• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    DARUMA: no podle toho si pamatuju z kushiho, tak to je prilis jin...v makro koreni tak mozna gomasio, prazeny rasy...umebosi a makro kecup tamari...a to je myslim tak vse, respketive neco takovyho tam rikal...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Jak se dívá makrobiotika na chilly, curry a podobné pochutiny?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SISTA: docela nic moc udělanej test, takhle na první pohled... Zajímaly by mě vnitřní aspekty (jednotlivé dimenze, jak jsou na ně vážený jednotlivý otázky, testy reliability a validity tohohle testu), protože podle mě je hodně hrubě nekonzistentní.
    SISTA
    SISTA --- ---
    INK_FLO: musela jsem si ze zvedavosti najit ten bratmanuv test:)

    1. Do you spend more than three hours a day thinking about healthy food? (For four hours, give yourself two points.)
    2. Do you plan tomorrow's food today?
    3. Do you care more about the virtue of what you eat than the pleasure you receive from eating it?
    4. Have you found that as the quality of your diet has increased, the quality of your life has correspondingly diminished?
    5. Do you keep getting stricter with yourself?
    6. Do you sacrifice experiences you once enjoyed to eat the food you believe is right?
    7. Do you feel an increased sense of self-esteem when you are eating healthy food? Do you look down on others who don't?
    8. Do you feel guilt or self-loathing when you stray from your diet?
    9. Does your diet socially isolate you?
    10. When you are eating the way you are supposed to, do you feel a peaceful sense of total control?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: ano ano, zdravý pacient je špatně diagnostikovaný pacient
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    teď jsem narazil na zajímavou diagnózu

    orthorexie - Orthorexie je patologická posedlost (obsese) zdravým stravováním. Výběr potravin, které splňují kritéria „zdravé", je u těchto osob čistě subjektivní. Jedinci s touto poru­chou se zaměřují více na kvalitativní aspekt své výživy než na kvantitativní, jako je tomu v případě MA a B, naopak společnou charakteristikou může být vrozená dispozice k perfekcionismu. Vedle primární motivace „být zdravý“, mohou k rozvoji orthorexie vést i jiné příčiny, které lze označit za patologické, jako je například nutkavá touha mít vše pod přísnou kontrolou, též únik před strachem, touha po štíhlosti, zvýšení vlastního sebevědomí a sebeúcty, hledání určité spirituality či duchovna prostřednictvím výživy a využívání jídla k utváření vlastní identity.

    K výše jmenovaným řadíme také ortodoxní vyznavače alternativních výživových směrů (veganství, frutariánství, makrobiotika, výživa podle krevních skupin), autodiagnostikované potravinové alergiky, zastánce biopotravin nebo odpůrce uměle hnojených a geneticky upravovaných potravin. Sklony k orthorexii mohou vykazovat i lidé některých profesí (modelky, herečky, zpěvačky, sportovci), či lidé, kteří se pod tlakem současného trendu propagující mládí a fyzicky dokonalý vzhled uchylují k radikální změně svých výživových zvyklostí směřující k omezová­ní se pouze na určitý druh potravin.

    Jak ovšem rozlišit přirozenou touhu po tom žít a stravovat se zdravě od posedlosti zdravou výživu? Obecně lze říci, že ortho­rexii podlehli ti, kteří zdravému stravování věnují většinu svého času, cítí se vinni a trpí výčitkami poruší-li své stravovací zásady a v neposlední řadě, pokud je jim zdravá strava nástrojem k překonávání vlastních osobních problémů. K diagnostice této poruchy je možné využít dva testy, které formou dotazů odhalují míru rizika rozvoje orthorexie. V prvním případě se jedná o Bratmanův test tvořený 10 otázkami, v druhém případě lze využít dotazník ORTO-15, což je rozšířený Bratmanův dotazník.

    Z dosavadních studií byl Bratmanův test aplikován například u rakouských nutričních terapeutek s cílem zjistit prevalenci orthorexia nervosa a prozkoumat psychologické faktory predisponující tuto poruchu.

    Skupinu tvořilo 283 žen ve věkovém rozmezí 22-66 let (průměr 32,6). Z této skupiny respondentek, které vzhledem ke své profesi mají určité znalosti ohledně stravování, byla orthorexie potenciálně shledána u 12,8 % a 34,9 % projevovalo určitý sklon k orthorexnímu chování. V závěru studie se dále konstatuje, že orthorexia nervosa se může u nutričních terapeutů vyskytovat ve zvýšené míře v důsledku jejich denní konfrontace s výživou a propagováním zdravé stravy, což může zvyšovat riziko nejen rozvoje orthorexie ale jakékoliv poruchy příjmu potravy obecně. To dokazuje i osobní zkušenost dotazovaných terapeutek s MA a B (Kinzl 2006).

    Nebezpečí této poruchy spočívá v tom, že lidé pod dojmem velmi zdravého stravování mohou postupně spadat do stejné kategorie jako jsou MA a B, u kterých se výživa a strava stala jediným smyslem života. Orthorexie v mnoha případech předchází MA nebo B, nebo naopak obě nemoci mohou vyústit v orthorexii. Podle odborníků nelze poruchy striktně kategorizovat, mohou se vyskytovat současně i přecházet jedna v druhou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jeeeeminaaaaacku - a ja zila cela ta leta v nevedomosti... tak tohle tim ten Obama myslel!.)))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TURF
    TURF --- ---
    hmm:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: to je fakt, ja tyhlety alchymie tolik zmakly nemam)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    dyk té kukuřice se tam stejně dává jenom trochu a jak píše Voda, pohanka zase zahřívá, takže se to vyrovná... když si k tomu někdo ná křenovou hořčici nebo křenovou omáčku, tak to může zase převážit na stranu zahřívání :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hmm to je fakt) ja se temhletem chladicim vecim ted celkove spis vyhejbam)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: pohanka je extrém jang, se s jinovou kukuřicí poperou a bude dobře:) ale určitě by se dala použít hraška místo kukuřičné mouky...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: pouzivas kukurici jeste ted? co nejaka hraska, vlocky, skrob... ?
    VODA
    VODA --- ---
    TURF: pohanková sekaná: uvaříš pohanku (ta tmavá je lepší) necháš vychladnout, přidáš kukuričnou strouhanku, na drobno strouhanou mrkev (vymačkat vodu) a na spojeni kukuřičnou mouku, najemno nakrájenou cibuli, sojovku nebo sůl, česnek, majoránku (aby sekaná po upečení dobře držela pohromadě, nakonec těsto projeď párkrát tyčovým mixérem a nebo použij pohankovou lámanku)

    těsto by mělo být tuhé, mokrýma rukama vytvaruješ šišku, pečeš cca 40 minut na 280 (v půlce mužeš zmírnit) ve vymazaném pekáči, v průběhu 2x podliješ vodou, potřeš olejem, aby byla křupavá
    TURF
    TURF --- ---
    BROZKEFF: jak se jmenuje ta knizka?:) jsou na netu i jiny fotky z ty souteze?dik;)
    DARJEEL: hmm jahlovy knedlicek, to zni dobre..

    //nemate nekdo recept na dobrou sekanou s mrkvi?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    vaclavky varit aspon pul hodiny
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: jj, dlouho vařit... já je třeba v hrnci povařím nakrájené tak 15-20 minut, pak si nachystám základ z kořenové zeleniny a cibule, začnu to smažit i s povařenými václavkami a pak to prdnu do papiňáku a nechám tam ještě pořádně uvařit. Výborné je to třeba s fazolemi jako guláš, jako přílohá jáhlový knedlíček nebo klidně jen rýže.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: václavky bylo jediné co jsem teď našel a 3 obrovské trsy na starém jasanu... Zajímalo by mě jak to připravit. Prý se musí dlouho vařit aby byly jedlé...Někde jsem slyšel že mají podobné účinky jako shitake?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam