• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: vzhledem k tomu, že jsme v makrobiotickém auditku, tak je ten sýr samozřejmě sojový, viď? :o)

    Jinak musím říct, že mně na tomhle jídle primárně vyhovuje, že ho mívají za poměrně nízké peníze občas v restauraci a často v kontextu různých hovězích pečínek je to docela dobrá volba.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: jo, vyvar by byl ideal, ale toho moc nemivam - vetsinou skonci v polivce, a na kostky kaslu) nejak jsem si na tohle vzpomnela a docela bych si to dala) klidne i radsi nez italskej typ rizota, ale to taky stoji za to)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KAREN: já dělám tyhle rizota docela často, miluju rýži.)
    střídám různý zeleniny, který nejdřív osmahnu pak přidam rýži a zaliju vývarem a dusim nebo dám do trouby..
    a jelikož jsem sýrožrout tak nakydam este půl kila sýra.))
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: no zasadni je pomer vody k ryzi a ostatnim ingrediencim;) vse od oka.))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KAREN: vidis, to bych i zvlad. te budu muset vyzpovidat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    SISTA: aaa nejaky rizotko by slo, to je pravda, dik)

    vubec me nedavno napadlo, ze proc nedelat takovyty cesky rizota, kdy se soupe mix zeleniny a cehosi s nevarenou rejzi v pekaci do trouby)
    SISTA
    SISTA --- ---
    KAREN: ja delam rizoto: hlivu nejdriv prudce osmahnout, potom dusit v zel. vyvaru dokud nezmekne (cca pul hod.), pridat kukurici, hrasek, ryzi varenou s kurkumou nebo kari a kmin. ja si to jeste teda zasypavam syrem, ale i bez toho je to fajn.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    // nemate nekdo nejakej zajimavej tip, co s hlivou? kousek mi tu zbyl a gulas uz byl)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF: jj. zatim jenom domaci :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    TADEAS: aha supr :) tak v tom případě objednávku zatím ruším, počkám až ti to dorazí a pokud ti to povalí tak se domluvíme ... půl tuny asi hned tak nevyrobíš předpokládám (nebo rozjíždíš tempehový byznys ve velkém? ;))
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: ten zenovy mnich tu jeste je?.. ja myslela ze se uz odstehovali...
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: Nejraději bych si tě půjčila na pár dní domů :)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VRINDAVAN: zkus napsat id SUNRISE, nevím jestli to tu sleduje... ale budeš si muset dojet do prahy
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    TADEAS:
    BROZKEFF: ja bych to brala, ale jsem z Mlade Boleslavi, muz jezdi do Praglu do prace...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF: hele to sem objednaval pred par dny, je to tak na pul tuny tempehu tak ti muzu cast dat jestli chces ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    kdyžtak pošta
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    chce ještě nějaký brňák kulturu na fermentaci tempehu?, plánuju objednat

    půl kila koncentrované kultury zde za 11 USD (+ cca 15 za poštovné)

    http://indomart.us/catalog/product_info.php?cPath=32&products_id=505&osCsid=1e8bd2f1e2db258e1cd9784f396cac87

    návod na výrobu
    Jak si vyrobit svůj vlastní tempeh
    http://www.merc.cz/tempeh/
    SVA
    SVA --- ---
    no a nema to pani strnadelova popsane na jine strane, pac me prijde ze vecem docela rozumi, teda mela jsem jen jednu knizku, treba je mozne ze danou problematiku probira v jine publikaci, a proste to prechazi generalizovanim...

    Ono se tezko popisuje neco, protoze na to by clovek popsal dve strany...takze o obecnem vysvetleni vzdycky mohou nastat tyhle zlomy ale co ono a to...samozrejme...bohuzel nevim asi vir mi sezral me materialy s fyziologie, profesorka fernerova dela na hodne projektech tak mam docela duveru v to co me naucila...ale spis je to ma vlastni interpretace.
    uplne zjednodusene bych rekla, telo se ze zvysenou hladinou cukru vyrovna tim ze se tuhle hladinu snazi prirozene snizit, proces kterym prochazi stepeni skrobu je zdlouhavejsi, u jednoduchych cukru glykemie (hl. cukru) prudce naruste ve velke koncetraci. Telo se teda brani teto hladine cukru, soucasne pomalejsi slozene cukry se konecne rozstepily a mely by se vstrebat pres stenu strevni...tady bych prave potrebovala nakouknout do tech papiru abych mohla presne popsat co se deje, ale snad to tak bude stacit...
    S krve pak pokracuje vyziva (glukoza) do organu, mozku, dochazi k vnitrobunecnemu traveni, na povrchu bunky (membrany) jsou specificke prenasece molekul glukozy, ktere jsou kontrolovane homonalne inzulinem (tenhle hormon je v procesu velkeho vedeckeho vyzkumu co se tyce jeho dalsicich funkci) takze pri zvysene glykemii tyhle prenasece jsou "zablokovany". Dochazi k reverzni kaskadove reakci zastaveni "prijmu" cukru.
    No a co fruktoza, teda ty jablicka a vlocky treba, tak ta se vubec nestepi takze je velice rychle znat na hladine cukru, ale take neni kontrolovana inzulinem pri pruchodech do jinych organu skrz tenhle prenasecovi transport. Takže nekontrolovany nadbitek cukru v krvi.

    Tak jste si treba nevsimly ze po tom co si date treba strudl se nafouknete a zakvasite, nebo to treba neni tak alarmujici, tech zlych bakterii neni takove mnozstvi aby se to mohlo na pozorovatelne urovni projevit.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: sázíme se spolu nebo jak? :o) Mám tu láhev fakt dobrého!!! :))
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: tak to jsem zvědav na výsledek, sázka zaznamenána :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    sázím láhev dobrého červeného bio vína, že to opsala od někoho jiného bez nějakého dalšího ověřování. Ale fandím jí, to zas jako jo! :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: Jj, však v pohodě. Jen ať klidně píše pro laickou veřejnost, ale jak vidíš, tak stručné vypisky z učebnice fyziologie, coby jiného zdroje, situaci trochu komplikují. Pokud ta paní něco tvrdí, tak k tomu asi nějak došla, no a když neříká jak, tak to pak může člověk akorát jako opička reprodukovat a nic z toho. Mně jde o to, že v rámci mb je spousta keců, který vůbec nejsou založený na nějakých reálných poznatcích a slouží pouze trapně ke zvýšení kredibility tohoto způsobu stravování, jako kdyby to bylo potřeba. Zároveň si tím mb a jiné alternativní přístupy podrážejí nohy. Důvěřuj, ale prověřuj. A tenhle argument o kombinovaní cukrů mi příjde dost zásadní ohledně úpravy stravy. Proto ho automaticky nepřijímám a zároveň ho ale chci ohledat. Díky za její mail.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam