• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: jo to jo, nejsem zas totalni novacek, na strankach makrobiotiky jsem porad :) jen manzel s makrobiotikou zacina (ne uplne rad :) a ja se snazim...obcas holt ztroskota me snazeni na cokolade a tak
    ze vsech moznych stravovacich systemu mi makrobiotika (spolu s ayurvedou ) prijdou proste nejblizsi

    ja hodne improvizuju, nerada varim dle receptu, ale zakladni veci si planuju postupne doplnovat ve vzdelani
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: sojovka je v pohodě, i ten recept na tofu kuličky je moc pěkný... jinak doporučuju si o mb aspoň něco málo zjistit, je to velmi inspirativní... na nástěnce najdeš spoustu informací! :o)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---

    AIM_FREEMAN: to zas jako na sojovku ja si potrpim a mam ji z biopotravin z fermentovanych bobu. Je hodne silna a je ji potreba mene
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SELLIGAN: Makrobiotika na sojovku říká jedno velké umírněné ano. Pokud se jedná o sojovku opravdovou fermentovanou z bobů (hledej shoyu, tamari) a ne nějaké vitana knorr shity.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak se mi podařilo manželovi propašovat čistě zeleninové improvizované jídlo
    TOFU ZELENINOVE KULICKY
    kuličky z rozmixované nad párou vařené zeleniny - mrkev, brokolice, květák, patizon,pak přidán libeček, pórek čerstvý, a kostka tofu.
    Vše rozmixovat, případně dochutit (nevím co říka makrobiotika na sojovku :) a udělat kuličky, které jsem obalila v hrašce a osmahla.

    Podávala jsem to s bramborama (v páře), červenou řepou a smaženou cibulkou

    manžel k tomu dostal omeletu z vajíčka, zas tolik zdravé stravy by nepřežil takhle naráz :)
    ale říkal, že je to výborné.
    většinou na cokoliv řekne "je to chuti nevšední" takže vím, že mu to nechutná
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: diiky!.)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: našla jsem ještě tenhle recept:) místo cukru můžeš dát med, místo pektogelu agar...bezinky by neměly přijít do kontaktu s kovem!!!lisovat se dá v látce, plastu

    Bezinková povidla:


    Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech

    neuralgiích,

    ischiasu,

    zánětu trojklaného nervu,

    zánětu mezižeberního nervu ,

    neuralgických bolestech hlavy ,

    revmatizmu

    a proti zácpě.

    Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pozor aby se povidla nepřipálila - zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem. Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKAM: aha... no kdyby se to dělalo z ořechu nebo semen, tak bych ten olej pochopil, ale takhle mi příjde, že se to musí vyrábět z děsně velkého množství, oleje v těch plodech asi moc nebude.
    No ale thumb up za pokus :o)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: přidala bych tam ještě celou skořici nebo hřebíček, bezinky maji typickou pachuť...
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Dík, a jak pravdivá :)

    Vím jenom tohle:

    Zralé rozmačkané černé bobule se daly pomalu vařit. Během varu z nich vystupovaly olejnaté látky, které se postupně odebíraly. Když tato mastnota vychladla a ztuhla, měla barvu i tvárnost, která se podobá máslu.

    ...chtěl jsem to jenom vyzkoušet.

    Na netu jsem to našel jen na té stránce, co jsem sem dával včera, a pak tady: http://www.sav.sk/journals/nar/full/sn397c.pdf , odkud to zjevně opsaly všechny ostatní výskyty na Googlu. Uvádí to ještě Zentrich ve Věčně zelených nadějích, ale taky jen takhle stručně, a už to tam asi nenajdu.

    Takže buď se to dělá z červeného bezu, nebo je to blbost :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKAM: ahoj, dobrá ikonka ,)
    jen technická, jaký tuk by měl vyplavat, když povaříš plody bezinek ve vodě? Kde by se ten tuk měl vzít? :o)
    počítal bych, že bezinkové máslo půjde vyrobit třeba z přepuštěného másla, vařeno asi na vodní lázni bo páře? Máš někde ten postup po ruce?
    AKAM
    AKAM --- ---
    KAREN: Třeba :) nebo nějaká marmoška. Přece jenom mi dost tý dužiny zbylo.
    KAREN
    KAREN --- ---
    AKAM: nj nj ale co by to tak mohlo byt? kolac?))
    AKAM
    AKAM --- ---
    KAREN: No jestli toho nemáš moc, tak bych asi zkusil něco jinýho, kde se využije co nejvíc vstupní suroviny :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    AKAM: ahaa) no ja jeste nevim, klidne udelam sirup nebo jak rikas, neco co se rovnou vypije - nebo jen nejakej rozvar/marmeladu? odrbu jen jeden kerik na dvore, tak toho moc nebude a premejslim, co bude nejlepsi verze)
    AKAM
    AKAM --- ---
    KAREN: Zrovna včera mi něco jako bezová šťáva omylem vzniklo pod rukama. Povařil jsem asi 2,5 kg bezinek asi ve 3 l vody a scedil přes síto. Hotovo. Nic jsem nedoslazoval, přijde mi to akorát. Ale už se to neředí, takže asi hledáš něco jiného. Zkus to kdyžtak tady: http://www.darius.cz/archeus/b_bez_2.html

    (Chtěl jsem totiž vyrobit bezinkové máslo, o kterém se porůznu už delší dobu dočítám. Bezinky se mají rozmačkat a zvolna povařit, na hladinu vystoupá tuk, který stačí sebrat. Tolik teorie. V praxi žádný tuk nevyplave - vůbec žádný. Vyplavou jenom zrníčka, takže by stejně nic sbírat nešlo. Tak buď jsem echtovní neumětel, nebo je chyba v tom, že se to má dělat z červeného bezu, ne z černého. To ale uvádí jenom jeden zdroj - tenhle.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo recept na sirup ci stavu z bezinek - plodu? staci to jen lehce povarit a prinejhorsim dosladit janevim treba medem a scedit pres platynko/sito?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TAJAK: hele sem na tyhle veci pres leto skoro vubec nemel chut, ale kdyz zacne bejt chladneji, tak bude :)
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    TADEAS:

    A co místo ementálu obalit a osmažit tofu, tempeh či seitan? :-P :))
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    YEETKA:

    Zavolej Zuzce Terešové, určitě ti poradí, co s tím a jak dále...je to příjemná, milá ženská a má dostatek zkušeností.

    Tady je její webovka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam