Tak jsem se konečně přiměla a za dlouhých zimních večerů se seznámila se světem kváskovémo chleba. Slyšela jsem, že je to celkem složité, ale ve finále veškerý fígl spočívá v tom, si každý den vzpomenout na kvásek a nakrmit ho moukou, aby mohl růst a sílit do dalšího pečení. Peču chleba 2x týdně a do té doby vždycky krásně prokvasí:)
návod podle kterého jsem postupovala:
Založení kvásku:
Obvykle už od druhého, nebo třetího dne se začínají objevovat bubliny a kvásek začíná kvasit, ale svou typickou nakyslou chuť ještě mít nebude. To chvíli potrvá.
1. den - 100 g celozrnné žitné mouky + 120 ml vlažné vody = smícháme a pod čistým plátnem (utěrkou, kapesníkem) necháme pracovat nejlépe u topení
2. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat
3. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat
4. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat
5. den můžeme péct první chléb
Pečení chleba:
Základní recept - 600 g mouky (špaldové, pšeničné, žitné - míchejte dle libosti, ale z ječné je chleba suchý a drolivý, cca 400 ml vlažné vody, 12 lžic kvásku, 1-2 lžička soli, 2 lžička kmínu, semínka
Smíchejte mouky, přidejte sůl a kmín, semínka, kvásek, zamíchejte rukou do mouky a pak postupně přilévejte vodu, spojujte těsto (mě to jde nejlíp ručně, bez vařečky). Potom zpracovávejte vařečkou nebo ručně jako kynuté těsto do tvaru "koule", když se lepí pomůžete si pomoučením nádoby. Mělo by mít tendenci se spojovat. Těsto by mělo být husté, ale ne příliš hutné. Když máte těsto hezky zpracované (lesklé, nelepivé, po dloubnutí se rychle vrací) nechte je stát přikryté v míse na vhodném místě (u topení). Někde, kde je stálá teplota a není průvan.
Kyne obvykle 5-6 hodin, poprvé mu to ale může trvat déle. Když těsto zdvojnásobí objem, přendejte jej do vymazané formy. Používám hranatou formu "korýtko". Pak to ještě obvykle trvá hodinu až dvě, než těsto formu vyplní. Když je pěkně zvednuté, dám jej péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 22 minut a pak teplotu snížím na 180 stupňů a peču dalších 22 minut. Do trouby dávám plecháček s vodou, ale jde to i bez něj. Každá trouba je ale trochu jiná, takže je nutné si to vyzkoušet prakticky a upravit. Chléb je hotový, když na něj zaklepete a duní. Po vyndání z trouby potřu povrch studenou vodou a pak vyklopím z formy na mřížku, kde jej nechám ochladit.