• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    Tak jsem se konečně přiměla a za dlouhých zimních večerů se seznámila se světem kváskovémo chleba. Slyšela jsem, že je to celkem složité, ale ve finále veškerý fígl spočívá v tom, si každý den vzpomenout na kvásek a nakrmit ho moukou, aby mohl růst a sílit do dalšího pečení. Peču chleba 2x týdně a do té doby vždycky krásně prokvasí:)



    návod podle kterého jsem postupovala:

    Založení kvásku:
    Obvykle už od druhého, nebo třetího dne se začínají objevovat bubliny a kvásek začíná kvasit, ale svou typickou nakyslou chuť ještě mít nebude. To chvíli potrvá.

    1. den - 100 g celozrnné žitné mouky + 120 ml vlažné vody = smícháme a pod čistým plátnem (utěrkou, kapesníkem) necháme pracovat nejlépe u topení

    2. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat

    3. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat

    4. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat

    5. den můžeme péct první chléb


    Pečení chleba:
    Základní recept - 600 g mouky (špaldové, pšeničné, žitné - míchejte dle libosti, ale z ječné je chleba suchý a drolivý, cca 400 ml vlažné vody, 12 lžic kvásku, 1-2 lžička soli, 2 lžička kmínu, semínka

    Smíchejte mouky, přidejte sůl a kmín, semínka, kvásek, zamíchejte rukou do mouky a pak postupně přilévejte vodu, spojujte těsto (mě to jde nejlíp ručně, bez vařečky). Potom zpracovávejte vařečkou nebo ručně jako kynuté těsto do tvaru "koule", když se lepí pomůžete si pomoučením nádoby. Mělo by mít tendenci se spojovat. Těsto by mělo být husté, ale ne příliš hutné. Když máte těsto hezky zpracované (lesklé, nelepivé, po dloubnutí se rychle vrací) nechte je stát přikryté v míse na vhodném místě (u topení). Někde, kde je stálá teplota a není průvan.

    Kyne obvykle 5-6 hodin, poprvé mu to ale může trvat déle. Když těsto zdvojnásobí objem, přendejte jej do vymazané formy. Používám hranatou formu "korýtko". Pak to ještě obvykle trvá hodinu až dvě, než těsto formu vyplní. Když je pěkně zvednuté, dám jej péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 22 minut a pak teplotu snížím na 180 stupňů a peču dalších 22 minut. Do trouby dávám plecháček s vodou, ale jde to i bez něj. Každá trouba je ale trochu jiná, takže je nutné si to vyzkoušet prakticky a upravit. Chléb je hotový, když na něj zaklepete a duní. Po vyndání z trouby potřu povrch studenou vodou a pak vyklopím z formy na mřížku, kde jej nechám ochladit.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    BROZKEFF: a ten plech je taky makro? ;)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Bez másla i masa se dá chutně uvařit, tvrdí vegan - Brněnský deník
    http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/bez-masla-i-masa-se-da-chutne-uvarit-tvrdi-vegan.html
    :))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Bon soir mesdames et messieurs! :-)

    Poprvé za svůj belgický pobyt jsem udělal pořádný nákup ve zdejší zdravce (Alimentation biologique = ergo pouze bio-certifikované věci, prodejna je velikostí stejně velké jako ta velká brněnská zdravka na Lidické a nachází se hned vedle hlavního sídla univerzity v centru města) a udělal z toho všeho pořádnou polívku a hlavní jjídlo pro nakonec asi 7 nebo 8 lidí ... všem to náramně chutnalo! Jediný problém vyvstal s tím, jak že se ta výborná polívka jmenovala. Řekl jsem něco ve stylu "un soup mélangé avec tous les choses qui sont ici" (polívka umíchaná ze všeho co tu je),protože to samozřejmě byl ad hoc "recept" z kořenové zeleniny, pohanky, cibule, růžičkové kapusty (chou de Bruxelles) ...

    Hlavní jídlo pak byly jáhly, červená čočka + pikantní zeleninová směs na pánvi (cibule, dýně hokkaido, mrkev, fraktálová brokolice (Romanesco broccoli), olivový olej, karí) ... no fotka hovoří za vše. Takhle se dělá bio-makrobiotická propaganda mezi Erasmáky:



    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: nemam vubec poneti, ani jsem to nejak moc podrobne nezkoumala. kazdopadne, jak pise Honza, vzala bych s sebou klidne i ditko.) resp. nejdriv bych se poptala, ale snad to jsou proboha lidumilove... .)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: to je fakt. Stejně plánuju sehnat hlídání, ale zatím to nějak drhne..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: tak si vem ratolest s sebou, což? :o) (respektive minimálně za to se zeptat, jestli si ho můžeš vzít s sebou, nic nedáš) ,)
    LILY
    LILY --- ---
    KAREN: díky moc! A nevíš, zda se musí vždy na oba dny, tj. v úterý i v sobotu? Protože to bych pak měla smůlu, muž bývá v úterý v Praze a nemám hlídání pro dítko.
    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: jsem si na tebe vzpomnela - slecna, ke ktery chodim na jogu, mi zrovna poslala doporuceni na kurzy:

    Kurzy, které paní Naďa pořádá, jsou moc přínosné a hlavně příjemné. Probíhají v malých skupinkách, cca 10 lidí, nejprve je vždy přednáška na stanovené téma s možností dotazů, po té následuje praktická část - společné vaření. Každý z účastníků je aktivně zapojen, vaří se vždy polévka, hlavní jídlo a dezert, celý seminář je pak zakončen společným oběděm.
    Pro mě osobně je to vždy příjemně a užitečně strávené dopoledne. Doporučuji;)


    Zdravý životní styl - makrobiotika
    http://www.mbkbrno.cz/?pg=1
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    můžu potvrdit, bylo to velmi velmi chutné :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    recept pro ty, kteri radi experimentuji;) vcera jsem to zkousela, s hokaidovym pyre s rozmarynem (a misto shiitake zampiony, misto strouhanky nasekany ovesny vlocky)... a ten lepek je fakt zajimava ingredience, spolecne s rozmixovanou lusteninou to udela super hmotu - priste to otestuju treba s jinou naplni (a krapet zkrouhnu koreni - bylo to moc dobry, ale pomerne vyrazny), rekla bych, ze to pujde hrave upravit i na "makrobiotictejsi" verzi.))

    Cruelty Free Hedgehogs : plnena seitanova rolka
    http://veganotic.blogspot.com/2012/01/plnena-sekacka.html




    via [ PHUSHI @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Jestli mohu doporučit vaší pozornosti paní Sanae Suzuki, japonské makrobiotičky žijící v Los Angeles. Její manžel je profesionální kuchař, společně provozují restauraci Seed a vydali několik kuchařek. Tak pro inspiraci, kdybyste hledali nějakou důvěryhodnou literaturu...
    :: Love, Eric Inc. / Welcome to Love, Eric Inc. com ::
    http://www.loveericinc.com/books_lovesanae_en.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Uložto - STRAVA_Strnadelova-Zerzan_CS_Radost_z_jidla-makrobiotika.pdf
    http://www.uloz.to/7607206/strava-strnadelova-zerzan-cs-radost-z-jidla-makrobiotika-pdf

    Radost z jídla - Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/109384/radost-z-jidla/
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    hohoo, vida:) jsem pro :))
    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: v praglu zas zaznamenali nebezpecnej priliv... ostravaku;) sama jsem zvedava, jak to metropoli zamava,DD

    DARJEEL: makovy zavin se nejak ztraci pred ocima, ale zas napecem.))
    GIRK
    GIRK --- ---
    DARJEEL: no kdyby se to trebas spojilo s nejakou vypecenou basovou akci... tak bych dojel na nejaky ten couchsurfing rad ;)

    no uvidim po dovolene ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GIRK: mohou dojet i makrobiotici z detašovaných pracovišť, jen to asi nebude na odpolední dvě tři čtyři hoďky na banchu a makový závin ,)
    LILY
    LILY --- ---
    GIRK: to jsou takové vlny, buď spousta lidí z Brna do Prahy nebo obráceně. Teď je asi zrovna brněnský příliv :)
    GIRK
    GIRK --- ---
    LILY: hmhm pozoruji v posledni dobe urcity trend ;)
    LILY
    LILY --- ---
    GIRK: já jsem litovala tak dlouho, až se mi podařilo se z Prahy odstěhovat :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam