• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    MILLY: jo to se mi nedávno stalo s vajíčky, sebe-bičování fakt nemá smysl...:) Mě spíš trápí samotný konzum, než že to zrovna není zdravé, jinak v zdravé stravě vidím spíš skromnost, než že by mě to stálo více peněz, když si nedám tyhle koblihy spíš ušetřím, jako fakt nikdy jsem tak neušetřila jak na zdravé výživě:)

FILOMENA: mají tam dobré recepty, teda vlastně mě spíš potěšilo, že se to hodně podobá tomu co mě chutná, akorát ty ceny pro 4 člennou rodinu za týden 44 klacků...
    SISTA
    SISTA --- ---
    Dovolená s makrobiotikou ve Španělsku - Costa Blanca, Cumbre Del Sol
    http://makrobiotika.aspone.cz/dovolena/Spanelsko-Cumbre-Del-Sol.aspx
    MILLY
    MILLY --- ---
    A když už jsem tady, dovolim si doporučit ještě Honzu Jíchu a jeho tvorbu..- jakožto aktivního makrobiotika (jehož rady jsou uvedené i v tom seznamu, co jsem sem dávala níže) a spisovatele, který sem tam ve svých dílech makrobiotickou tematiku zmíní. (jinak by to bylo OT, ačkoliv jeho knížky považuju za hodně mě odlovující (? co jsem to napsala??:-D Chtěla jsem říct "oslovující"..) a jedinečný. :-))

Odkazů pár: http://www.zrneni.cz/kucharka
    http://www.honzajicha.cz/ (sekce Makrobiotika a Recepty)

A na Zrnění koukám, že tam je odkaz na loňskou "Makrobiotickou dovolenou", tak třeba přibude časem i něco letošního. :-)
    MILLY
    MILLY --- ---
    Jinak jsem prohlídla nástěnku a doporučuju přidat na ni odkaz na tyhle stránky (viz moje nedávná pozvánka tady na "makrobiotický tábor"):

http://www.duhovykonik.cz/akce-pripravovane

"O nás
    Duhový koník

Organizujeme pobyty a akce určené makrobiotikům, vegetariánům, veganům a všem dalším příznivcům zdravého životního stylu. Náplň je různá - cvičení, pohyb a sporty v přírodě, hry, kreativní činnost, muzicírování, tanec a jiné. Vždy se podává strava připravená podle makrobiotických zásad profesionálními kuchaři. Každé ráno cvičíme harmonizující rozcvičku. Podle potřeby zajišťujeme hlídání dětí a dětský program. Nabízíme příležitost k odpočinku, novým myšlenkám, dobrému jídlu, příjemně strávenému času v přírodě a setkávání se zajímavými, podobně naladěnými lidmi. Přijďte se inspirovat a pobavit!"

Teď tam maj pozvánku do Prahy na 5.3. na "Rýžový ples"...
    MILLY
    MILLY --- ---
    VODA: :-D Jo, to jsem se tam taky dočetla.. :-)) (navíc zatim jen tak lehce koketuju- s makrobiotikou konkrétně)
    VODA
    VODA --- ---
    :)
    Do 10 let makrobiotické praxe je člověk pořád začátečník. Do 20 let makrobiotické praxe mírně pokročilý, dále pak už pokročilý.
    Ing. Jarmila Průchová
    MILLY
    MILLY --- ---
    YEETKA: Nezačínám právěže. Snažím se už tak půl života.. (přičemž se můj styl stravování postupně vyvíjí)- ale jak tak sleduju ty makrobiotický poučky, i tak je jich na mě teď MOC. .-)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MILLY:. dlouhodobá "čistá" strava,neboť tím se zvýšila potenciál vnímat organismus..
    zásadní taky ale bylo, když jsem jednoho dne měla faakt hlad a stála jsem před regálem s bagetama a tak jsem se zeptala těla: "jako, fakt to chceš?" a tělo si řeklo, odpovědí byl jasný impuls..
    a podle toho se řídím i dnes a tělo někdy řekne: "jako, fakt neee" i když má pekelný hlad..

pokud ale dobře chápu, tak s racionální výživou začínáš?
    snad je namístě podotknout, že ze začátku je většinou těžké neřešit pečivo a mlsky atp.
    ale uvědomí-li si člověk, že jde hlavně o závislost a daří-li se mu nepřikládat tomu takovou důležitost a naléhavost jako doposud, pak je to stále snazší a jednoho dne zjistíš, že ti ani nepřijde na mysl, že by sis dala třeba koblihu..
    prostě se to samo restartuje..
    pak už je jen krůček k tomu zeptat se a dostat odpověď..
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    me ted hrozne nakopnul kurz vareni. absolvovala jsem ho zde http://www.gajamb.cz/ , clovek ktery to provozuje je opravdu pan kuchar. jeste nikdy jsem od nej nejedla nic, co by mi nechutnalo. kurz je 4x4hodiny, zodpovedela se velka spousta otazek. hned to nevypada tak slozite, jako na zacatku. muzu vrele doporucit!
    MILLY
    MILLY --- ---
    NYA: Mno.... Na to musim říct, že jsem si před tejdnem koupila z hladu a nedostatku peněz (mimojiné) rohlík a koblihu- po dlouhý době- a jak mi chutnaly! (daleko víc než dřív, kdy jsem je jedla poměrně běžně.. .-))

Ale jo...- pomalu postupuju... Rychlejc to nejde, páč se jinak sekam!
    NYA
    NYA --- ---
    MILLY: to mi přijde prosté - když místo ve škodovce začneš jezdit volvem, tak se ti do škodovky zpátky nechce... stejnětak když začneš jíst kvalitněji a lépe, tak ti tvarohové knedlíky z bílé mouky neudělají takovou radost jako dřív

chci říct.. přijde to samo, příroda to udělá za tebe :)

nemusíš a ani není třeba začít dodržovat včechna pravidla najednou ... spíš to pomalu "vytunit"
    MILLY
    MILLY --- ---
    YEETKA: Jo, to je mým cílem. :-) Přes zkoušení platnosti různejch pravidel- pozorováním svejch reakcí na různou stravu a cvičením vnímání- jinak to asi nepůjde.. :-)
    Pokud se můžu zeptat, jak k tomu Tvé tělo dospělo? Napadá mě zjednodušení skladby jídel, meditace (pro jasnější vnímání) a nějak to pozorování.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: jo, navíc jsem trochu zahaluzil. vpodstatě jakákoliv obilovina s jakoukoli luštěninou to hodí komplet. nějaký jsou lepší, horší, luxus je prý adzuki s celozrnou rýží, ale řešil jsem to zřejmě úplně zbytečně.:)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MILLY: pro mě nastal zásadní průlom, když si mé tělo začalo být schopné samo vybrat, bez účasti mozku a pravidel do něj vsazených...
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILLY: Tak už jsem si tady http://makrobiotika.aspone.cz/mb/Postrehy.aspx#zrnoseti2010 našla, že čaj je kyselinotvornej... (ale musim za sebe říct, že jakože se snažim o zdravou stravu už půl života, tak mě jímá hrůza, když si představim, že bych se měla řídit podle všech pravidel a poznámek tam uvedených... A taky bych potřebovala doma někoho, kdo se v dané problematice vyzná a umí tak vařit.. :-)) Máte taky někdo psychický bloky ve spojení s myšlenkou a praxí "stravovat se pořád jenom úplně nejzdravějc"? Ráda bych slyšela, že v tom nejsem sama... :-))
    MILLY
    MILLY --- ---
    KERRAY: Něco proti čaji? .-) (v přiměřeným množství a střídanýmu s vodou a bylinnejma nálevama)

Nesu pozvánku na letní dětskej tábor, co mam od kamaráda..:

AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KERRAY: no to kvůli tý gramatice jak psal:))
    BONIE
    BONIE --- ---
    děkuji za rady.. já jsem hlavně ráda, že jsem začala hodně pít, měla jsem problémy vypít v podstatě cokoliv a ze všeho mi bylo tak trochu na zvracení a to už budu končit šestý měsíc.. teď jsem přesla na banchu a ta mě nutí pít pořád, takže jsem spokojena..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    AIM_FREEMAN: hmm, darjeel nacista :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: aha, tak to vím co myslíš, ale netušil jsem, že se tomu takhle říká... hm. Takhle tabulkově allopaticky jsem to nikdy neřešil, mě víc zajímá, co mi říká tělo. Nicméně pokud se o to budeš více zajímat a někde to vyzkoumáš, tak budeme rádi za info! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam