• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: To máš pravdu, dobrý houbař najde jedlou houbu v každém ročním období. A jíst se dají i choroše, když je povaříš ...dal jsem si letos osobní závazek naučit se pár nových druhů rozpoznávat a upravovat, ....co já vím třeba takové čirůvky a stročky :)
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Ale v Beskydech jsme našli mraky obřích praváků uprostřed léta, v životě jsem takový hřiby neviděla. Opravdovej houbař najde jedlou houbu i pod sněhem:) Mě fascinují takový ty pokrouceniny, jako Ucháč obecný alias kačenka, v lese jsem nikdy neviděla. A prý se dá jíst i hadovka smrdutá, teda její vajíčka, smažený prý chutnají jako hermelín:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: Letos bylo prý nejméně hub za posledních deset let, což je divný, protože jednu část léta dost pršelo. Ale je to o tom, že lidi (teda u nás určitě) co ví, jam jít, najdou i v takových letech. To jsem se pak večer u korbelu dozvěděl, že soused Karel donesl včera koš křemenáčů a hřibů, ...ráno jsem si přivstal a vyrazil s košem do lesa. A jak to dopadlo už jsem psal (pár klouzků, pár bedel a starší babka :) Největší radost jsem měl z těch pýchavek, koule jako grapefruity a byli moc moc chutné, dělal jsem je poprvé.

Každopádně jsi mě velmi pobavila bio-měšťákama :))
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: Na hřiby už to nevidím:( václavky jsem našla nějaký malý, něco snad doroste...

SCHWEPZ:Taky letos žádný zásoby hub nemáme, jenom nějaký v octě naložený klouzky, těch bylo hodně hned za barákem. V Olmiku na trzích prodávají sušený houby i různý čalamády z nich pohádkoví dědáčci, za celkem rozumný peníz. Někteří už mají dokonce naučený bio-slogany, na který lákají bio-měšťáky:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Využití, pěstování a skladování tykví | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/tykve/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: hub je letos málo, skoro nepršelo... nicméně krápání za oknem dává tušit novým možnostem. Letos jsem třeba ani nenašel václavky.
    Měl jste je někdo letos?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: ...každopádně zkusíme! Dodám ořech - ale houby jsem letos nesušil, těch pár pýchavek a klouzků a bedel jsem hned sežral :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: bujóny jsou i dobrý bio a nebo miso je vlastně taky bujónovina :)

pěkně promakaný recept, poctivá práce, tak zkusíme někdy, hm? :o)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Včera jsem vyloupal 5 kilo ořechů a našel jsem si tip na kulinářskou záležitost s ořechy, třeba to někoho zde inspiruje (bujón lze pro ortodoxní nahradit náhražkou :)

TIBETSKÁ VEGETARIÁNSKÁ PEČENĚ

• 1 kávová lžička oleje
    • 120 gramů pohanky
    • 120 gramů na kostičky nakrájené cibule
    • 240 gramů nadrobno nakrájených hub
    • 1,5 decilitru červeného vína
    • 1,5 decilitru bujónu
    • 120 gramů vlašských ořechů
    • 240 gramů špenátu
    • 1 kávová lžička rozmarýnu
    • 1 kávová lžička šalvěje

1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
    2. Zahřejte olej na pekáči a 2–3 minuty smažte pohanku. Přidejte cibuli a houby a dalších několik minut nechte péct. Přilejte víno a bujón a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a nechte 20 minut mírně vařit. Je-li třeba, přilejte více bujónu.
    3. Jemně namelte ořechy. Opláchněte špenát a nechte 6 minut dusit. Sceďte přebytečnou šťávu a nadrobno nasekejte.
    4. Až bude pohanka uvařená, odstavte pekáč z ohně a nechte ji trochu vychladnout. Přimíchejte vlašské ořechy a špenát. Přidejte koření a dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti.
    5. Vymažte pečící formu a směs do ní natlačte. Pečte 50–60 minut dokud není povrch tmavě hnědý a na dotek pevný. Nechte 10 minut stát a vyklopte na talíř. Podávejte s opečenou přílohovou zeleninou.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    AYUNTAMIENTO: sebezdokonalovani :))
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    KERRAY: pointa?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    tady to nezapadne :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: To je standardní postup výroby povidel - mamka to vařila 16 hodin. Chce to plynový sporák, ne elektrický, samozřejmě. Nějakou energii to spálí, ale pár kilometrů v autě spolkne víc než 16 hodin vaření na minimální plamen.
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: jasne, dik)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jj, bez zahuštění, ale dá se použít agar..
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: ok ok, dik) - a bez zahusteni? jinak pocitam spis s vetsim poctem malejch sklenicek, snad to tak vyjde)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no obořanky hrušky jenom rozvařily, nasázely do sklenic a zavařily.. jakmile je ale otevřeš jedou, takže je třeba je sníst..
    KAREN
    KAREN --- ---
    delate nekdo hruskovy povidla nebo nakej rozvar? na dvore je pod stromem hromada hrusek)

tady to nechavaj odparovat 13 (svestky), resp. 6-8 hodin. asi je to takovy poctivy, ale prijde mi to jaksi ekologicky/ekonomicky narocny;) zkousel jste to nekdo?
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Pěkná úrodička!:)
    na povrchu zeleniny, ovoce tohu bude asi hodně, co oko nevidí a s čím mozek nepočítá. hlavně, když je nejíš přímo utržené, ale někde je uskladňuješ. podle mě je to přirozený stav. rozklad, který nastoupí v momentě, kdy něco odřízneš od života. cibule a česnek jsou přírodní antibiotika, takže mi příjde celkem logické, že je Ferda chválí:) pít ráno prvně teplou vodou mi doporučila i akupunkturistka, v číně tím začínají den všichni, aktivujou tak čchi žaludku, už si bez toho ráno nedovedu představit...
    DAWYT: nejlépe konzumovat všechno čerstvé, ale když to nejde, tak se aspoň těch potvůrek nebát:)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    VODA: plati to i s porkem nebo vseobecne s veskerou zeleninou?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: ....to jsem slyšel z více stran.
    A páter Fra Ferda varoval v souvislosti s (nejen) cibulí před plísněmi, které oko nevidí, ale dělají (často plíživě a dlouhodobě) bordel v trávícím ústrojí.
    Paradoxně ale čerstvou cibuli a česnek doporučuje :)

("(...) Zmiňoval i syrovou cibuli a česnek, i potřebu mít tělo v rovnováze a bránit se zbytečným nákazám, například požíváním špatné stravy. Podle něj by měl prý každý začínat svůj den pozřením teplého nápoje, rozhodně ne studenou vodou. Varoval před plísněmi a uváděl mnoho zdrojů, které mohly být jejich původem. Plísně se vyskytují všude. Požíváme je i s léky a jejich záludnost je v tom, že prý na ně téměř nic nezabírá. Tedy, prý až na očistu dubovou kůrou.")

Apropos:

Letošní sklizeň hokaido se vyvedla, ...děkuji všem brněnským přátelům za semínka, jež ji umožnili. Plody jsou již ve slepě, ochutnávky budou :o)

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
    http://imageshack.us/photo/my-images/171/img2745g.jpg/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam