• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    me ted hrozne nakopnul kurz vareni. absolvovala jsem ho zde http://www.gajamb.cz/ , clovek ktery to provozuje je opravdu pan kuchar. jeste nikdy jsem od nej nejedla nic, co by mi nechutnalo. kurz je 4x4hodiny, zodpovedela se velka spousta otazek. hned to nevypada tak slozite, jako na zacatku. muzu vrele doporucit!
    MILLY
    MILLY --- ---
    NYA: Mno.... Na to musim říct, že jsem si před tejdnem koupila z hladu a nedostatku peněz (mimojiné) rohlík a koblihu- po dlouhý době- a jak mi chutnaly! (daleko víc než dřív, kdy jsem je jedla poměrně běžně.. .-))

Ale jo...- pomalu postupuju... Rychlejc to nejde, páč se jinak sekam!
    NYA
    NYA --- ---
    MILLY: to mi přijde prosté - když místo ve škodovce začneš jezdit volvem, tak se ti do škodovky zpátky nechce... stejnětak když začneš jíst kvalitněji a lépe, tak ti tvarohové knedlíky z bílé mouky neudělají takovou radost jako dřív

chci říct.. přijde to samo, příroda to udělá za tebe :)

nemusíš a ani není třeba začít dodržovat včechna pravidla najednou ... spíš to pomalu "vytunit"
    MILLY
    MILLY --- ---
    YEETKA: Jo, to je mým cílem. :-) Přes zkoušení platnosti různejch pravidel- pozorováním svejch reakcí na různou stravu a cvičením vnímání- jinak to asi nepůjde.. :-)
    Pokud se můžu zeptat, jak k tomu Tvé tělo dospělo? Napadá mě zjednodušení skladby jídel, meditace (pro jasnější vnímání) a nějak to pozorování.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: jo, navíc jsem trochu zahaluzil. vpodstatě jakákoliv obilovina s jakoukoli luštěninou to hodí komplet. nějaký jsou lepší, horší, luxus je prý adzuki s celozrnou rýží, ale řešil jsem to zřejmě úplně zbytečně.:)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MILLY: pro mě nastal zásadní průlom, když si mé tělo začalo být schopné samo vybrat, bez účasti mozku a pravidel do něj vsazených...
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILLY: Tak už jsem si tady http://makrobiotika.aspone.cz/mb/Postrehy.aspx#zrnoseti2010 našla, že čaj je kyselinotvornej... (ale musim za sebe říct, že jakože se snažim o zdravou stravu už půl života, tak mě jímá hrůza, když si představim, že bych se měla řídit podle všech pravidel a poznámek tam uvedených... A taky bych potřebovala doma někoho, kdo se v dané problematice vyzná a umí tak vařit.. :-)) Máte taky někdo psychický bloky ve spojení s myšlenkou a praxí "stravovat se pořád jenom úplně nejzdravějc"? Ráda bych slyšela, že v tom nejsem sama... :-))
    MILLY
    MILLY --- ---
    KERRAY: Něco proti čaji? .-) (v přiměřeným množství a střídanýmu s vodou a bylinnejma nálevama)

Nesu pozvánku na letní dětskej tábor, co mam od kamaráda..:

AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KERRAY: no to kvůli tý gramatice jak psal:))
    BONIE
    BONIE --- ---
    děkuji za rady.. já jsem hlavně ráda, že jsem začala hodně pít, měla jsem problémy vypít v podstatě cokoliv a ze všeho mi bylo tak trochu na zvracení a to už budu končit šestý měsíc.. teď jsem přesla na banchu a ta mě nutí pít pořád, takže jsem spokojena..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    AIM_FREEMAN: hmm, darjeel nacista :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: aha, tak to vím co myslíš, ale netušil jsem, že se tomu takhle říká... hm. Takhle tabulkově allopaticky jsem to nikdy neřešil, mě víc zajímá, co mi říká tělo. Nicméně pokud se o to budeš více zajímat a někde to vyzkoumáš, tak budeme rádi za info! :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Kompletní protein je devět esenciálních aminokyselin, které lidské tělo neumí samo vyprodukovat. Ne ve všech potravinových kombinacích je celý (rovnovážně) vykrytý.
    Je prý ideální když v každém jídle je kompletní protein, ale dá se to i "sesbírat" během dne. Ale říkal jsem si že se nad tím zamyslím.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: nevím co to je komplet protein, prozradíš, Freemane?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: vis co je to kompletni protein nacisto? jestli jo tak odpovez bud neco, nebo ze nevis;)
    a mikrobiotika je opak makrobiotiky, to je jasny.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: Ty mluvit jiný jazyk nežli jazyk našeho kmene a též gramatik obzvláštně jiný jest ;]
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    mate nekdo prehled jake kombinace obilovin/lustenin (+fermentovanych produktu z nich) davaji komplet protein?

co celozrny kuskus je to makro nebo mikro?;)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: pravda, jdu si uvařit klacky, snad tu ještě nějaké vyštrachám. :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL: jasan, kukicha je vhodnější pro zimní období..
    mnohem víc mi ale chutná bancha a někdy ji klidně vařím hrst ve skle 10 až 15 min.
    chutná a vyhovuje mi tak...

BONIE: pokud máš na něco chut, pak si to v rozumné míře dopřej.. (i když banchi jsem schopná ve 24 týdnu vypít i 1,5l denně)
    bancha má mino jiné ph vyrovnávající účinky, což je v období, kdy sdílíš s další bytostí svůj krevní oběh žádoucí..
    choulostivým obdobím je hlavně první trimestr a poslední měsíc těhotenství, kdy by se měli hlídat potraviny a nápoje vyvolávající kontrakce
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BONIE: jj je vhodná, spíš si ohlídej její sílu (jakože kolik lístků používáš na jaké množství vody) a dělej si jí radši slabší a jemnější. Jinak takhle jemná bancha (ona se dá totiž dělat i docela výrazná) je vhodná i pro děti.
    A propos, je stále zima, takže spíš to chce pít čaj z větviček než z lístků :o)
    (tj. ne banchu ale kukichu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam