AIM_FREEMAN:
Sojové mléko
Sojové boby alespoň na 12 hodin namočíme. Mneme je mezi prasty a abychom odstranili co nejvíce slupek, proplachujeme je vodou. 1 hrnek bobů a 1 hrnek vody rozmixujeme na kašičku, přidáme 3 až 4 hrnky vody a špetku soli. Hrnec podložíme rozptylovací mřížkou a když se blíží bod varu, odstraníme poklici. Přichystáme si studenou vodu, abychom mohli sojové mléko, které má při varu snahu překypět, zkropením poté rychle zchladit. Mléko udržujeme u bodu varu alespoň 10 minut. Promícháváme je, aby se nepřipálilo. Po odstavení mléko přecedíme přes síto vyložené dvojitou gázou nebo plátnem, necháme vykapat a zbytek vymačkáme rukama. Mléko uchováváme v lednici a pokud se nám po pár dnech srazí, použijeme je na polití hlávkového salátu jako kysanou smetanu.
Zbylou okaru (sojový tvaroh) použijeme na přípravu moučníků, do nákypů apod.
Sojové mléko má skvělou chuť, přidáme-li při jeho vaření 2 lžíce kokosu nebo kousek vanilky.
Rýžové mléko
4 lžíce rýže, 2 lžíce krup
1 lžíce ovesných vloček nebo loupaného ovsa
2 lžíce čočky
1 lžíce sezamových nebo lněných semínek
5 hrnků vody, špetka soli
Obilí propláchneme a namočíme přes noc. Čočku namočíme zvlášť a vodu, ve které se namáčela před vařením slijeme. Obilí a čočku přivedeme do varu v tlakovém hrnci, sebereme pěnu, přidáme sezamová semínka, hrnec natlakujeme a podložené rozptylovací mřížkou vaříme zvolna nejméně 50 minut. Pak odstavíme a necháme trochu zchladnout, Mléko rozmixujeme anebo propasírujeme. Pro malé děti připravujeme mléko více zředěné a dětem do jednoho roku je nesolíme. Je však třeba ho důkladně namáčet, dokonale vařit a pasírovat, protože pro děti, které ještě neumějí žvýkat, jsou slupičky těžko stravitelné.
Toto mléko je vhodné jako základ pro dětskou polévku. Svým složením je to vlastně obilný talíř, přidáme-li uvařenou propasírovanou zeleninu.
Mléko je nejchutnější čerstvé. Uchováváme je v chladnu a přihříváme je v hrnku (lahvi) ve vodní lázni, aby se nepřipálilo.
Zbytek po pasírování použijeme do polévky.
ani jedno jsem zatím nezkoušela, vše z
http://knihy.abz.cz/prodej/makrobioticka-kucharka
zde i v elektronické podobě
http://www.ivysehrad.cz/data/products/down_1398.pdf