• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PREM: na mikrovlnu jsem nikdy nepřistoupil. přijde mi jídlo pak takové "blátivé". testoval jsem nějakou levnější (cca 300,-) termosku na jídlo..nebylo to teplé, ale aspoň příjemně vlažné.
    PREM
    PREM --- ---
    Dotaz: Jak vnímáte "MB v práci"? rsp. konkrétně situaci, kdy máte MB jídlo z domova a volíte, zda ho sníst studené, nebo ohřaté - v mikrovlnce..
    Vím, že v MB je obojí mimo, ale přeci jen.. Osobní zkušenosti? Děkuji.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: makrobio taky vychází z myšlenky zlaté střední cesty, takže pranické extrémy, stejně jako vepřopivní radovánky jsou z hlediska týhle filosofie tak trochu podobné :)))
    Argumenty? No tak to už je jiná... spousta lidí v dnešní době potřebuje přesvědčit, či respektive nechat se přesvědčovat a chtějí důkazy místo slibů, ideálně od nějakýho odborníka... vlastní zkušenost je tak nějak druhotná. Pro mě bylo podstatný si to vyzkoušet na vlastní kůži a pocítit tu změnu, zjemnění vnímání, větší množství energie, radost po jídle, jak každá buňka v tělě plesá... z dřívějšího klasickýho jezení jsem znal hlavně přecpání, zevlování po jídle, kávička abych se vůbec pohnul něco dělat.
    Nevím no... lidem mb necpu, ale každýmu doporučím si to zkusit nebo aspoň ochutnat, rodiče a brácha se dřív dívali skrz prsty a teď se rádi občas staví na večeři, ona taková omáčka z hokkaido nadchne nejednoho labužníka :o)
    IPH
    IPH --- ---
    ja jen, ze kdyz nekomu basnim o uzasnem vlivu mb a podtrhuju to tim, ze je dulezity take jist potraviny z mista bydliste, tak me samo hned napadnou, ze ne vsechno je z mista bydliste..tak jsem tak trochu hledala argument pro ostatni i pro sebe, ponevadz v tu chvili mi pak dochazely argumenty..jinak samozrejme ta myslenka je mi velmi blizka (jidlo z blizkeho dosahu), lec nastesti to vnitrne nepoznam..to bych pak mela asi hodne velky problem...a nebo mozna, pokud bych neco takoveho citila, byla bych uz dost mozna tak vyspela, ze by mi stacila k zivotu uz jen prana.)) a to by teprv bylo!.))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: já nevím no, třeba Ti někdo poradí ohledně "energetické" podstaty importovaných produktů, v tomhle se moc nevyznám. Tělo plesá, když si dám dobré a zdravé jídlo, ale jestli je to obilí od nás nebo sýrie, to už teda takhle vnitřně nepoznám :)
    Ty jo?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: tak to taky... já to pochopil tak, že jde jíst i domácí obilovina i dovezená. Je jasný, že když si něco vypěstuješ na zahrádce, tak to slupneš, ale prostě dovezený obilíčko je v pohodě :o)

    Jinak znovu připomínám heslo v názvu klubu, platí hodně i o "nás". Tj. jde o zdravou a vyváženou stravu, která je prostá "zbytečností" ve smyslu různých chemických přísad a výrazně průmyslově transmutovaných surovin. Makrobiotika je v podstatě taková jednoduchá alchymie. Jíme co nejzákladnější a nejpřirozenější suroviny a tím umožňujeme organismu využívat co nejvíc energie na jiné a tvůrčí aktivity.

    Mně osobně jde hodně o svobodu, takže se moc nepřichyluji k diktátu současné dietetiky plné živočišných produktů, bílé mouky a rafinovaného cukru, ale na druhé straně se nechci ani nechat omezovat časovou a technickou náročností makrobiotických jídel například při cestování nebo v jiných ztížených podmínkách. Takže obilíčko, luštěniny a zeleninku co nejvíc to jde, ale zase když cestuji, tak nepohrdnu nabídnutým jídlem, byť není makrobiotické :o)
    VODA
    VODA --- ---
    IPH: Natlačit to nemusíš, ale hladina by měla být nad úrovní listů, jinak to chytne plíseň. Řeším to tužší folií, ze které vystřihnu kolečko, to vměstnám do sklenice a zachytím pod hrdlem.
    IPH
    IPH --- ---
    VODA: hmm, to zni super, vyzkousim, diky!.) jinak jeste drobna otazka, musi se to taky poradne natlacit do sklenice??
    ID_0
    ID_0 --- ---
    SUNRISE: miso z čočky je zajímavý projekt! jestli máš recept sdílej prosím :)
    VODA
    VODA --- ---
    IPH: z listů pampelišky můžeš udělat vodní pickles: na 1 litr vody 2 lžičky soli, trocha kurkumy - svařit, vychladit, zalít listy pampelišky (cca 4 listy jsem stočila kolem prstu a zavázala, aby vznikala očka - na talíři to vypadá hezky), týden až 14 dní uležet

    z bršlice a kopřivy špenát
    IPH
    IPH --- ---
    btw. nekdo nejaky dobry recept na zpracovani pampelisek, brslice, kopriv??
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: no, ja jsem si myslela, ze je to prave spojeny i s energii mista..hodne "osvicenych" lidi nemakrousu tvrdi, ze clovek ma jist to, co roste v jeho dosahu...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: obilí a luštěniny uskladníš a převezeš z dálky v pohodě, zeleninu a ovoce těžko... teda pokud nepoužíváš dusíkové kontejnery :o)
    ESL
    ESL --- ---
    IPH: To ne, bude to spíš otázka energií. Ale to už je pro mě tenký led, zase tak důkladně nastudováno nemám, abych mohla poučovat. Vím jen, že mi utkvělo to s těmi tekutinami a s obilím. Pokud chceš fakt fundovanou odpověď a tady nevyplyne, můžu se pozeptat na správném místě.
    IPH
    IPH --- ---
    muzete mi pls tohle objasnit, proc tedy obili a lusteniny klidne z vetsi dalky?? ja jsem zila v tom, ze nejlepsi je jist, co u nas roste kvuli tomu, ze to k nam jaksi patri...a ono to vypada, ze je to z duvodu skladovatelnosti??
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ano ano, obilíčko a luštěniny klidně z větší dálky, zelenina a ovoce místní a sezónně proměnlivé :)
    ESL
    ESL --- ---
    SUNRISE: U obilovin je myslím dosah přijatelné vzdálenosti delší, jak tak lovím ze zaprášené paměti. (Ještě tam mám cosi o obsahu vody, čím sušší potravina /v základním stavu/, tím delší přípustná vzdálenost. A přijatelné i potraviny odjinud, ale ze stejného klimatického pásma.)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    YEETKA: No, s tím lokálním je to u nás vůbec dost dilema, vždyť to bychom v ČR neměli jíst pomalu ani rýži, hezky pohanku, hrách a kroupy a sem tam nějaká mrkev nebo pastiňák ;-) Můj muž teda když žil v ČR vyráběl umeboši ze špendlíků obarvené červenou řepou, miso z čočky a tak :))
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: tak ten z hlediska mb taky není košér, páč u nás datle nejsou..
    DIDGENAUT: jo, no o tom žádná, to ale nic nemění na faktu, že ho ještě navíc doslazují, což mi přijde ujetý, to by mě ale tolik nevadilo, tak jako způsob získávání..
    z podobného důvodu nevalím ani palmové tuky..
    LILY
    LILY --- ---
    A co říkáte na datlový sirup?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam