• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: Jj, však v pohodě. Jen ať klidně píše pro laickou veřejnost, ale jak vidíš, tak stručné vypisky z učebnice fyziologie, coby jiného zdroje, situaci trochu komplikují. Pokud ta paní něco tvrdí, tak k tomu asi nějak došla, no a když neříká jak, tak to pak může člověk akorát jako opička reprodukovat a nic z toho. Mně jde o to, že v rámci mb je spousta keců, který vůbec nejsou založený na nějakých reálných poznatcích a slouží pouze trapně ke zvýšení kredibility tohoto způsobu stravování, jako kdyby to bylo potřeba. Zároveň si tím mb a jiné alternativní přístupy podrážejí nohy. Důvěřuj, ale prověřuj. A tenhle argument o kombinovaní cukrů mi příjde dost zásadní ohledně úpravy stravy. Proto ho automaticky nepřijímám a zároveň ho ale chci ohledat. Díky za její mail.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    DARJEEL: ja taky nic nehrotim. ja jsem jen napsala, co jsem cetla. ty proste vis s jistotou, ze pi. Strnadelova nema pravdu. neni to podlozene-neni to pravda...ona pise knihy pro laickou verejnost...
    a vis co? tak ji napis. ja ji uz jednou jeden dotaz psala a rada mi odpovedela. prijde mi fajn, minimalne jako clovek. zde mas moznost .... strnadelova@cbox.cz
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: aha, díky. Jen mi tam chybí popis těch procesů, to je hezký takhle napsaný, ale to si nijak neověřím, neporovnám s jinými zdroji. A fyziologie je natolik složitý obor, že takovéhle kategorické tvrzení bez dalšího hlubšího komentáře je úplně k ničemu. Beru jako názor "jedna paní povídala"...

    Štěpení škrobu začíná už v dutině ústní, kdežto sacharozy až ve střevě. Škrob se do střeva dostane zpracovaný (amyláza v ustech, jícnu, žaludku, pankreasu) v podobě maltózy, izomaltózy a alfa-dextrinů. Je pravda, že ve střevě se potom na štěpení sacharózy podílí jiné enzymy (sacharoza), než na štěpení produktů škrobu (malotoza, izomaltoza, dextrinaza), nicméně škrob už je v této fázi hodně zpracovaný, takže paní Strnadelová se minimálně částečně mílí. Když k tomu přidáme fakt, že maltoza, izomaltoza a dextroza jsou disacharidy, tedy to, co paní Strnadelová nazývá zavádějícně "jednoduché cukry", tak nevidím důvod, proč by se trávení jednoho disacharidu mělo bít s tím druhým.

    jj, plísně, těch máme v těle hromadu, většina lidí s tím žije celý život, aniž by to věděla. Ale strašit s něma, to je některým křesťansky podobné! :)

    NYA: tak třeba on poradí, kde k této informaci přišel? :o)

    jj, zvlášť když člověk žije v nechutným smradlavým městě a pracuje od nevidím do nevidím (a třeba nepracuje doma :) Já osobně to moc nehrotím, protože když pak vycestuju někam, tak abych měl problémy s trávením, kvůli tomu, že jsem si dal brambory... ehm :)
    Pro mě je důležitá svoboda a flexibilita... zdravé jídlo je stejně jen jeden aspekt, další je zdravá mysl, cvičení, meditace :))))
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: ja si myslim, ze to chce nejak zdrave regulovat... mozna to tu bude znit kacirsky, ale podle me kdyz si organismus zvykne na vsemozny "rozmazlovani" v podobe vynechavek toho a tamtoho, vychytavek co s cim kombinovat a predevsim rozhodne nekombinovat a cemu se zcela vyhybat, tak se pak v konfrontaci s klasictejsim (treba i vegetarianskym, veganskym) stravovanim, kdy neni moznost si uvarit apod., muze solidne zneprovoznit - ja treba mam v posledni dobe zkusenost s konzumaci tech celozrnnejch chlebu z domaci pekarny, ktery mi nafukujou bricho a celkove se cejtim "ucpane" (neni to primo zacpa, proste takovej pocit zaneseni, ze to proste v tele neplyne pekne v klidecku) a zbavuju se toho kdo vi jak dlouho... nebo pak nedejboze nejakej syr, mlecnej vyrobek treba, to se pak v traveni/zazivani odehrava hotovej cirgus;)))

    jak rikam, mozna tu budu za blazna, ze neco takoveho vubec vezmu do ust, ale precejen varit si kazdej den tri jidla clovek vzdy nezvlada a nekdy zkratka neni na vyber;) ja bych volila zlatou stredni cestu - pokud neco cloveku nedela vylozene zle, tak si to sem tam s mirou dat... a osobne si sem tam, kdyz se dostavi chut, neco zcela nevhodnyho dam, aby si organismus pripomnel a lehce se potrenoval;))
    NYA
    NYA --- ---
    DARJEEL: jj, sifu mi to taky doporučoval oddělit, kvůli rozdílnému štěpení (viz filomena)


    .. což mě přivádí na otázku, kterou tu chci už nějakou dobu zmínit ... protože je můj organismus čím dál vybíravější a už je spoustu věcí, které nechce/nemůže jíst, jestli tedy není na místě nehrotit tu zdravou výživu úplně moc a prostě jíst všechno, dokud to člověku dělá dobře nebo nedělá špatně? je tam pak otázka, co to udělá organismu dlouhodobě, njn :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    prepisuji text z knihy "Radost z jida" od V. Strnadelove...

