• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LEIOUT: na místech, kde se kopřivy vyskytují v takovém množství je více než pravděpodobné, že je místo zamořeno dusičnany atp. (příroda se hojným výskytem kopřiv snaží vyrovnat určité znečištění)
    ELIZHANNAH: s daty do kdy sbírat bych teda byla opatrnější.)
    např. Janča tvrdí, že kopřivu není radno sbírat v době květu.. přičemž největší sílu má do deseti cm vzrůstu.. po odkvětu ji lze zase sbírat s obdobným blahodárným účinkem, jen nesbírat celou, ale pouze vrchní část..
    LEIOUT
    LEIOUT --- ---
    KAREN: ja chodim na kopřivy v praze do "přírodního parku košíře".. je to v podstatě na vidoulích a na některých zapadlejších místech jich rostou fakt přímo pole.. asi není ideální, že jsou městský, ale na chuť si nemůžu stěžovat:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: na bobule z lékárny se vykašli, zkus radši nějaký bylinky, co tu holky propírají, naši předci o omega 3 nikdy neslyšeli a jak byli a jsou zdraví ,)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    k tem praskum + omega 3 nikdo nic?
    VODA
    VODA --- ---
    ELIZHANNAH:však jo, ale znám blázny co jí do sebe lijou půl roku v kuse:)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    VODA: hm, tak nevím, i to je možný, kopřiva by podle TČM měla podporovat a vyživovat jin jater a ledvin, tj. ochlazuje, to jo... ale snad ta dvou- až třítýdenní jarní kopřivová kúra by ještě nebyla škodlivá...
    VODA
    VODA --- ---
    ELIZHANNAH: mě zas akupunkturistka tvrdí, že kopřiva není pro každýho, hlavně teda čaj z ní, že ochlazuje a lidi, co mají slabý ledviny by ji neměli pít ve velkým...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: jinak u těch kopřiv bacha, dají se sbírat jenom cca do 20. května, pak už jsou myslím moc tuhý a mají v listech moc dusíku nebo dusičnanů nebo čeho
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    AIM_FREEMAN: kopřivy jsou zase plný železa, byly mi doporučeny na kažododenní konzumaci po dobu 2-3 týdnů na krvetvorbu, takže já se asi taky vydám na sběr kopřiv a budu to jíst ve velkým :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: .)) ja v detstvi chodila nekam do kunratic do lesejcka na koprivy do nadivky... ale dneska nevim nevim, kam bych sla) kdo vi, treba kdesi v sarce nebo prokopaku nebudou znecisteny, potrebovala bych nejakej merak)))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KAREN: jj, na chalupě u rodičů..mno pražský bych ale asi taky sežral. taktéž jsem požral pár pampelišek. a sedmikrásek. v těch je prý hodně vápníku:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: a kde prosimte beres dobry koprivy? nekde za prahou?)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    dneska kopřivovo-řepkovej spínač. mňam!
    VODA
    VODA --- ---
    LEPEK: je to plevel, roste to všude a už se klube i kostival, ten je taky výbornej do špenátu nebo na obalení...
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    VODA: kopřivu poznám a používám, ale tu bršlici asi nepoznám, i když jsem obrázky našla...

máte nějakou radu?
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: dobrej kauf)
    VODA
    VODA --- ---
    dneska jsem objevila v penny marketu DIA švestkový povidla!! jsou sice doslazovaný, ale pouze fruktozovým sirupem a kromě kyseliny citronové a pektinu, tam není žádná jiná chemka...430g/34,-...do kaše výborný:)
    VODA
    VODA --- ---
    INK_FLO: a taky jednou za čas vajíčko:)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MARTIN_KOHOUT: máme b12 tablety, ale k tomu jíme občas i maso, takže snad v pohodě

jinak co se týče krevních testů, tak minule mě na darování krve nevzali, protože jsem měl špatné výsledky krve plus jsem byl dehydrovanej (v tu dobu jsem začínal s chlorellou, která prý ze začátku může krevním obrazem trochu zamávat)...před 2 týdny jsem byl znova, výsledky už byly dobré, ale dehydratace tam byla pořád. Doktorka je taková od rány, tak mě začala strašit dialýzama a CMPčkama, pokud nebudu pít víc, že hned ráno musím vypít 3/4 litru plus kafe :-) (protože mívám nízký tlak, když mě změřila, tak se zhrozila a hned prý "v kolik jste stával proboha!", přitom jsem spal normálně 8 hodin). Já ale piju o dost víc, než doporučuje makrobiotika (cca 1,5 - 2,5 litru), by mě zajímalo, jak by to vypadalo, kdybych fakt pil ten hrnek, nebo kolik se říká :-))
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    sic se snazim aspon dvakrat mesicne jist rybu (plus klasika mb zdroje b12 - u nich je vsak ona diskuze o analogove forme, jez je mozna i spis ku neprospechu), vim, ze pri poslednich krevnich testech jsem mel b12 na minimu a posledni dobou mam problemy jak s unavou, tak s tim, abych usnul driv, nez za pul hodiny.

koupil jsem proto dneska b12 tablety (uz jsem jednou zkousel B12 v takove jakoze rozpustne forme a co si matne pamatuju, cejtil jsem se povzbuzenejc) a tak si rikam, ze by me celkem zajimalo, jak to tu kdo resi (dlouho jsem to tu nesledoval, ale filtr toho moc neposbiral).

plus nemate nejake postrehy o rybich olejich - Omega 3 / DHA doplncich stravy a MB?

a nakonec tip na na nejakou literaturu, klidne v anglictine, jez by MB probirala v soucasne podobe? vetsina z toho, co mam v cestine (hlavne Kushi) neni uplne cerstveho data a rad bych si vedomosti osvezil
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jj, na zahradě je blaze a s lesem za zády ještě líp, máme spoustu vyžití...vypust záměr, ono to příjde:)

a darjeelovo oblíbené čínské přísloví:)

Když chceš být šťastný jeden den, opij se.
    Když chceš být šťastný jeden rok, ožeň se.
    Když chceš být šťastný celý život, pořiď si zahradu.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam