• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    TURF: pohanková sekaná: uvaříš pohanku (ta tmavá je lepší) necháš vychladnout, přidáš kukuričnou strouhanku, na drobno strouhanou mrkev (vymačkat vodu) a na spojeni kukuřičnou mouku, najemno nakrájenou cibuli, sojovku nebo sůl, česnek, majoránku (aby sekaná po upečení dobře držela pohromadě, nakonec těsto projeď párkrát tyčovým mixérem a nebo použij pohankovou lámanku)

    těsto by mělo být tuhé, mokrýma rukama vytvaruješ šišku, pečeš cca 40 minut na 280 (v půlce mužeš zmírnit) ve vymazaném pekáči, v průběhu 2x podliješ vodou, potřeš olejem, aby byla křupavá
    TURF
    TURF --- ---
    BROZKEFF: jak se jmenuje ta knizka?:) jsou na netu i jiny fotky z ty souteze?dik;)
    DARJEEL: hmm jahlovy knedlicek, to zni dobre..

    //nemate nekdo recept na dobrou sekanou s mrkvi?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    vaclavky varit aspon pul hodiny
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: jj, dlouho vařit... já je třeba v hrnci povařím nakrájené tak 15-20 minut, pak si nachystám základ z kořenové zeleniny a cibule, začnu to smažit i s povařenými václavkami a pak to prdnu do papiňáku a nechám tam ještě pořádně uvařit. Výborné je to třeba s fazolemi jako guláš, jako přílohá jáhlový knedlíček nebo klidně jen rýže.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: václavky bylo jediné co jsem teď našel a 3 obrovské trsy na starém jasanu... Zajímalo by mě jak to připravit. Prý se musí dlouho vařit aby byly jedlé...Někde jsem slyšel že mají podobné účinky jako shitake?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SCHWEPZ:
    tak tahle fotka to vyhrála (9.8.2011)

    v plné kráse jsem je fotil 31.8.:

    a tuhle jsem nechal přezrát, 24.9. už byla za zenitem:
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF: Já měl letos taky nádherný, ale celé mi je vyzobali ptáci, nenechali ani semínko. Tak trochu jsem tomu nechal volný průběh.
    /nahoďte foto pane brozkvičko!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AIM_FREEMAN: ale slunečnice zase rostly pořádně. Vyfocené ze zahrady mi teď vyhrály fotosoutěž a knihu o přírodních zahradách ;) Fukušimě zdar :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SCHWEPZ: zase je to dobrý znamení, že to s tou Fukušimou asi nebylo tak zlý, když málo rostou:)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: my o víkendu potkali václavky tady na pařezu, takže rostou... - http://g.co/maps/7pa4w
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: choroše jsou charismatický, hodně jich je léčivých :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: To máš pravdu, dobrý houbař najde jedlou houbu v každém ročním období. A jíst se dají i choroše, když je povaříš ...dal jsem si letos osobní závazek naučit se pár nových druhů rozpoznávat a upravovat, ....co já vím třeba takové čirůvky a stročky :)
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Ale v Beskydech jsme našli mraky obřích praváků uprostřed léta, v životě jsem takový hřiby neviděla. Opravdovej houbař najde jedlou houbu i pod sněhem:) Mě fascinují takový ty pokrouceniny, jako Ucháč obecný alias kačenka, v lese jsem nikdy neviděla. A prý se dá jíst i hadovka smrdutá, teda její vajíčka, smažený prý chutnají jako hermelín:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: Letos bylo prý nejméně hub za posledních deset let, což je divný, protože jednu část léta dost pršelo. Ale je to o tom, že lidi (teda u nás určitě) co ví, jam jít, najdou i v takových letech. To jsem se pak večer u korbelu dozvěděl, že soused Karel donesl včera koš křemenáčů a hřibů, ...ráno jsem si přivstal a vyrazil s košem do lesa. A jak to dopadlo už jsem psal (pár klouzků, pár bedel a starší babka :) Největší radost jsem měl z těch pýchavek, koule jako grapefruity a byli moc moc chutné, dělal jsem je poprvé.

    Každopádně jsi mě velmi pobavila bio-měšťákama :))
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: Na hřiby už to nevidím:( václavky jsem našla nějaký malý, něco snad doroste...

    SCHWEPZ:Taky letos žádný zásoby hub nemáme, jenom nějaký v octě naložený klouzky, těch bylo hodně hned za barákem. V Olmiku na trzích prodávají sušený houby i různý čalamády z nich pohádkoví dědáčci, za celkem rozumný peníz. Někteří už mají dokonce naučený bio-slogany, na který lákají bio-měšťáky:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Využití, pěstování a skladování tykví | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/tykve/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: hub je letos málo, skoro nepršelo... nicméně krápání za oknem dává tušit novým možnostem. Letos jsem třeba ani nenašel václavky.
    Měl jste je někdo letos?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: ...každopádně zkusíme! Dodám ořech - ale houby jsem letos nesušil, těch pár pýchavek a klouzků a bedel jsem hned sežral :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: bujóny jsou i dobrý bio a nebo miso je vlastně taky bujónovina :)

    pěkně promakaný recept, poctivá práce, tak zkusíme někdy, hm? :o)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Včera jsem vyloupal 5 kilo ořechů a našel jsem si tip na kulinářskou záležitost s ořechy, třeba to někoho zde inspiruje (bujón lze pro ortodoxní nahradit náhražkou :)

    TIBETSKÁ VEGETARIÁNSKÁ PEČENĚ

    • 1 kávová lžička oleje
    • 120 gramů pohanky
    • 120 gramů na kostičky nakrájené cibule
    • 240 gramů nadrobno nakrájených hub
    • 1,5 decilitru červeného vína
    • 1,5 decilitru bujónu
    • 120 gramů vlašských ořechů
    • 240 gramů špenátu
    • 1 kávová lžička rozmarýnu
    • 1 kávová lžička šalvěje

    1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
    2. Zahřejte olej na pekáči a 2–3 minuty smažte pohanku. Přidejte cibuli a houby a dalších několik minut nechte péct. Přilejte víno a bujón a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a nechte 20 minut mírně vařit. Je-li třeba, přilejte více bujónu.
    3. Jemně namelte ořechy. Opláchněte špenát a nechte 6 minut dusit. Sceďte přebytečnou šťávu a nadrobno nasekejte.
    4. Až bude pohanka uvařená, odstavte pekáč z ohně a nechte ji trochu vychladnout. Přimíchejte vlašské ořechy a špenát. Přidejte koření a dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti.
    5. Vymažte pečící formu a směs do ní natlačte. Pečte 50–60 minut dokud není povrch tmavě hnědý a na dotek pevný. Nechte 10 minut stát a vyklopte na talíř. Podávejte s opečenou přílohovou zeleninou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam