• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: ...každopádně zkusíme! Dodám ořech - ale houby jsem letos nesušil, těch pár pýchavek a klouzků a bedel jsem hned sežral :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: bujóny jsou i dobrý bio a nebo miso je vlastně taky bujónovina :)

    pěkně promakaný recept, poctivá práce, tak zkusíme někdy, hm? :o)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Včera jsem vyloupal 5 kilo ořechů a našel jsem si tip na kulinářskou záležitost s ořechy, třeba to někoho zde inspiruje (bujón lze pro ortodoxní nahradit náhražkou :)

    TIBETSKÁ VEGETARIÁNSKÁ PEČENĚ

    • 1 kávová lžička oleje
    • 120 gramů pohanky
    • 120 gramů na kostičky nakrájené cibule
    • 240 gramů nadrobno nakrájených hub
    • 1,5 decilitru červeného vína
    • 1,5 decilitru bujónu
    • 120 gramů vlašských ořechů
    • 240 gramů špenátu
    • 1 kávová lžička rozmarýnu
    • 1 kávová lžička šalvěje

    1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
    2. Zahřejte olej na pekáči a 2–3 minuty smažte pohanku. Přidejte cibuli a houby a dalších několik minut nechte péct. Přilejte víno a bujón a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a nechte 20 minut mírně vařit. Je-li třeba, přilejte více bujónu.
    3. Jemně namelte ořechy. Opláchněte špenát a nechte 6 minut dusit. Sceďte přebytečnou šťávu a nadrobno nasekejte.
    4. Až bude pohanka uvařená, odstavte pekáč z ohně a nechte ji trochu vychladnout. Přimíchejte vlašské ořechy a špenát. Přidejte koření a dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti.
    5. Vymažte pečící formu a směs do ní natlačte. Pečte 50–60 minut dokud není povrch tmavě hnědý a na dotek pevný. Nechte 10 minut stát a vyklopte na talíř. Podávejte s opečenou přílohovou zeleninou.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    AYUNTAMIENTO: sebezdokonalovani :))
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    KERRAY: pointa?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    tady to nezapadne :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: To je standardní postup výroby povidel - mamka to vařila 16 hodin. Chce to plynový sporák, ne elektrický, samozřejmě. Nějakou energii to spálí, ale pár kilometrů v autě spolkne víc než 16 hodin vaření na minimální plamen.
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: jasne, dik)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jj, bez zahuštění, ale dá se použít agar..
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: ok ok, dik) - a bez zahusteni? jinak pocitam spis s vetsim poctem malejch sklenicek, snad to tak vyjde)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no obořanky hrušky jenom rozvařily, nasázely do sklenic a zavařily.. jakmile je ale otevřeš jedou, takže je třeba je sníst..
    KAREN
    KAREN --- ---
    delate nekdo hruskovy povidla nebo nakej rozvar? na dvore je pod stromem hromada hrusek)

    tady to nechavaj odparovat 13 (svestky), resp. 6-8 hodin. asi je to takovy poctivy, ale prijde mi to jaksi ekologicky/ekonomicky narocny;) zkousel jste to nekdo?
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Pěkná úrodička!:)
    na povrchu zeleniny, ovoce tohu bude asi hodně, co oko nevidí a s čím mozek nepočítá. hlavně, když je nejíš přímo utržené, ale někde je uskladňuješ. podle mě je to přirozený stav. rozklad, který nastoupí v momentě, kdy něco odřízneš od života. cibule a česnek jsou přírodní antibiotika, takže mi příjde celkem logické, že je Ferda chválí:) pít ráno prvně teplou vodou mi doporučila i akupunkturistka, v číně tím začínají den všichni, aktivujou tak čchi žaludku, už si bez toho ráno nedovedu představit...
    DAWYT: nejlépe konzumovat všechno čerstvé, ale když to nejde, tak se aspoň těch potvůrek nebát:)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    VODA: plati to i s porkem nebo vseobecne s veskerou zeleninou?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: ....to jsem slyšel z více stran.
    A páter Fra Ferda varoval v souvislosti s (nejen) cibulí před plísněmi, které oko nevidí, ale dělají (často plíživě a dlouhodobě) bordel v trávícím ústrojí.
    Paradoxně ale čerstvou cibuli a česnek doporučuje :)

    ("(...) Zmiňoval i syrovou cibuli a česnek, i potřebu mít tělo v rovnováze a bránit se zbytečným nákazám, například požíváním špatné stravy. Podle něj by měl prý každý začínat svůj den pozřením teplého nápoje, rozhodně ne studenou vodou. Varoval před plísněmi a uváděl mnoho zdrojů, které mohly být jejich původem. Plísně se vyskytují všude. Požíváme je i s léky a jejich záludnost je v tom, že prý na ně téměř nic nezabírá. Tedy, prý až na očistu dubovou kůrou.")

    Apropos:

    Letošní sklizeň hokaido se vyvedla, ...děkuji všem brněnským přátelům za semínka, jež ji umožnili. Plody jsou již ve slepě, ochutnávky budou :o)

    ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
    http://imageshack.us/photo/my-images/171/img2745g.jpg/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    VODA
    VODA --- ---
    BROZKEFF: HA!!

    Cibule se musí užívat vždy jen čerstvá!! I pouze rozkrojená je po 24 hodinách
    již toxická!!

    jiří Janča, Co nám chybí
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: jéé, tak byla letos na retreatu, žejo? :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AYUNTAMIENTO: Máš štěstí, podařilo se mi to náhodným googlením najít:
    Keith Michell's Practically Macrobiotic Cookbook

    Na bookdepository.com (.co.uk), abebooks.com nebo i amazonu (second-hand) se i s poštovným dá sehnat za cca 250 korun.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam