• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: myslim, ze shiitake je houževnatec;)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    DARJEEL: cece strnadelova zminuje cesky nazev, ale uz jsem to zapomela :) takze se necham podat..
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: no ja vim, ze tu na stromech typu bez roste jidasovo ucho, to jsme v detstvi chodili sbirat na jedno konkretni misto... ale to jsou ty cerny cinsky houby, shiitake vypada spis jak neco mezi zampionem a vaclavkou))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: pěkně, pěkne vy!

    těš se na přemnožení, to je jako když jsme s kamarádem pěstovali žampióny... Jak začli růst, tak jsme byli nadšení, smaženice byla skvělá, den dva na to polévka taky, potom plněné žampióny byly fajn, ale... když houby ne a ne po 14 dnech přestat růst a spíše se rozšiřovali geometrickou řadou, tak jsme si řekli... sákra, co s tím? .))))

    Jinak v čr roste náš domácí ekvivalent shitake, kdo ví, která houba to je? .)
    (nápověda, roste jen asi měsíc v roce :)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: už mlčim!:))
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: simte muz ti doma udela hotovej fillharmonickej koncert.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: kde není času na kultůru!:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hotovej kulturni raj!.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: taky taky:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: no dobra dobra))

    super, a na hlivu se nechystate?)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jj, na společné objednávce se určitě domluvíme. dej nattu ještě šanci, to domácí bude určitě jemnější a hodnější, jako tempeh:)

    taky mi přišlo, že klasické igelitové pytlíky jsou na plnění moc tenké a luštěnina se nedá dobře utlačit, aniž by se sáček neprorval. tempeh je pak hodně porézní. napadlo mě použít větší dýleráky, jsou pevné s praktickým uzávěrem...

    nově se pouštíme do pěstování hub shii-take ze substratu a později i naočkovaných pařezů a tyhle stránky mají kvalitní zboží, kdyby měl někdo chuť na houbu
    Shii take - Lentinula edodes-substrát 2,2kg - Houby - hlíva - lanýže - substráty - potravinové doplňky
    http://www.dobrehouby.cz/?p=productsMore&iProduct=102&sName=Shii-take--Lentinula-edodes-substrat-2,2kg
    KAREN
    KAREN --- ---
    hee

    "Fill in the details below and we will send you 1 free sample (about 3-5g) of tempeh starter, enough to make 1 batch (1kg) of delicious soy tempeh. We only ask you to pay 2,00 EUR (or 2,50 EUR with Paypal) for administration and shipping costs. Please indicate which payment method you prefer.
    If you want to help promote our website and you have your own website or blog, please link to our site www.topcultures.com and we will sent your sample completely free (no admin and shipment costs). Please mention below the webpage were we can find this link."


    Free sample of tempeh starter
    http://www.tempeh.info/starter/free-sample.php
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: jasne, no ono jak ta operace zahrnuje nejaky postupy a energii, tak by toho clovek nejradsi udelal naraz hromadu) zas se pak cpat celej tejden tempehem taky nebude idealni, tak to leda porozdavat nebo pokazdy udelat tempeh party neboco))

    aha, tak kdyby to slo, rada bych naky ty startery odkoupila) i kdyz na natto nevim... od posledni konzumace pred par mesici se mu vyhejbam, nejak mi to nesedlo))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: udělali jsme to ze 300g bobů a je to poměrně velká cihla, ale mrazit bych to nechtěla. v ledničce to prý týden vydrží, ale tu taky nemame. použili jsme specializovanej inkubátor vyrobenej ze dvou krabic a jedné 40W žarovky, největší investice byl teploměr s drátovým čidlem za 120,- :)

    kulturu jsme dostali tak na 40kg tempehu, ale myslím, že pokusy si vyžádají svoje ztráty...budeme určitě objednávat za nedlouho další a ještě chcem přibrat starter na natto
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: super, jeste ten hrasek by me zajimal - nechces poprasit i ten?;)) btw. delali jste si nejakou vetsi zasobu, nebo jen k okamzity spotrebe? zmrazit nebo takneco asi nebude ideal, coz? delali jste to se zarovkou nebo jste meli nejakej specializovanejsi "inkubator"?)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN:napadlo mě poprášit místní luštěninu kulturou:) udělám pokus na fazoli
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: objednavals tu kulturu nakonec?)

    nebo nemel by nekdo kousek te kultury;) k odprodani?
    KAREN
    KAREN --- ---
    ID_0: potkala jsem na internetech tempeh z cernejch fazoli, a pry to jde temer z jakykoli lusteniny - takze smele do toho!.))
    ID_0
    ID_0 --- ---
    Jen tak pro zajímavost:

    Avoid These to Protect Your Brain!
    It is critical that you avoid excitotoxins in food, such as MSG, aspartame, hydrolyzed proteins, soy proteins, whey protein extracts, natural flavoring, textured proteins, and
    soy extracts.
    Soy foods and drinks not only contain high levels of aluminum, they also contain high levels of glutamate. Studies have shown that when aluminum combines with glutamate, it forms a highly toxic compound.

    zdroj: Dr. Russell Blaylock MD "Blaylock Wellness Reports"

    Sám si sem tam dám miso nebo tofu, ale je mi sója od mých vege počátků podezřelá. Možná by nebylo od věci používat třeba hrách v našich končinách tradičně pěstovaný a konzumovaný. Jde to vůbec udělat tempeh z hrachu nebo fazolí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam