• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    hee

    "Fill in the details below and we will send you 1 free sample (about 3-5g) of tempeh starter, enough to make 1 batch (1kg) of delicious soy tempeh. We only ask you to pay 2,00 EUR (or 2,50 EUR with Paypal) for administration and shipping costs. Please indicate which payment method you prefer.
    If you want to help promote our website and you have your own website or blog, please link to our site www.topcultures.com and we will sent your sample completely free (no admin and shipment costs). Please mention below the webpage were we can find this link."


    Free sample of tempeh starter
    http://www.tempeh.info/starter/free-sample.php
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: jasne, no ono jak ta operace zahrnuje nejaky postupy a energii, tak by toho clovek nejradsi udelal naraz hromadu) zas se pak cpat celej tejden tempehem taky nebude idealni, tak to leda porozdavat nebo pokazdy udelat tempeh party neboco))

    aha, tak kdyby to slo, rada bych naky ty startery odkoupila) i kdyz na natto nevim... od posledni konzumace pred par mesici se mu vyhejbam, nejak mi to nesedlo))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: udělali jsme to ze 300g bobů a je to poměrně velká cihla, ale mrazit bych to nechtěla. v ledničce to prý týden vydrží, ale tu taky nemame. použili jsme specializovanej inkubátor vyrobenej ze dvou krabic a jedné 40W žarovky, největší investice byl teploměr s drátovým čidlem za 120,- :)

    kulturu jsme dostali tak na 40kg tempehu, ale myslím, že pokusy si vyžádají svoje ztráty...budeme určitě objednávat za nedlouho další a ještě chcem přibrat starter na natto
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: super, jeste ten hrasek by me zajimal - nechces poprasit i ten?;)) btw. delali jste si nejakou vetsi zasobu, nebo jen k okamzity spotrebe? zmrazit nebo takneco asi nebude ideal, coz? delali jste to se zarovkou nebo jste meli nejakej specializovanejsi "inkubator"?)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN:napadlo mě poprášit místní luštěninu kulturou:) udělám pokus na fazoli
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: objednavals tu kulturu nakonec?)

    nebo nemel by nekdo kousek te kultury;) k odprodani?
    KAREN
    KAREN --- ---
    ID_0: potkala jsem na internetech tempeh z cernejch fazoli, a pry to jde temer z jakykoli lusteniny - takze smele do toho!.))
    ID_0
    ID_0 --- ---
    Jen tak pro zajímavost:

    Avoid These to Protect Your Brain!
    It is critical that you avoid excitotoxins in food, such as MSG, aspartame, hydrolyzed proteins, soy proteins, whey protein extracts, natural flavoring, textured proteins, and
    soy extracts.
    Soy foods and drinks not only contain high levels of aluminum, they also contain high levels of glutamate. Studies have shown that when aluminum combines with glutamate, it forms a highly toxic compound.

    zdroj: Dr. Russell Blaylock MD "Blaylock Wellness Reports"

    Sám si sem tam dám miso nebo tofu, ale je mi sója od mých vege počátků podezřelá. Možná by nebylo od věci používat třeba hrách v našich končinách tradičně pěstovaný a konzumovaný. Jde to vůbec udělat tempeh z hrachu nebo fazolí?
    KAREN
    KAREN --- ---
    INK_FLO: aaa krasa krasa, jste sikovny))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Tak jsme s Vodou vyrobili první tempeh. S tou sterilitou to nakonec asi nebude tak žhavý, jak píšou v těch návodech. Vinný ocet jsme sehnali, překvapivě nebylo potřeba řešit zdravé výživy, kde neměli, ale stačila Billa. Cyklus trval 30 hodin, pravděpodobně kvůli tomu, že první půlku tam bylo 31 - 32 stupňů, takže příště tam budeme už od začátku udržovat 36, ať je to rychlejší.
    Tempeh je lehčí a voňavější než ten kupovanej, voní po plísňových salámech typu fuet, i v jídle je aromatičtější a chutnější.
    Ten kupovanej je imho jinej, protože už není tak čerstvej, v ledničce trochu změní konzistenci a vyčichne.


    ZETH4BEATZ
    ZETH4BEATZ --- ---
    tak ten tempeh já prubnu....
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    poprve jsme zkusili toto

    a musim rict, ze je to moc mnam!!! je to mlecne kvasena horcice, maji to vietnamci v potravinach, stoji to 25kc. mozna by to mohlo byt min slane...

    ja to pouzila takto...

    POLEVKA
    pripravila jsem si zeleninovy vyvar, do nej dala varit na jemno nakrajenou kysanou horcici, vedle na panvi jsem si podusila porek s mrkvi. po castecnem povareni a zmeknuti horcice jsem dala do vyvaru povarit ryzove nudle, pote pridala podusenou zeleninu + dochutila troskou sojovky, stavou ze zazvoru, troskou kysele stavy z pytliku od te horcice. polevka byla velmi chutna!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    INK_FLO: Z toho co jsem pochopil já, tak tam vůbec nejde o to, jestli je vinný, jablečný nebo kdovíjaký, ale o to, že je potřeba, aby to bylo kyselé, protože ten proces fermentace pak vede k výraznému zvyšování pH, tak aby z toho nebyla hned tak silná zásada.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    zkoušel už někdo z vás výrobu toho tempehu?...Jde mi o to, jestli je nutné používat přímo vinný ocet, nebo je možnost použít i jiné. Vinný zatím nemůžeme sehnat a v anglických návodech používají příliš široký pojem "vinegar"
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    SVA: :) ok, chapu, taky se mi to obcas stane
    SVA
    SVA --- ---
    FILOMENA: nebavíme:) Reaguji na SISTA , akorát jsem na tebe chtěla dříve zareagovat, ale pak jsem zaregovala na poslední příspěvěk, s tím, že jsem si neuvědomila že píšu tobě...
    Já bych se taky chtěla podívat na nejaky MB kurz, možná bych mohla vypomáhat v Dobrušce na nějakém kurzu, ale jsem pořád někde v čudu
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    SVA: ted jsem uplne neporozumela tomu prispevku. bavime se o restauraci Gája? :) jestli jo, tak nechapu tu poznamku o cene....velke menu stoji 99,-. neni to uplne malo, ale za toto mnozstvi dam napr. v Beasu v Pze v Tynsky uplne stejne. ja teda ve velke vetsine varim doma a to je cenove uplne nekde jinde. vsak o tom taky pises. napr. vcera jsem delala svickovou omacku...jedna velka mrkev, dve mensi petrzele, kousek celeru + dalsi ingredience (nejde mi o popsani receptu) a bylo toho tak pro pet lidi. takze za tu stovku uvarim pro celou rodinu...

    nekdy holt neni cas, vyuzijem ho s ditetem jinak a pak musim trebas zaplatit. rozhodne to ale neresim nejakejma rychlovkama tipu testoviny s kecupem. z toho uz jsem nastesti venku ;)
    SVA
    SVA --- ---
    MILLY: jo to se mi nedávno stalo s vajíčky, sebe-bičování fakt nemá smysl...:) Mě spíš trápí samotný konzum, než že to zrovna není zdravé, jinak v zdravé stravě vidím spíš skromnost, než že by mě to stálo více peněz, když si nedám tyhle koblihy spíš ušetřím, jako fakt nikdy jsem tak neušetřila jak na zdravé výživě:)

    FILOMENA: mají tam dobré recepty, teda vlastně mě spíš potěšilo, že se to hodně podobá tomu co mě chutná, akorát ty ceny pro 4 člennou rodinu za týden 44 klacků...
    SISTA
    SISTA --- ---
    Dovolená s makrobiotikou ve Španělsku - Costa Blanca, Cumbre Del Sol
    http://makrobiotika.aspone.cz/dovolena/Spanelsko-Cumbre-Del-Sol.aspx
    MILLY
    MILLY --- ---
    A když už jsem tady, dovolim si doporučit ještě Honzu Jíchu a jeho tvorbu..- jakožto aktivního makrobiotika (jehož rady jsou uvedené i v tom seznamu, co jsem sem dávala níže) a spisovatele, který sem tam ve svých dílech makrobiotickou tematiku zmíní. (jinak by to bylo OT, ačkoliv jeho knížky považuju za hodně mě odlovující (? co jsem to napsala??:-D Chtěla jsem říct "oslovující"..) a jedinečný. :-))

    Odkazů pár: http://www.zrneni.cz/kucharka
    http://www.honzajicha.cz/ (sekce Makrobiotika a Recepty)

    A na Zrnění koukám, že tam je odkaz na loňskou "Makrobiotickou dovolenou", tak třeba přibude časem i něco letošního. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam