• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    INK_FLO: aaa krasa krasa, jste sikovny))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Tak jsme s Vodou vyrobili první tempeh. S tou sterilitou to nakonec asi nebude tak žhavý, jak píšou v těch návodech. Vinný ocet jsme sehnali, překvapivě nebylo potřeba řešit zdravé výživy, kde neměli, ale stačila Billa. Cyklus trval 30 hodin, pravděpodobně kvůli tomu, že první půlku tam bylo 31 - 32 stupňů, takže příště tam budeme už od začátku udržovat 36, ať je to rychlejší.
    Tempeh je lehčí a voňavější než ten kupovanej, voní po plísňových salámech typu fuet, i v jídle je aromatičtější a chutnější.
    Ten kupovanej je imho jinej, protože už není tak čerstvej, v ledničce trochu změní konzistenci a vyčichne.


    ZETH4BEATZ
    ZETH4BEATZ --- ---
    tak ten tempeh já prubnu....
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    poprve jsme zkusili toto

    a musim rict, ze je to moc mnam!!! je to mlecne kvasena horcice, maji to vietnamci v potravinach, stoji to 25kc. mozna by to mohlo byt min slane...

    ja to pouzila takto...

    POLEVKA
    pripravila jsem si zeleninovy vyvar, do nej dala varit na jemno nakrajenou kysanou horcici, vedle na panvi jsem si podusila porek s mrkvi. po castecnem povareni a zmeknuti horcice jsem dala do vyvaru povarit ryzove nudle, pote pridala podusenou zeleninu + dochutila troskou sojovky, stavou ze zazvoru, troskou kysele stavy z pytliku od te horcice. polevka byla velmi chutna!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    INK_FLO: Z toho co jsem pochopil já, tak tam vůbec nejde o to, jestli je vinný, jablečný nebo kdovíjaký, ale o to, že je potřeba, aby to bylo kyselé, protože ten proces fermentace pak vede k výraznému zvyšování pH, tak aby z toho nebyla hned tak silná zásada.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    zkoušel už někdo z vás výrobu toho tempehu?...Jde mi o to, jestli je nutné používat přímo vinný ocet, nebo je možnost použít i jiné. Vinný zatím nemůžeme sehnat a v anglických návodech používají příliš široký pojem "vinegar"
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    SVA: :) ok, chapu, taky se mi to obcas stane
    SVA
    SVA --- ---
    FILOMENA: nebavíme:) Reaguji na SISTA , akorát jsem na tebe chtěla dříve zareagovat, ale pak jsem zaregovala na poslední příspěvěk, s tím, že jsem si neuvědomila že píšu tobě...
    Já bych se taky chtěla podívat na nejaky MB kurz, možná bych mohla vypomáhat v Dobrušce na nějakém kurzu, ale jsem pořád někde v čudu
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    SVA: ted jsem uplne neporozumela tomu prispevku. bavime se o restauraci Gája? :) jestli jo, tak nechapu tu poznamku o cene....velke menu stoji 99,-. neni to uplne malo, ale za toto mnozstvi dam napr. v Beasu v Pze v Tynsky uplne stejne. ja teda ve velke vetsine varim doma a to je cenove uplne nekde jinde. vsak o tom taky pises. napr. vcera jsem delala svickovou omacku...jedna velka mrkev, dve mensi petrzele, kousek celeru + dalsi ingredience (nejde mi o popsani receptu) a bylo toho tak pro pet lidi. takze za tu stovku uvarim pro celou rodinu...

    nekdy holt neni cas, vyuzijem ho s ditetem jinak a pak musim trebas zaplatit. rozhodne to ale neresim nejakejma rychlovkama tipu testoviny s kecupem. z toho uz jsem nastesti venku ;)
    SVA
    SVA --- ---
    MILLY: jo to se mi nedávno stalo s vajíčky, sebe-bičování fakt nemá smysl...:) Mě spíš trápí samotný konzum, než že to zrovna není zdravé, jinak v zdravé stravě vidím spíš skromnost, než že by mě to stálo více peněz, když si nedám tyhle koblihy spíš ušetřím, jako fakt nikdy jsem tak neušetřila jak na zdravé výživě:)

    FILOMENA: mají tam dobré recepty, teda vlastně mě spíš potěšilo, že se to hodně podobá tomu co mě chutná, akorát ty ceny pro 4 člennou rodinu za týden 44 klacků...
    SISTA
    SISTA --- ---
    Dovolená s makrobiotikou ve Španělsku - Costa Blanca, Cumbre Del Sol
    http://makrobiotika.aspone.cz/dovolena/Spanelsko-Cumbre-Del-Sol.aspx
    MILLY
    MILLY --- ---
    A když už jsem tady, dovolim si doporučit ještě Honzu Jíchu a jeho tvorbu..- jakožto aktivního makrobiotika (jehož rady jsou uvedené i v tom seznamu, co jsem sem dávala níže) a spisovatele, který sem tam ve svých dílech makrobiotickou tematiku zmíní. (jinak by to bylo OT, ačkoliv jeho knížky považuju za hodně mě odlovující (? co jsem to napsala??:-D Chtěla jsem říct "oslovující"..) a jedinečný. :-))

    Odkazů pár: http://www.zrneni.cz/kucharka
    http://www.honzajicha.cz/ (sekce Makrobiotika a Recepty)

    A na Zrnění koukám, že tam je odkaz na loňskou "Makrobiotickou dovolenou", tak třeba přibude časem i něco letošního. :-)
    MILLY
    MILLY --- ---
    Jinak jsem prohlídla nástěnku a doporučuju přidat na ni odkaz na tyhle stránky (viz moje nedávná pozvánka tady na "makrobiotický tábor"):

    http://www.duhovykonik.cz/akce-pripravovane

    "O nás
    Duhový koník

    Organizujeme pobyty a akce určené makrobiotikům, vegetariánům, veganům a všem dalším příznivcům zdravého životního stylu. Náplň je různá - cvičení, pohyb a sporty v přírodě, hry, kreativní činnost, muzicírování, tanec a jiné. Vždy se podává strava připravená podle makrobiotických zásad profesionálními kuchaři. Každé ráno cvičíme harmonizující rozcvičku. Podle potřeby zajišťujeme hlídání dětí a dětský program. Nabízíme příležitost k odpočinku, novým myšlenkám, dobrému jídlu, příjemně strávenému času v přírodě a setkávání se zajímavými, podobně naladěnými lidmi. Přijďte se inspirovat a pobavit!"

    Teď tam maj pozvánku do Prahy na 5.3. na "Rýžový ples"...
    MILLY
    MILLY --- ---
    VODA: :-D Jo, to jsem se tam taky dočetla.. :-)) (navíc zatim jen tak lehce koketuju- s makrobiotikou konkrétně)
    VODA
    VODA --- ---
    :)
    Do 10 let makrobiotické praxe je člověk pořád začátečník. Do 20 let makrobiotické praxe mírně pokročilý, dále pak už pokročilý.
    Ing. Jarmila Průchová
    MILLY
    MILLY --- ---
    YEETKA: Nezačínám právěže. Snažím se už tak půl života.. (přičemž se můj styl stravování postupně vyvíjí)- ale jak tak sleduju ty makrobiotický poučky, i tak je jich na mě teď MOC. .-)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MILLY:. dlouhodobá "čistá" strava,neboť tím se zvýšila potenciál vnímat organismus..
    zásadní taky ale bylo, když jsem jednoho dne měla faakt hlad a stála jsem před regálem s bagetama a tak jsem se zeptala těla: "jako, fakt to chceš?" a tělo si řeklo, odpovědí byl jasný impuls..
    a podle toho se řídím i dnes a tělo někdy řekne: "jako, fakt neee" i když má pekelný hlad..

    pokud ale dobře chápu, tak s racionální výživou začínáš?
    snad je namístě podotknout, že ze začátku je většinou těžké neřešit pečivo a mlsky atp.
    ale uvědomí-li si člověk, že jde hlavně o závislost a daří-li se mu nepřikládat tomu takovou důležitost a naléhavost jako doposud, pak je to stále snazší a jednoho dne zjistíš, že ti ani nepřijde na mysl, že by sis dala třeba koblihu..
    prostě se to samo restartuje..
    pak už je jen krůček k tomu zeptat se a dostat odpověď..
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    me ted hrozne nakopnul kurz vareni. absolvovala jsem ho zde http://www.gajamb.cz/ , clovek ktery to provozuje je opravdu pan kuchar. jeste nikdy jsem od nej nejedla nic, co by mi nechutnalo. kurz je 4x4hodiny, zodpovedela se velka spousta otazek. hned to nevypada tak slozite, jako na zacatku. muzu vrele doporucit!
    MILLY
    MILLY --- ---
    NYA: Mno.... Na to musim říct, že jsem si před tejdnem koupila z hladu a nedostatku peněz (mimojiné) rohlík a koblihu- po dlouhý době- a jak mi chutnaly! (daleko víc než dřív, kdy jsem je jedla poměrně běžně.. .-))

    Ale jo...- pomalu postupuju... Rychlejc to nejde, páč se jinak sekam!
    NYA
    NYA --- ---
    MILLY: to mi přijde prosté - když místo ve škodovce začneš jezdit volvem, tak se ti do škodovky zpátky nechce... stejnětak když začneš jíst kvalitněji a lépe, tak ti tvarohové knedlíky z bílé mouky neudělají takovou radost jako dřív

    chci říct.. přijde to samo, příroda to udělá za tebe :)

    nemusíš a ani není třeba začít dodržovat včechna pravidla najednou ... spíš to pomalu "vytunit"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam