• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: tak to taky... já to pochopil tak, že jde jíst i domácí obilovina i dovezená. Je jasný, že když si něco vypěstuješ na zahrádce, tak to slupneš, ale prostě dovezený obilíčko je v pohodě :o)

    Jinak znovu připomínám heslo v názvu klubu, platí hodně i o "nás". Tj. jde o zdravou a vyváženou stravu, která je prostá "zbytečností" ve smyslu různých chemických přísad a výrazně průmyslově transmutovaných surovin. Makrobiotika je v podstatě taková jednoduchá alchymie. Jíme co nejzákladnější a nejpřirozenější suroviny a tím umožňujeme organismu využívat co nejvíc energie na jiné a tvůrčí aktivity.

    Mně osobně jde hodně o svobodu, takže se moc nepřichyluji k diktátu současné dietetiky plné živočišných produktů, bílé mouky a rafinovaného cukru, ale na druhé straně se nechci ani nechat omezovat časovou a technickou náročností makrobiotických jídel například při cestování nebo v jiných ztížených podmínkách. Takže obilíčko, luštěniny a zeleninku co nejvíc to jde, ale zase když cestuji, tak nepohrdnu nabídnutým jídlem, byť není makrobiotické :o)
    VODA
    VODA --- ---
    IPH: Natlačit to nemusíš, ale hladina by měla být nad úrovní listů, jinak to chytne plíseň. Řeším to tužší folií, ze které vystřihnu kolečko, to vměstnám do sklenice a zachytím pod hrdlem.
    IPH
    IPH --- ---
    VODA: hmm, to zni super, vyzkousim, diky!.) jinak jeste drobna otazka, musi se to taky poradne natlacit do sklenice??
    ID_0
    ID_0 --- ---
    SUNRISE: miso z čočky je zajímavý projekt! jestli máš recept sdílej prosím :)
    VODA
    VODA --- ---
    IPH: z listů pampelišky můžeš udělat vodní pickles: na 1 litr vody 2 lžičky soli, trocha kurkumy - svařit, vychladit, zalít listy pampelišky (cca 4 listy jsem stočila kolem prstu a zavázala, aby vznikala očka - na talíři to vypadá hezky), týden až 14 dní uležet

    z bršlice a kopřivy špenát
    IPH
    IPH --- ---
    btw. nekdo nejaky dobry recept na zpracovani pampelisek, brslice, kopriv??
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: no, ja jsem si myslela, ze je to prave spojeny i s energii mista..hodne "osvicenych" lidi nemakrousu tvrdi, ze clovek ma jist to, co roste v jeho dosahu...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: obilí a luštěniny uskladníš a převezeš z dálky v pohodě, zeleninu a ovoce těžko... teda pokud nepoužíváš dusíkové kontejnery :o)
    ESL
    ESL --- ---
    IPH: To ne, bude to spíš otázka energií. Ale to už je pro mě tenký led, zase tak důkladně nastudováno nemám, abych mohla poučovat. Vím jen, že mi utkvělo to s těmi tekutinami a s obilím. Pokud chceš fakt fundovanou odpověď a tady nevyplyne, můžu se pozeptat na správném místě.
    IPH
    IPH --- ---
    muzete mi pls tohle objasnit, proc tedy obili a lusteniny klidne z vetsi dalky?? ja jsem zila v tom, ze nejlepsi je jist, co u nas roste kvuli tomu, ze to k nam jaksi patri...a ono to vypada, ze je to z duvodu skladovatelnosti??
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ano ano, obilíčko a luštěniny klidně z větší dálky, zelenina a ovoce místní a sezónně proměnlivé :)
    ESL
    ESL --- ---
    SUNRISE: U obilovin je myslím dosah přijatelné vzdálenosti delší, jak tak lovím ze zaprášené paměti. (Ještě tam mám cosi o obsahu vody, čím sušší potravina /v základním stavu/, tím delší přípustná vzdálenost. A přijatelné i potraviny odjinud, ale ze stejného klimatického pásma.)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    YEETKA: No, s tím lokálním je to u nás vůbec dost dilema, vždyť to bychom v ČR neměli jíst pomalu ani rýži, hezky pohanku, hrách a kroupy a sem tam nějaká mrkev nebo pastiňák ;-) Můj muž teda když žil v ČR vyráběl umeboši ze špendlíků obarvené červenou řepou, miso z čočky a tak :))
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: tak ten z hlediska mb taky není košér, páč u nás datle nejsou..
    DIDGENAUT: jo, no o tom žádná, to ale nic nemění na faktu, že ho ještě navíc doslazují, což mi přijde ujetý, to by mě ale tolik nevadilo, tak jako způsob získávání..
    z podobného důvodu nevalím ani palmové tuky..
    LILY
    LILY --- ---
    A co říkáte na datlový sirup?
    ESL
    ESL --- ---
    SUNRISE: Ono to je jemnější než běžný cukr, protože kromě sacharózy jsou tam přítomné i jiné cukry, zatímco cukr je v podstatě čistá sacharóza.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Právě proto píšu, že to není úplně makro. Jako alternativu používám rýžový slad, jediná nevýhoda je, že je za pokojové teploty dost tuhý, takže se musí nejdřív nechat rozehřát ve vodní lázni. Taky mám jednu kuchařku, kde se sladí téměř výhradně pomocí amazake, ale zatím jsem do toho moc nepronikla.

    Jinak možná je to autosugesce, ale mám pocit, že javorový sirup na mě působí o dost jemněji než normální cukr. Tím tedy nechci říct, že by byl kdovíjak zdravý a s tím získáváním taky máte pravdu.
    ESL
    ESL --- ---
    DARJEEL: Nejde o koncentraci v dortu, ale spíš o to, že je to z větší části sacharóza, s tou se makrobiotika zrovna nepřátelí.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    DARJEEL: lol :-D nemluvil jsem o dortu, ale o javorovém sirupu :-)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SUNRISE: velejemné tofu se dá koupit od vietnamců z pojízdné dodávky co jezdí všude možně prodává vietnamcům jejich zeleninu a ruzné vietnamské potraviny. sem jezdí každou středu kostka stojí 10 kč ale jako srážedlo používají sádru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam