FILOMENA: aha, díky. Jen mi tam chybí popis těch procesů, to je hezký takhle napsaný, ale to si nijak neověřím, neporovnám s jinými zdroji. A fyziologie je natolik složitý obor, že takovéhle kategorické tvrzení bez dalšího hlubšího komentáře je úplně k ničemu. Beru jako názor "jedna paní povídala"...
Štěpení škrobu začíná už v dutině ústní, kdežto sacharozy až ve střevě. Škrob se do střeva dostane zpracovaný (amyláza v ustech, jícnu, žaludku, pankreasu) v podobě maltózy, izomaltózy a alfa-dextrinů. Je pravda, že ve střevě se potom na štěpení sacharózy podílí jiné enzymy (sacharoza), než na štěpení produktů škrobu (malotoza, izomaltoza, dextrinaza), nicméně škrob už je v této fázi hodně zpracovaný, takže paní Strnadelová se minimálně částečně mílí. Když k tomu přidáme fakt, že maltoza, izomaltoza a dextroza jsou disacharidy, tedy to, co paní Strnadelová nazývá zavádějícně "jednoduché cukry", tak nevidím důvod, proč by se trávení jednoho disacharidu mělo bít s tím druhým.
jj, plísně, těch máme v těle hromadu, většina lidí s tím žije celý život, aniž by to věděla. Ale strašit s něma, to je některým křesťansky podobné! :)
NYA: tak třeba on poradí, kde k této informaci přišel? :o)
jj, zvlášť když člověk žije v nechutným smradlavým městě a pracuje od nevidím do nevidím (a třeba nepracuje doma :) Já osobně to moc nehrotím, protože když pak vycestuju někam, tak abych měl problémy s trávením, kvůli tomu, že jsem si dal brambory... ehm :)
Pro mě je důležitá svoboda a flexibilita... zdravé jídlo je stejně jen jeden aspekt, další je zdravá mysl, cvičení, meditace :))))