• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    KAREN: dej si na dno trouby 2 paleny cihly (na stojato). a plech davej az na ne. pozor: stycna plocha se spis nepece nez pece, takze at je co nejmensi (proto nastojato). cihly zerou teplo a pak ani babovku nespalis.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: mně při pečení v plynové troubě pomáhal rendlík s vodou:))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: hiziki s cibulí a shoyu, nakonec zazvorová šťáva nebo hořčice, i s křenem míchám. Pořád si dost přilepšuju ostrým, táhne se to se mnou od podzimka:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: mne plynova vzdycky vyhovovala, jinou jsem ani nikdy nepouzivala, ale mozna by stacilo si pozvat nakyho pana, co to opravi hmmm.) okotleni = brzo hnedej povrch a spodek a prostredek nehotovej (behem peceni i pridavam, ale je to moc rychle).

    jinac rasy taky zeru! .) mam moc rada hiziki s mandlema nebo s porkem a tahini treba... v jakejch kombinacich jedes ty?.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: Buchty obecně moc nepeču, páč mě sladký moc nezajímá. Já bych se mohla utlouct po jiných chutích, momentálně jsem blázen do kondimentů z řas. Je možný, že teplota neodpovídá nastavení, tak to zkus víc okotlit.) podobně mě zlobil kváskový chleba, když jsem změnila místo bydliště a tím pádem i troubu:) po hodině byl pořád nedopečený, tak jsem ho tam začala nechávat déle a na víc stupňů. Každá trouba je osobnost, má svoje nálady:) Ale plynovku bych doma mít nechtěla...ještě jsem si všimla zajímavé spojitosti mezi dobrým výsledkem a mým přístupem. čím víc na to kašlu, tím je výsledek lepší:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: právěže i vyšší šlechta se propeče v klidu, když občas máme velkorysé množství surovin... příjde mi, jestli do toho makovce nedáváš moc maku a ten se nějak neudělá, jestli tam třeba nedat trochu víc oleje a mouky místo toho máku... ale co já vím :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: no praave. mozna je to fakt naky rozhaseny - lity testo je proste vysokej sloupec a mozna se to nepropece - driv by se to zvrchu a zespodu spalilo a prostredek by byl tak akorat... nevim, badam.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tak hraběnka se nám upeče vždy krásně i v plynové troubě, ale to zlitý těsto...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ach tak.))

    btw. delavas bezne lita testa? ja pecu makovec a pak taky ovocnej kolac s drobenkou, ale posledni dobou se mi stava, ze je tam testo treba i hodinu, uz se nelepi na spejli, tak ho konecne vyndam... a po vychladnuti zjistim, ze se prostredek uplne lepi na zuby (WTF?!). mame plynovou troubu, pecu to na minimum, aby to neshorelo, ale lity dezerty z toho posledni dobou lezou nepovedeny;/ uz podezrivam troubu, ze je naka rozhasena... se stejnym receptem (i kdyz je to casto tak nejak spis pro referenci a delam to od oka) mi to v jinych troubach fungovalo, v tyhle hrabenka a nelity peciva fungujou, ale tohle je pro me naka zahada;// cim by to mohlo jeste byt??
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jo, s banánkem je to taky velká lahoda a zapovězený MB luxus. ) asi by to šlo i se slupkou, jabka taky do štrůdlu a buchet neloupu, ale moje hrušky oloupat potřebovaly, slupku mají trpké chuti:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: .) to mi pripomina trik s pridanim bananu do testa. btw, oloupani je nutny? nerozpekla by se tam ta slupka? mne je lito jabka a hrusky loupat)
    VODA
    VODA --- ---
    Kdo neví co s hruškama, dají se pomixované vmíchat do těsta. Hrušky těsto osladí a zvláční. Výsledkem může být buchta s karobovou polevou:)

    korpus: 4 hrušky (oloupat, rozmixovat), 2 hrnky celozrné mouky jemné, 1 hrnek nasekaných ořechů, 1/2 hrnlu oleje, 4 lžíce sojového zajíce, 2 lžičky vinného kamene, skořice, špetka soli - polotekuté těsto péct v korýtku (vymazat, vysypat moukou) 40 minut na 180

    poleva: hrnek sojového mléka (zajíc+voda), 5 lžic karobu, 2 lříce sirupu/sladěnky, 1 lžíce oleje - uvařit mléko, vypnout, přidat ostatní přísady a vymíchat do hladka, nechat zchládnout, natřít na korpus + kokos
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: A rough indication of the qualities of a food or herb
    is the strength of taste. This could be seen to represent the relative amount of Qi contained
    within the food or herb.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    vida, naproti semilassu? hurá, luxus :)
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    Dnes jsme byli na Semilassu a mají super prostory.Jen je videt,ze jsou otevreni chvíli a řekla bych,ze maji zatim mensi sortiment nez u Ronda,ale i tak stoji za to:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BERENIKEE: aaa diky za pripomenuti!.)) ja ten u Ronda uplne zapomnela navstivit, a on se mezitim rozmnozil a priblizil.)
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    KAREN: a u Ronda a ted nove i na proti Semilassu podobný obchod Sklizeno,taky mají hafo dobrý pochoutky:) www.sklizeno.cz
    KAREN
    KAREN --- ---
    pokud vám někomu, kdo jste z Brna (či Brnem projíždíte), vadí luštěniny z Číny a podobných-pochybných tramtárií, doporučuju farmářský krámek přímo na Hlavním nádraží (je to téměř naproti tomu zelenýmu drahýmu zdravýmu obchodu Bio Point) - maj tam hrách, bílý a fialový fazole a velký "hnědofialový", něco z Pouzdřan, něco snad z Uherskýho Hradiště, nevím přesně - každopádně krutě lokální.))
    maj to na váhu nebo v 500g balení (fizule bílé v půlkilovce jsem kupovala snad za 25,-). jinak všemožný pečiva, sýry, výrobky pro masojedy, sušenky, polotovary atd. atd., viz


    Farmářské pochoutky
    http://www.farmarske-pochoutky.cz/
    ESL
    ESL --- ---
    DARJEEL: Ona ani tak nebyla nadměrná, spíš přiměřená. Vyloženě oranžový měli jen ruce. ;o) Jinak mají barvu velmi zdravou, musím říct. :o)

    Tak to jo, chuť je veliká, to můžu potvrdit. :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: napadá mě hraška vanilka nebo taková ta sladká hraška...

    ESL: mm, ono je spíš takhle na podzim na sladké víc chuť... a taky na tučné, pěkně nabrat vrstvičku před zimou :o)
    Zoranžovění taky dobrý, to ale může být nadměrnou konzumací mrkve :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: a co zkusit misto kokosovy mouky? na internetech to vidim v cenach od 165 kc/kg, dovoz z filipin ci odkud...
    ESL
    ESL --- ---
    DARJEEL: S tím sladkým mě trochu vyvádíš z míry, žila jsem v domnění, že sladké spíš ochlazuje, čili přes zimu se má omezit. (Tedy v rámci makrobiotiky.)


    DARJEEL: Zešedivění kůže? :o) Já jsem u přátel postřehla spíš zoranžovění.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam