• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jj, dobrůtka!!!

    a konečně!!!před chvílí uřízlá úroda shiitake, akorát do polívky...substrát je nenáročnej, máme ho v akvárku u okna, nad kterým jednou denně rozprostřem mokrej ručník, plodnice se klubou postupně, možná proto, že mají chladneji než by se jim zamlouvalo, což je výhoda, žádná exploze:)
    Makrobiotické recepty - Detail receptu
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=529
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: aaa ten tempeh v "asijsky" marinade je fakt moc dobrej, vcera jsem to mela k veceri - rozhodne zaradim mezi oblibene pikantni recepty))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: a Bůh si to odškrtnul, má to atest! ,)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: so sexy! .))))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    a jeste jsem si odpoledne slepil luxusni inkubator na tempeh ;)





    z aukra jsem poridil asi za dve stovky nejakej teplotni spinac, takze totalni luxus, zejtra se boby budou mit jako v perince :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GIRK & spol - ohledne toho zrni ve vetsim baleni.

    objednat se da z biozahrady, neni k tomu potreba vubec nic specialniho. objednavku co a jak velky baleni posilam na info@bio-zahrada.cz, kdyz ji tam date cislo na mobil, tak vam pak prijde zprava, jakmile je to ready. myslim, ze to objednavaj tak jednou za 14 dni. urcite se tam da zajit a objednat si to i osobne :)

    v nabidce maj toto (klik):

    (ten letacek ma jeste druhou stranu, kde jsou mouky atd, to jsem neskenoval)

    veci co jsme meli jsou vsechny od pro-bio, neco je z eu neni, neco je (co koukam vedle gauce tak kulatozrnna rejze, kroupy a hrach urcite ;)
    NYA
    NYA --- ---
    AIM_FREEMAN: to je jedno, soja stejnak není moc zdravá:) nahoď prosím až budeš vědět návod na to ořechový mlíko
    VODA
    VODA --- ---
    AIM_FREEMAN: prostě ztlumíš plamen:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NYA: dobrej mixér mam z vitariánskejch dob, ale tam píšou něco o udržování u bodu varu 10 min. pro mě zatim pakárna. a jestli to funguje bez týhle pakárny, tak ok.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    AIM_FREEMAN: jj mandlovy je luxusni...si delam obcas. Luxusni finta je do nej taky hodit 2-3 dalte na rozmiskovani...pokud mas rad sladky ;]
    NYA
    NYA --- ---
    AIM_FREEMAN: není, prostě namočené soj. boby rozmixuješ, uvaříš a sliješ... akorát potřebuješ dobrý mixér
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NYA: jaj to je komplikovany 8-I
    ale snadno se daj delat orechovy mlika. nekde na vitarian.cz to musim vyhrabat.
    NYA
    NYA --- ---
    AIM_FREEMAN:

    Sojové mléko

    Sojové boby alespoň na 12 hodin namočíme. Mneme je mezi prasty a abychom odstranili co nejvíce slupek, proplachujeme je vodou. 1 hrnek bobů a 1 hrnek vody rozmixujeme na kašičku, přidáme 3 až 4 hrnky vody a špetku soli. Hrnec podložíme rozptylovací mřížkou a když se blíží bod varu, odstraníme poklici. Přichystáme si studenou vodu, abychom mohli sojové mléko, které má při varu snahu překypět, zkropením poté rychle zchladit. Mléko udržujeme u bodu varu alespoň 10 minut. Promícháváme je, aby se nepřipálilo. Po odstavení mléko přecedíme přes síto vyložené dvojitou gázou nebo plátnem, necháme vykapat a zbytek vymačkáme rukama. Mléko uchováváme v lednici a pokud se nám po pár dnech srazí, použijeme je na polití hlávkového salátu jako kysanou smetanu.
    Zbylou okaru (sojový tvaroh) použijeme na přípravu moučníků, do nákypů apod.
    Sojové mléko má skvělou chuť, přidáme-li při jeho vaření 2 lžíce kokosu nebo kousek vanilky.


    Rýžové mléko

    4 lžíce rýže, 2 lžíce krup
    1 lžíce ovesných vloček nebo loupaného ovsa
    2 lžíce čočky
    1 lžíce sezamových nebo lněných semínek
    5 hrnků vody, špetka soli

    Obilí propláchneme a namočíme přes noc. Čočku namočíme zvlášť a vodu, ve které se namáčela před vařením slijeme. Obilí a čočku přivedeme do varu v tlakovém hrnci, sebereme pěnu, přidáme sezamová semínka, hrnec natlakujeme a podložené rozptylovací mřížkou vaříme zvolna nejméně 50 minut. Pak odstavíme a necháme trochu zchladnout, Mléko rozmixujeme anebo propasírujeme. Pro malé děti připravujeme mléko více zředěné a dětem do jednoho roku je nesolíme. Je však třeba ho důkladně namáčet, dokonale vařit a pasírovat, protože pro děti, které ještě neumějí žvýkat, jsou slupičky těžko stravitelné.
    Toto mléko je vhodné jako základ pro dětskou polévku. Svým složením je to vlastně obilný talíř, přidáme-li uvařenou propasírovanou zeleninu.
    Mléko je nejchutnější čerstvé. Uchováváme je v chladnu a přihříváme je v hrnku (lahvi) ve vodní lázni, aby se nepřipálilo.
    Zbytek po pasírování použijeme do polévky.


    ani jedno jsem zatím nezkoušela, vše z http://knihy.abz.cz/prodej/makrobioticka-kucharka

    zde i v elektronické podobě http://www.ivysehrad.cz/data/products/down_1398.pdf
    VODA
    VODA --- ---
    AIM_FREEMAN: serotoninků není nikdy dost!!!díky:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    VODA: :)) jo zajice taky pouzivam, zrovna ho piju s carem, jen me napadlo jestli nemate nejakou min humusnou vychytavku:) preju pekne serotoninky a zdravy dolni mozek;)
    VODA
    VODA --- ---
    AIM_FREEMAN: dojíme sojovou krávu!! ne, kupujeme zajíce v pytlíku:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    VODA: jo a sojový mlíko děláte vlstní nějak?
    VODA
    VODA --- ---
    je jaro! kopřivy, bršlice rostou! špenát jede!

    Osmahneme cibulku, přidáme sůl, podlijeme troškou vody či zeleninového vývaru, přidáme najemno nakrájené spařené lístky bršlice a dusíme cca 10-15 minut. Můžeme ale nemusíme zahustit trochou jemné celozrnné mouky či kukuřičného škrobu. Ochucujeme trochou utřeného česneku a dále dle chuti, my používáme ještě umeocet a popřípadě troškou sójového mléka.


    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    mně se i líbí, že má jednotlivý složky jídla zvlášť, takže se při troše zkušeností dá variovat... je to bezva no :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: jo, jsou tam takovy ruzny vychytavky (pro me je treba fajn si takhle zpamovat, co v kterym obdobi je fajn zaradit a nakombinovat), taky treba neresim moc kondimenty, ale par jich jsem tam uz objevila.)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    ZIKE: je dobra, mam ji taky a je velice inspirativni. casto do ni cucim, kdyz vymyslim co budu varit..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam