no a nema to pani strnadelova popsane na jine strane, pac me prijde ze vecem docela rozumi, teda mela jsem jen jednu knizku, treba je mozne ze danou problematiku probira v jine publikaci, a proste to prechazi generalizovanim...
Ono se tezko popisuje neco, protoze na to by clovek popsal dve strany...takze o obecnem vysvetleni vzdycky mohou nastat tyhle zlomy ale co ono a to...samozrejme...bohuzel nevim asi vir mi sezral me materialy s fyziologie, profesorka fernerova dela na hodne projektech tak mam docela duveru v to co me naucila...ale spis je to ma vlastni interpretace.
uplne zjednodusene bych rekla, telo se ze zvysenou hladinou cukru vyrovna tim ze se tuhle hladinu snazi prirozene snizit, proces kterym prochazi stepeni skrobu je zdlouhavejsi, u jednoduchych cukru glykemie (hl. cukru) prudce naruste ve velke koncetraci. Telo se teda brani teto hladine cukru, soucasne pomalejsi slozene cukry se konecne rozstepily a mely by se vstrebat pres stenu strevni...tady bych prave potrebovala nakouknout do tech papiru abych mohla presne popsat co se deje, ale snad to tak bude stacit...
S krve pak pokracuje vyziva (glukoza) do organu, mozku, dochazi k vnitrobunecnemu traveni, na povrchu bunky (membrany) jsou specificke prenasece molekul glukozy, ktere jsou kontrolovane homonalne inzulinem (tenhle hormon je v procesu velkeho vedeckeho vyzkumu co se tyce jeho dalsicich funkci) takze pri zvysene glykemii tyhle prenasece jsou "zablokovany". Dochazi k reverzni kaskadove reakci zastaveni "prijmu" cukru.
No a co fruktoza, teda ty jablicka a vlocky treba, tak ta se vubec nestepi takze je velice rychle znat na hladine cukru, ale take neni kontrolovana inzulinem pri pruchodech do jinych organu skrz tenhle prenasecovi transport. Takže nekontrolovany nadbitek cukru v krvi.
Tak jste si treba nevsimly ze po tom co si date treba strudl se nafouknete a zakvasite, nebo to treba neni tak alarmujici, tech zlych bakterii neni takove mnozstvi aby se to mohlo na pozorovatelne urovni projevit.