    U cukrů je třeba připomenout jednu zásadní skutečnost. Jednoduchý cukr je nejvíce zatěžující, pokud je v kombinaci s obilovinami. Tím máme na mysli například buchty z cukrem, chleba s marmeládou, ale i vločky s medem. Je to však ještě složitější, ve smyslu plýsní zde vadí nejen kombinace obiloviny a cukru, ale i obiloviny a ovoce. Neboť jednoduchý cukr (i ten ovocný) zablokuje trávení cukru složitého v obilovinách, ty se nestráví a postupují takto do dalších oddílů střeva, kde jsou vynikající potravinou pro plísně, které pak mají velkou schopnost s přemnožení. Proto ani tak propagované vločky s rozinkami nebo jablíčkem rozhodně nejsou zdravou potravinou a mohou mít při častějším používání i ony samy za následek přemnožení plísní se všemi důsledky, a to i tehdy, když je ostatní strava dobrá a zdravá.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: taky si nestezuju))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: mozna jsem to taky videl v "radost z jidla" ... ted ji tu ale u sebe nemam.
    kazdopadne jsem nepozoroval, ze by memu zaloudku tento mix vadil ;)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    DARJEEL: bylo mi to receno loni, kdyz jsem prochazela joginskym detoxem. mam tucha, ze o tom pise i Strnadelova, tak az budu mit chvilku, tak to zkusim procist a napisu, co jsem zjistila...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: o tom nic nevím, ani jsem to sám nezažil, co si pamatuji. Máš k tomu nějaké podklady, články, texty. Co moje znalosti fyziologie sahají, tak to je hloupost (i vzhledem k tomu, jakým způsobem dochází ke štěpení a resorpci sacharidů), ale rád se přiučím, zas nějaké komplexní znalosti v tomhle oboru nemám.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    DARJEEL: protoze je to slozeny cukr s jednoduchym. kdyz to prijde do pusy, tak ma telo zmatek. nemuze nastavit traveni na obe slozky soucasne. alespon tak mi to bylo vysvetleno...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: ja nasla u Luzny par receptu, kde cpe do kase treba jablecnou stavu a rozinky...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: a plóč?
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    no ona by se nemela ani obilovina michat s ovocem, takze kdyz kase "na sladko", tak max. se seminky, orisky....
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: jj, kůra se nařízne a pak odkapává míza... strom se nařízne v zimě, protože na jaře se mění chuťová kvalita... takže oni ten strom naříznou v období, kdy potřebuje sílu, proto je nejspíš míza chutnější, neboť obsahuje více životní energie...
    na 1l sirupu tedy spotřebují 20 až 50l mízy...
    jinak, dávám přednost rýžovému a pšeničnému sirupu, někdy doslazuji medem...
    no a makrobiotika ranní kaše vlastně ani nesladí, když nepočítám ovoce, které je většinou lehce tepelně upravené nebo malou lžičku bezcukrové marmošky:)) součástí "sladké" ranní kaše by navíc mělo být něco vařeného/na páře, nejlépe zeleného, na vyrovnání.. tzn. brokolice, list kapusty, zelí atp.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Jak se liší bio a nebio javorový sirup?

    * No chemicals or pesticides are used on the trees or in the general area.
    * Records must be kept as to when and where each drop of Organic syrup was made.
    * Tree maintenance and health are considered by enforcing tapping guidelines for the producer and their trees.

    This added inspection and record keeping is really what makes the difference between Organic and Non-Organic Certified Pure Maple Syrup. Although, most Non-Organic maple syrup is also made without any chemicals or pesticides there is no guarantee of it unless you buy Organic Syrup. International guidelines for producing maple syrup are generally the same as the Organic guidelines. It is simply that the Organic Inspection verifies these practices are actually taking place.
    (Organic vs. Non-Organic Pure Maple Syrup)
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: To oni nějak naříznou kůru nebo tak něco..? A jaký sirup bys doporučila?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: způsob získávání javoráku není úplně friendly k přírodě.. je to obdobné jako u palmového tuku, je výborný, dobře se sním pracuje, ale když si uvědomím to, kterak a za jakou cenu se ke mě dostal...:/
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    u javorových sirupů bacha, bývá do natvrdo doslazované cukrem, aspoň podle složení...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam