• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: z bezinek kvasím perlivou limošku s citronem, místo cukru davám med...dnes jí budu točit do flašek a ještě 14 dní si poleží ve sklepě, potom bude perlit jako šampíčko:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    //ad stravitelnost lepku - pohled fundovanyho prirodovedce

    FROM: ZUZKAOU --- --- 10:11:26 2.6.2011
    No jen že je u základu většiny škrobovin a pro toho kdo nemá intoleranci je to normální sacharid, který ničím neškodí. A vylučovat ho jen tak preventivně je blbost - ale taky to nikomu neublíží. Jen to dá dost práce při vaření a dost se to prodraží, pokud člověk nechce být jen na kaších.

    FROM: ZUZKAOU --- --- 10:25:26 2.6.2011

    Pokud tělo neumí zpracovávat lepek, tak to skutečně poškozuje i nervovou soustavu. Jenže drtivá většina lidstva lepek zpracovávat umí. A pokud jedí nějak rozumně a pak na nějakou dobu vynechají lepek a jinak stravu nezmění, tak žádné změny na sobě pozorovat nebudou. Samozřejmě, že pokud jím jak prase a pak na tři měsíce pojedu bezlepkově a s čerstvými surovinami a spoustou zeleniny, tak se mi zlepší ledacos...
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Ja teda bezinkove kvety obaluju a smazim. Pochoutka :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: lepek lepi?)) a mas nakej zdroj, co to teda v tele dela, pokud jde o stravitelnost? to nema bejt atak, ja bych si v tom rada udelala aspon trochu jasno a furt s tim lepkem nevim, jak to teda to telo zvlada zpracovavat nebo nezvlada) jinak mi to lehce zavani "teorii zahlenovani" apod. ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: bezinky... ze bych sklidila spravcovi ten strom na dvorku?)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: tak seitan jednou za čas, takhle v lednu nebo únoru když mrzne, hmhm, myslím, že v pohodě... ale jíst ho několikrát týdně, no nevím :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: jsem pamelišky odšťavoval a dával alkalizující drink, ale taky mě někdo vystíhoval že to je toxický:) ono určitě s mírou o tom žádná, už jenom proto, že to čistí játra. ale jó smetánka je kámoška.:)

    článek o lepku výbornej. já už si nepamatuju proč jsem se rozhodl ho nejíst, ale nějak jsem si to zpamatoval takhle: lepek lepí a já nechci bejt zalepenej. pak mám ještě jednu vyspělejší verzi: lepek lepí střeva, který jsou základnou veškerýho zdraví a já nechci mít zalepenou základnu.
    no, po seitanu se občas zasteskne:))

    ricinovej olej jo, ten je v pořadí. máš nějakej dobrej levnej zdroj, že bych vzal rovnou nějakej ten litr?
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    DARJEEL: a jakej mas osvedcenej recept?

    jsem ze sirupu, co jsem dneska dodelala dost zklamana.
    Pritom jsem ho pripravila presne podle receptu, ktery jsem si vyzadala po ochutnavce sirupu z lonske sklizne. je to kys. citronova, cukr a kvety a voda. A prijde mi, ze chutna malo po bezinkach (opršelé nebyly:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LEPEK: ne mb bez sladidla a citrónu? No to nevím, já teda mám hodně tradiční recept... I tak mi domácí bezinkový sirup příjde hodně v pohodě :o)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    já jsem bezinkove kvety dala dneska susit a sirup tady varim, ale je teda tezce neMB :)

    máte recept na nejakej MB bezinkovej sirup?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: přečti si ten článek pozorně až do konce, autor nedává nic zadarmo ,)

    bezinky, kdy kde!!! jasně, bude syrup a čaj... bezinky jako bylinkový čaj mám moc rád :)))
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    NYA: bezinky me taky zajimaj ! :)
    NYA
    NYA --- ---
    DARJEEL: děkuju, vím co je celiakie, ale stejnak nevidím důvod, proč by se nealergik měl lepku vyhýbat :)
    pražení by imho karcinogenní být nemělo, narozdíl od připálení, klídek :)

    nj, ne nadarmo se jmenuje "smetanka lékařská", taky si nějakou vykopnu.
    a bezinky jste si natrhali? co s nimi děláte?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: jj, to je jasný, lžička ricinového oleje denně je taky velmi zdravá :)))

    njn, roste to všude, tak se o tom radši moc nemluví, že je to super nadupaná bylinka. Pamatuju si, že mi máma jako malýmu zakazovala pampelišky jíst a pít to "mlíko", co je ve stvolu, prý že je to jedovaté. A to je lékařka :)

    gomasio nevím, taky záleží jak dlouho to pražíš a co, semínko není bylinka ,)

    jinak go for it, všema deseti, rozhodně!!! :)))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: Heh já tě hned nepoznal;) To máš určitě pravdu, že je to škoda pražit. Čaj se dá dělat i z nepraženejch kořenů samozřejmě. Nicméně:

    Although roasting increases advanced glycation endproducts (AGEs) of a food, having a cup of roasted dandelion tea once a day should not appreciably cause the production of rampant AGEs that destroy your health.
    Dandelion Root Tea - How to Buy
    http://www.amazing-green-tea.com/dandelion-root-tea.html

    Já bych to pražit ani nechtěl, max. kousek na zkoušku a to mě inspiroval až lepek tu - spíš sušit a pak baštit nějakou tu lžičku namletýho před jídlem, nebo ten čaj. Říkal jsem si že to je škoda nevyužít když to tu všade roste. Když vidim že to prodávaj nakapslovaný, musim se smát:)

    A když už jsme u toho pražení a karcina;), co takové gomasio? Není to škoda sezamu?;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: no jasně, zase jsem trochu večerně zapřeháněl.. nicméně to pražení Ti z většiny těhle skvělých věcí udělá karcinogeny ,)

    Jo a Silvo, thx to Karen, hele ho, docela přehledný článek: http://www.drkaslow.com/html/gluten-brain_connection_.html
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Ale má to docela dobrý jiný účinky. otázka je co z toho zbyde, když se to upraží. nicméně na pampelijdy se taky chystám:)

    Among other things, dandelion root and other parts of the dandelion have been used as a gentle laxative, a digestive aid, to treat liver and kidney problems and to relieve inflammation, boils, fever and diarrhea. Dandelion root is known to stimulate the appetite and promote digestion.

    - Dandelion root functions as a mild diuretic. Because potassium is often lost when using a diuretic, dandelion root is often a better choice for a diuretic than synthetic formulas.
    - Because of its high iron and zinc content, dandelion root is often used as a treatment for anemia.
    - Dandelion root has mild laxative properties and is often used to help maintain regularity.
    - Dandelion root is also a mild appetite stimulant, and teas made from dandelion root and leaves are often used to help relieve digestive problems like flatulence, fullness and constipation.
    - In Europe, dandelion root is highly regarded as a ‘liver tonic’.
    - Dandelion root is high in Vitamin C, Vitamin D, Vitamin A and the B complex vitamins, all of which have antioxidant properties. For this reason, a number of ongoing studies are examining its effectiveness in fighting tumors and preventing cancer. The early results are mixed, but promising.
    - There are also a number of studies examining the potential of dandelion root to lower cholesterol. Early results of at least one study show that dandelion root supplements may affect the cholesterol profile in diabetic mice positively by lowering LDL and triglycerides while increasing HDL. Again, research is in the early stages, and not all studies show the same promising results. It could, however, be an excellent addition to the diet to help keep total cholesterol and sugar levels within normal ranges.
    - The B vitamin family in particular helps stabilize moods and is often recommended to those suffering from depression. Dandelion root is a high source of B complex vitamins.
    - Because of its positive effects on the liver and digestion, dandelion root may help boost the effectiveness of other vitamins, minerals and nutrients.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: nene, je to pražený ,)
    My co si dáváme vysoce kvalitní čínské a japonské čaje samozřejmě koukáme lehoučce s despektem :)
    A jen ne povzbuzující, to je v mb zakázaný slovo :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEPEK: zajimavy) a co je na tom ta "kava"? ma to povzbuzujici ucinky ci co?
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ISATAG: lopuchovej koren jsem pouzivala akorat do kapri polevky koikoku

    a


    ISATAG: recept na pampeliskove kafe je napr. tady http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=637 , podle nej jsem to delala :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam