• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KAREN: rvi to tam;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: hehe no jasny jasny... ja jen jestli to ma nakej zadrhel pro vsechny neboco... ze se rika, ze tempeh natural tepelne zpracovat, resp. aspon to tak mam zakodovany ci co) no podivam se na brachu, jak to zvladnul)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tak odhal svůj genofond a hned nám bude jasnější, jak to máš s trávením... ono se nedá moc obecně říct, jak to je s jídlem samotným, o sobě. Vždy je důležitý i strávník a jeho charakteristiky... uvař vietnamcům smažák a dej jako zákusek tvaružky, do každýho nali dva tři panáky a budeš koukat, co se bude dít. Záležitost, která je v našem kraji více než běžná by tam byla na prvních stránkách novin ,)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemel by nekdo poznatky k (ne)prospesnosti jedeni syrovyho tempehu "natural"?

    zkousela jsem googlit, ale nedosla jsem k jednoznacymu vysledku, ze rozhodne NE - na jednu strany ze pry je to min stravitelny, na druhou ze pry v tom je vic hodnotnejch latek typu vitaminy a kdesicosi, co se tepelnym zpracovanim samozrejme vytraci, na treti stranu, ze by to vlastne nemelo nijak moc ublizovat, jen to bude hure stravitelny... no bratr je na vylete a dal si vlastni vyrobek na chleba s misem ci co to psal, tak ho muzu na dalku monitorovat,D ale kdybyste do nejaky odbornejsi info stran dlouhodobejsi konzumace tempehovyho "hermelinku", budu rada;)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LEPEK: asi jen kvuli chuti. jinak se to bez nej urcite obejde...
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    FILOMENA: tak to zkusím taky :)
    myslíš, že tam má ten citron nějaké opodstatnění?
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    VRINDAVAN: ja ho delala z psenice ozimy, ale to je asi jedno...
    SVA
    SVA --- ---
    VRINDAVAN: povidej bohy....:D....
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: nezemreme! ,DDD
    VODA
    VODA --- ---
    VRINDAVAN: hurááá:)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    tak jsem dnes upekla babovku, co tu na ni nekdo hazel recept http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=535 a je naprosto bozi! prvni cast rozinek jsem varila primo s jahlama. misto mirinu jsem tam kapla trochu rumu, misto citronove kury dala par kapek citronoveho oleje od justu a misto vanilkoveho pudingu od provamelu udelala svuj vanilkovej puding z obilneho mleka. krasne drzi tvar, doma sklidila uspech.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    taková otevřená hereze. pošlu na vás jarmilu.;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: nediv se, přikusujeme je tu k miso polívce pěkně za syrova a už dost srandy, je to moc jang a to si tady nemužeme dovolit:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: myslim, ze byl dozelenozluta... ale mel stribrny okraj! brambory, probuuuh))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: a byl duhovej, ten mrak? ne ne, hanáky žádná radiace neskolí, pravidelný přísun řepy a brambor funguje líp jak jod:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: jo, mrak uz dorazil, vy uz touhle dobou musite bejt pod drnem, my v praze se jeste drzime... ale uz jsem si dala kilo jodu, pro jistotu.
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    VRINDAVAN: Takze jestli jsem to dobre pochopil tak to co ti vzniklo by se teoreticky dalo pouzit jako ta kultura?
    Ma nekdo nejaky dobry navod na vyrobu misa? Ja bych to i zkusil. Na netu jsem ale vylozene zadny podrobny tak abych to udelal uplne svepomoci nenasel..
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: včera mi ve zdravce nutili i jodový koncentrát, že prý v praze naměřili vyšší radiaci...karen, je to pravda? já se bóójím:)
    VODA
    VODA --- ---
    VRINDAVAN: a vyrábí ještě Id SUNRISE miso? bylo výborný
    ID_0
    ID_0 --- ---
    lokální náhrada misa je hodně zajímavé téma. jde tam o tu kulturu, která je tam naočkovaná. stejná je i v amasake a to se dá udělat i v našich podmínkách s přidáním naklíčené pšenice. šlo by to i s fazolema ? naložit na rok do sudu?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: jj, ono to stejně dřív nebo později nastane, dlouhodobě udržitelném rozvoji by se japonské řasy a miso vyvažovaly zlatem...
    místo shiitake václavky, místo sojovky domácí maggi, místo misa kvašený vývárek nebo něco a je to
    KAREN
    KAREN --- ---
    aha aha, tak to abych zacla trenovat ten kvasek, misto misa))
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: hold by rázem vykrystalizovala opravdová místní makrobiotika, bychom se museli zamyslet nad lokálními zdroji, oprášit starý postupy, dát do toho víc vlastní energie...spolíhat na ekologicky i ekonomicky náročný dovoz potravin z ciziny je neudržitelný celosvětově...tohle nás třeba donutí, ale pár pytlíčků misa jsem raději koupila do zásoby:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: to by bylo blbý, ale co naděláme... nakonec kvašených produktů je víc a sojovka je kopie původního nápadu jednoho švýcarského mlynáře, tak se třeba dostaneme k tomu, že budeme vyrábět vlastní maggi ,)

    a na japonský čaje jsem dost zvědavý, nejen na makrobiotický, pro jistotu jsem vzal na milost čínský zeleňáky a žluťáky :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    uvidí se, jestli začnou mizet i japonský čaje, ale banchu měli myslím už taky vyprodanou
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    teď jsem se bavil s vedoucí ve zdravé výživě a říkala, že řasy a miso už přestávají být k dostání i ve velkoobchodech, takže neví, jestli vůbec budou ještě mít. Co se týče další várky, tak veškerý tyhle věci se prý vozí jednou za rok lodí (další má být teď v dubnu), akorát teď se neví, jestli třeba vzhledem k situaci nezruší vývoz

    se trochu ukazují úskalí stravovacího systému, který zčásti závisí na produktech z opačné strany zeměkoule
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    ,)))))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KERRAY: no, teď v pátek jsem šel koupit miso a obě prodejny vybílený. Tak se ptám, co se děje, a že prý naběhla nějaká ženská a zkoupila všechny řasy a misa (nějak za 4000 kč). Jednak proto, že se prý bojí radiace z Japonska, tak sebude mocně čistit, druhak proto, že jestli to tam bouchne pořádně, tak se bojí, že už žádné miso ani řasy nebudou
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Vi nekdo z vás o nejakem ubytování kde vaří makrobiotiku a berou Flexipassy?
    Já je někde potřebuju nějak hezky utratit :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LEPEK: ja pouzivam tuto http://www.hortez.cz/image/product/800:600/jpg/1773/termoska-primus-c-h-lunch-jug.jpg a jsem s ni maximalne spokojena. poridila jsem ji hlavne kvuli diteti, ale je idealni napr. na polivku pro celou rodinu, kdyz jdem nekam na vylet a podobne. teple to jidlo vydrzi minimalne 1/2 den.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam