• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: ano ano, zdravý pacient je špatně diagnostikovaný pacient
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    teď jsem narazil na zajímavou diagnózu

    orthorexie - Orthorexie je patologická posedlost (obsese) zdravým stravováním. Výběr potravin, které splňují kritéria „zdravé", je u těchto osob čistě subjektivní. Jedinci s touto poru­chou se zaměřují více na kvalitativní aspekt své výživy než na kvantitativní, jako je tomu v případě MA a B, naopak společnou charakteristikou může být vrozená dispozice k perfekcionismu. Vedle primární motivace „být zdravý“, mohou k rozvoji orthorexie vést i jiné příčiny, které lze označit za patologické, jako je například nutkavá touha mít vše pod přísnou kontrolou, též únik před strachem, touha po štíhlosti, zvýšení vlastního sebevědomí a sebeúcty, hledání určité spirituality či duchovna prostřednictvím výživy a využívání jídla k utváření vlastní identity.

    K výše jmenovaným řadíme také ortodoxní vyznavače alternativních výživových směrů (veganství, frutariánství, makrobiotika, výživa podle krevních skupin), autodiagnostikované potravinové alergiky, zastánce biopotravin nebo odpůrce uměle hnojených a geneticky upravovaných potravin. Sklony k orthorexii mohou vykazovat i lidé některých profesí (modelky, herečky, zpěvačky, sportovci), či lidé, kteří se pod tlakem současného trendu propagující mládí a fyzicky dokonalý vzhled uchylují k radikální změně svých výživových zvyklostí směřující k omezová­ní se pouze na určitý druh potravin.

    Jak ovšem rozlišit přirozenou touhu po tom žít a stravovat se zdravě od posedlosti zdravou výživu? Obecně lze říci, že ortho­rexii podlehli ti, kteří zdravému stravování věnují většinu svého času, cítí se vinni a trpí výčitkami poruší-li své stravovací zásady a v neposlední řadě, pokud je jim zdravá strava nástrojem k překonávání vlastních osobních problémů. K diagnostice této poruchy je možné využít dva testy, které formou dotazů odhalují míru rizika rozvoje orthorexie. V prvním případě se jedná o Bratmanův test tvořený 10 otázkami, v druhém případě lze využít dotazník ORTO-15, což je rozšířený Bratmanův dotazník.

    Z dosavadních studií byl Bratmanův test aplikován například u rakouských nutričních terapeutek s cílem zjistit prevalenci orthorexia nervosa a prozkoumat psychologické faktory predisponující tuto poruchu.

    Skupinu tvořilo 283 žen ve věkovém rozmezí 22-66 let (průměr 32,6). Z této skupiny respondentek, které vzhledem ke své profesi mají určité znalosti ohledně stravování, byla orthorexie potenciálně shledána u 12,8 % a 34,9 % projevovalo určitý sklon k orthorexnímu chování. V závěru studie se dále konstatuje, že orthorexia nervosa se může u nutričních terapeutů vyskytovat ve zvýšené míře v důsledku jejich denní konfrontace s výživou a propagováním zdravé stravy, což může zvyšovat riziko nejen rozvoje orthorexie ale jakékoliv poruchy příjmu potravy obecně. To dokazuje i osobní zkušenost dotazovaných terapeutek s MA a B (Kinzl 2006).

    Nebezpečí této poruchy spočívá v tom, že lidé pod dojmem velmi zdravého stravování mohou postupně spadat do stejné kategorie jako jsou MA a B, u kterých se výživa a strava stala jediným smyslem života. Orthorexie v mnoha případech předchází MA nebo B, nebo naopak obě nemoci mohou vyústit v orthorexii. Podle odborníků nelze poruchy striktně kategorizovat, mohou se vyskytovat současně i přecházet jedna v druhou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jeeeeminaaaaacku - a ja zila cela ta leta v nevedomosti... tak tohle tim ten Obama myslel!.)))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TURF
    TURF --- ---
    hmm:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: to je fakt, ja tyhlety alchymie tolik zmakly nemam)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    dyk té kukuřice se tam stejně dává jenom trochu a jak píše Voda, pohanka zase zahřívá, takže se to vyrovná... když si k tomu někdo ná křenovou hořčici nebo křenovou omáčku, tak to může zase převážit na stranu zahřívání :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hmm to je fakt) ja se temhletem chladicim vecim ted celkove spis vyhejbam)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: pohanka je extrém jang, se s jinovou kukuřicí poperou a bude dobře:) ale určitě by se dala použít hraška místo kukuřičné mouky...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: pouzivas kukurici jeste ted? co nejaka hraska, vlocky, skrob... ?
    VODA
    VODA --- ---
    TURF: pohanková sekaná: uvaříš pohanku (ta tmavá je lepší) necháš vychladnout, přidáš kukuričnou strouhanku, na drobno strouhanou mrkev (vymačkat vodu) a na spojeni kukuřičnou mouku, najemno nakrájenou cibuli, sojovku nebo sůl, česnek, majoránku (aby sekaná po upečení dobře držela pohromadě, nakonec těsto projeď párkrát tyčovým mixérem a nebo použij pohankovou lámanku)

    těsto by mělo být tuhé, mokrýma rukama vytvaruješ šišku, pečeš cca 40 minut na 280 (v půlce mužeš zmírnit) ve vymazaném pekáči, v průběhu 2x podliješ vodou, potřeš olejem, aby byla křupavá
    TURF
    TURF --- ---
    BROZKEFF: jak se jmenuje ta knizka?:) jsou na netu i jiny fotky z ty souteze?dik;)
    DARJEEL: hmm jahlovy knedlicek, to zni dobre..

    //nemate nekdo recept na dobrou sekanou s mrkvi?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    vaclavky varit aspon pul hodiny
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: jj, dlouho vařit... já je třeba v hrnci povařím nakrájené tak 15-20 minut, pak si nachystám základ z kořenové zeleniny a cibule, začnu to smažit i s povařenými václavkami a pak to prdnu do papiňáku a nechám tam ještě pořádně uvařit. Výborné je to třeba s fazolemi jako guláš, jako přílohá jáhlový knedlíček nebo klidně jen rýže.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: václavky bylo jediné co jsem teď našel a 3 obrovské trsy na starém jasanu... Zajímalo by mě jak to připravit. Prý se musí dlouho vařit aby byly jedlé...Někde jsem slyšel že mají podobné účinky jako shitake?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SCHWEPZ:
    tak tahle fotka to vyhrála (9.8.2011)

    v plné kráse jsem je fotil 31.8.:

    a tuhle jsem nechal přezrát, 24.9. už byla za zenitem:
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF: Já měl letos taky nádherný, ale celé mi je vyzobali ptáci, nenechali ani semínko. Tak trochu jsem tomu nechal volný průběh.
    /nahoďte foto pane brozkvičko!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AIM_FREEMAN: ale slunečnice zase rostly pořádně. Vyfocené ze zahrady mi teď vyhrály fotosoutěž a knihu o přírodních zahradách ;) Fukušimě zdar :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SCHWEPZ: zase je to dobrý znamení, že to s tou Fukušimou asi nebylo tak zlý, když málo rostou:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam