• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: Heh já tě hned nepoznal;) To máš určitě pravdu, že je to škoda pražit. Čaj se dá dělat i z nepraženejch kořenů samozřejmě. Nicméně:

    Although roasting increases advanced glycation endproducts (AGEs) of a food, having a cup of roasted dandelion tea once a day should not appreciably cause the production of rampant AGEs that destroy your health.
    Dandelion Root Tea - How to Buy
    http://www.amazing-green-tea.com/dandelion-root-tea.html

    Já bych to pražit ani nechtěl, max. kousek na zkoušku a to mě inspiroval až lepek tu - spíš sušit a pak baštit nějakou tu lžičku namletýho před jídlem, nebo ten čaj. Říkal jsem si že to je škoda nevyužít když to tu všade roste. Když vidim že to prodávaj nakapslovaný, musim se smát:)

    A když už jsme u toho pražení a karcina;), co takové gomasio? Není to škoda sezamu?;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: no jasně, zase jsem trochu večerně zapřeháněl.. nicméně to pražení Ti z většiny těhle skvělých věcí udělá karcinogeny ,)

    Jo a Silvo, thx to Karen, hele ho, docela přehledný článek: http://www.drkaslow.com/html/gluten-brain_connection_.html
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Ale má to docela dobrý jiný účinky. otázka je co z toho zbyde, když se to upraží. nicméně na pampelijdy se taky chystám:)

    Among other things, dandelion root and other parts of the dandelion have been used as a gentle laxative, a digestive aid, to treat liver and kidney problems and to relieve inflammation, boils, fever and diarrhea. Dandelion root is known to stimulate the appetite and promote digestion.

    - Dandelion root functions as a mild diuretic. Because potassium is often lost when using a diuretic, dandelion root is often a better choice for a diuretic than synthetic formulas.
    - Because of its high iron and zinc content, dandelion root is often used as a treatment for anemia.
    - Dandelion root has mild laxative properties and is often used to help maintain regularity.
    - Dandelion root is also a mild appetite stimulant, and teas made from dandelion root and leaves are often used to help relieve digestive problems like flatulence, fullness and constipation.
    - In Europe, dandelion root is highly regarded as a ‘liver tonic’.
    - Dandelion root is high in Vitamin C, Vitamin D, Vitamin A and the B complex vitamins, all of which have antioxidant properties. For this reason, a number of ongoing studies are examining its effectiveness in fighting tumors and preventing cancer. The early results are mixed, but promising.
    - There are also a number of studies examining the potential of dandelion root to lower cholesterol. Early results of at least one study show that dandelion root supplements may affect the cholesterol profile in diabetic mice positively by lowering LDL and triglycerides while increasing HDL. Again, research is in the early stages, and not all studies show the same promising results. It could, however, be an excellent addition to the diet to help keep total cholesterol and sugar levels within normal ranges.
    - The B vitamin family in particular helps stabilize moods and is often recommended to those suffering from depression. Dandelion root is a high source of B complex vitamins.
    - Because of its positive effects on the liver and digestion, dandelion root may help boost the effectiveness of other vitamins, minerals and nutrients.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: nene, je to pražený ,)
    My co si dáváme vysoce kvalitní čínské a japonské čaje samozřejmě koukáme lehoučce s despektem :)
    A jen ne povzbuzující, to je v mb zakázaný slovo :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEPEK: zajimavy) a co je na tom ta "kava"? ma to povzbuzujici ucinky ci co?
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ISATAG: lopuchovej koren jsem pouzivala akorat do kapri polevky koikoku

    a


    ISATAG: recept na pampeliskove kafe je napr. tady http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=637 , podle nej jsem to delala :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ISATAG: zkusila jsem a byl hnusnej :) ale možná jsem nevěděla, jak na to. Zkoušela jsem syrovej, smaženej a myslím i vařenej...
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    A mate nekdo zkusenosti s lopuchovym kořenem? Uz se nekolik let chystam nejaky vykopat a snist. A ne a ne to zrealizovat..
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    LEPEK: Je a jak ty pampeliskove koreny zpracovavas? Ja jich jednou par vytrhal a osmazil s cibulkou. Nebylo to ale nic moc a pak mi nekdo rekl ze jsem je mel napred nasušit..
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    vytvarela jsem zahon a vytahala pozehnane korenu od pampelisek. tak jsem zkusila uprazit kafe z nich a teda doporucuju :)) a s medem je to jeste o tridu lepsi :)

    LEPEK: to mlíko, teda kaše (neprelivam to pres plinu) jsem davala dohromady 4 dny od uvareni a bylo to porad dobry :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEPEK: ja obcas [tuhle jsem ho pridavala do makovce, pac mi dosel psenicnej sirup;) jindy treba do ovesny kase kapku], ale nejsem ortodoxni, tak si s tim hlavu nelamu))
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    Pouzivate nekdy med?
    LILY
    LILY --- ---
    LEPEK: díky!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YEETKA: Za posledních 14 dnů jsi třetí, kdo to sem pastuje.... !!sledujete tuhle diskusi vůbec? ,)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    nebo máte nějaké poznatky v tomto směru, které byste doporučili?
    nějaké recepty, co navařit na cestu dopředu a aby to nevyžadovalo zrovna super chlad na uchování..
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    byl jste nebo chystáte se někdo na kurz m.vaření Zuzany Terešové http://www.macrobios.cz/cs/makrobiotika-kurzy-vareni


    Letní dovolená, pikniky, cestování
    14. června 2011

    * jak si zdravě a bez stresu užít dovolenou
    * jídla na cestu, cestovní "lékárnička"
    * pikniky a zdravé pohoštění

    LEPEK
    LEPEK --- ---
    LILY: tady je v textu recept - já dělala ten bezlepkovej
    Makrobiotika a děti - strava kojící matky, přikrmování kojenců
    http://makrobiotika.aspone.cz/mb/Deti.aspx

    a nakonec jsem to vařila na el. sporáku na 1 cca 3,5 hodiny v množství vody doporučeném v receptu,tj. v osminásobku. Je to výborný. Chutná to i mě a malýmu ještě víc :)

    Ale je toho teda nějak moc a to jsem to dělala jen z třetiny - a nebo jsem zas pomotala deka a gramy na váze ;)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    LEPEK: no asi bych dal dvojnasobek vody a varil dyl...nevim, co jinnyho ;)
    LILY
    LILY --- ---
    LEPEK: jé, neposlala bys recept?
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    Darjeel- a napada te,jak dlouho to varit a jestli znasobit vodu nejak?
    Je to obil.mleko pro kojence/batole,v papinaku hodku a pul-je tam ryze,jahly,dyn.seminka,adzuky,m.rasa,voda asi v osminasobku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam