdo nejakou chytrou tabulku nebo rozumnej prehled, kde by se o tom psalo tak nejak objektivne? co pan Broskvicka, nemas k tomu neco ze sve studnice?.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: ja s tim jeste vubec nemam zkusenost, tak nevim, co si o tom myslet, ale slycham na to samou chvalu) tak bych taky rada otestovala neco vlastniho, protoze mit svy celozrnny pecivo a vykaslat se na nejaky pseudocelozrnny zazraky by byla dobra vyhra)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: ja tam ani moc neprispivam, ale na nastence jsou tam odkazy na stranky se spoustou receptu.....a hlavne uvidis, ze si treba upravis nejake recepty podle sveho a podle napr. dostupnych potravin doma se nachazejicich a u nich nakonec zustanes. ja az zas tak moc neexperimentuju, delam vetsinou 2-3 osvedcene chlebiky o kterych vim, ze se v moji pekarne povedou a nam chutnaji. celkove je to ale super. proste vis, co jis!
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: jj, ja uz tam nakoukla a chystam se tam nejaky recepty nabrat a modifikovat, zajimaly me prave nejaky (a la) makrobio vychytavky - tak super, to si te tam vyfiltruju a upravim si nejaky mistni oblibeny receptury)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: ja mam, sleduji tento klub [ Domácí pekárna ]
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo nahodou domaci pekarnu?
    co nevidet se mi tenhle udelator "prizeni" do bytu, tak se chystam zkouset vsemozny chleby apod., tak se chci porozhlidnout po nakejch receptech a vychytavkach...
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: dekuji, no mit to pod nosem tak se samozrejme neudrzim, ale byla jsem na desetidennim kurzu s vegetarianskou stravou, takze mi nic jineho nezbylo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: gratuluju...

no to je dobrý, když má člověk fakt neudržitelný impulzy, jinak je samozřejmě nejlepší se tomu úplně vyhnout :o)
    SVA
    SVA --- ---
    No jak to tu procitam jsem rada ze jsem vanocni manii letos naprosto unikla, preji vsem dobre vytraveni a zdarny navrat k mb, popr. jinemu raciofoods

DARJEEL: jo to je vyborna technika jak pozorovat chute pri jezeni, ja do toho i zaviram oci...ale skutku chce to radeji kvalitnejsi potraviny...a nehrozi prejezeni...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: jo, ja vcera delala jahlovej knedlik taky s mixerem, pekne sem to rozmetala, vodu sem pridala malinko, a stejne sem to nemela delat vubec... a vysledek fakt o dost lepsi) a "svickova" omacka k tomu)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: jj a já si nemůžu vynachválit ten mixér... konečně! Po tolika letech vaření bez něj jsem najednou upgradoval a je to neuvěřitelné, jaké pole možností se mi nyní nově nabízí... Urychluje se i možnost vaření zeleniny, obilné knedlíčky potřebují méně mouky, můžu vyrábět krémovité dezerty, omáčky, zálivky. Nádhera :)

Mmchdm mě napadá téma gomasio. Vyrábité, kupujete, jíte? Jaké a v jakém poměru, co říkají vaše zkušenosti, přátelé? :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    holt stara lidova moudrost se pozna...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: BOOM!!! :-O ooO ooO pfůůů ;P
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    cukr, kava, limonada, pak caj, rum a bum
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: ono to je všechno do sebe metabolicky zacyklený, masíčko, kávička, cukírek, vínečko, pivečko, a to nemluvě o sociálních vzorcích ( k obědu pivo, k večeři víno, po jídle kafe a zákusek), není divu, že to táhne, příjde mi to jako tavý vír, stačí se trochu namotat a začne se to všechno rozjíždět "jako za starých časů"...
    FILOMENA: jj, taky vždycky když cestuji nebo mám větší výpadek mb tak potom strčím do úst první lžící mb jídla a blahořečím, blahořečím tuhle moudrost.
    PSICHE23: já řízečku unikl, ani kačenka už není co bývala , i když pravda, maso mám hozený spíš ideologicky než nějak podle mb.

Samozřejmě jsem taky vyfasoval dávku cukroví od mámy, tak jsem se rozhodl udělat pokus. Posledních pár let sleduju, jak cukroví lidé spíše hltají a hážou do sebe, než že by ho nějak pomalu vychutnávali. Jakto? Rozhodl jsem se, že budu každý kousek cukroví pomalu jíst a "vychutnávat". No a hádejte co? S každým dalším kousek se zvyšoval nepohodlný pocit přecukrovanosti a takové těžké lepivosti... moc jsem si ho nevychutnal ;)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    fuj, ja mela zas 4 dny nafouklý břicho a to i ráno po probuzení.)
    i přes to, že jsem se snažila nahrazovat co nejvíce jídel z makrobio, stejne se člověk neubrání řízečku.)
    3 dny jinyho stravovani a fakt to je cejtit.. od včera zas "normalni" strava, břicho slehlo, energie stoupá:)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BROZKEFF: ano, mam to podobne. od stedryho dne mam kazdy den abstinencni chvilku a slidim po necem sladkem. konec s tim!!! ....a to opravdu staci jeden jediny den uletu...

vcera jsme byli u indu na obidku a chana masala mi konecne napravila chute! ted tu dusim fazolove lusky a uz se mi sbihaj sliny ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam