• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    Tahle je taky dobrá, bez chem. konzervantů, ale vydrží dlouho. Mají ji v drogerii DM http://www.bio-info.cz/modules/bio-produkt/produkt.php?id=4104420031906
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ta lidlova je tato:

Pagusa Hořčice plnotučná
    http://www.chemievjidle.cz/horcice/pagusa-horcice-plnotucna-lidl-stiftung-co-kg

a alba tato:

Alba Plnotučná hořčice
    http://www.chemievjidle.cz/horcice/alba-plnotucna-horcice-alba

koukam, ze maj dobry skore - vyselektovala jsem to v supermarketech, ze tam nejsou konzervanty
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: vidíš, ty neznám! do Lidlu přitom sem tam zajdu pro zeleninu a pro olej, mají ucházející řepkovej i oliváč...nedávno jsem v d testu narazila na test olivových olejů. dost těch drahých značek a bio neprošla kvůli obsahů pesticidů. např. borges, naše bio - billa, bassco -Oil for Kids:) tady jsou ty nejlepší a nejhorší, přitom ani jeden nedostal výbornou:/ Lidl - Kaiser Franz Josef za 3, vítěz spolu s alberťáckým za 50,-

Test odhalil extra panenský olivový olej s DDT. Výrobci také často neuvádějí zemi původu | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/jidlo/c1-57870180-test-odhalil-extra-panensky-olivovy-olej-s-ddt-vyrobci-take-casto-neuvadeji-zemi-puvodu#
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: si pis!.) nebo kupuju bezkonzervantovou od Alby nebo mame nejakou z Lidlu.

wow, tak to se pak podel i zazitky!.)) ja tu mam seminek jen trosku, obcas je taky do neceho nadrtim;) zkusim se poohlidnout po nejakym vetsim baleni.)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: hotovou. kupuji "speciální s křenem" od SNICO, asi ji dobře znáš?:) neobsahuje kyselinu benzoovou (ale v těch ostatních příchutích ji mají), konzervaci zastane křen. je levná, cca 18kč, na rozdíl od speciálních hořčic ze zdravé. k dostání je dokonce v jednotách a normách - u nás ji mají:) v zimě používám docela dost horcici do omáček, pomazanek, kondimentů atd. na výrobu domácí nemám mixér (ideální čas si ho nechat nadělit:), protože koukám, že na přípravě nic moc není a tohle třeba musí být dobrůtky, takle míchané se sezamem nebo zázvorem: že by nová bojovka??:))

Sezamová hořčice
    2/3 hrnku hořčičných semínek, 1 hrnku sezamových semínek, čajová lžička mořské soli, 1 a 1 hrnku neslazeného bílého hroznového džusu nebo vína - přísady smícháme a necháme uležet 24 hodin. Pak rozmixujeme v mixeru, nahrubo. Uložíme do sklenic a necháme 2 týdny uzrát.
    sladká zázvorová
    hrnek hořčičných semínek, 4 lžíce vinného octa, 1 lžičky chilli, 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce medu, půl lžičky soli. Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka.
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ja palivy a takhle pikantni taky rada.) s horcici jsem to jeste nezkousela - to myslis drceny seminko nebo hotovej pripravek?
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: joo to delam odjakziva... zkusim to jeste prikryt alobalem a dat navic, pak leda sehnat nakyho troubu, co na to koukne;)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: mně při pečení v plynové troubě pomáhal rendlík s vodou:))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: hiziki s cibulí a shoyu, nakonec zazvorová šťáva nebo hořčice, i s křenem míchám. Pořád si dost přilepšuju ostrým, táhne se to se mnou od podzimka:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: mne plynova vzdycky vyhovovala, jinou jsem ani nikdy nepouzivala, ale mozna by stacilo si pozvat nakyho pana, co to opravi hmmm.) okotleni = brzo hnedej povrch a spodek a prostredek nehotovej (behem peceni i pridavam, ale je to moc rychle).

jinac rasy taky zeru! .) mam moc rada hiziki s mandlema nebo s porkem a tahini treba... v jakejch kombinacich jedes ty?.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: Buchty obecně moc nepeču, páč mě sladký moc nezajímá. Já bych se mohla utlouct po jiných chutích, momentálně jsem blázen do kondimentů z řas. Je možný, že teplota neodpovídá nastavení, tak to zkus víc okotlit.) podobně mě zlobil kváskový chleba, když jsem změnila místo bydliště a tím pádem i troubu:) po hodině byl pořád nedopečený, tak jsem ho tam začala nechávat déle a na víc stupňů. Každá trouba je osobnost, má svoje nálady:) Ale plynovku bych doma mít nechtěla...ještě jsem si všimla zajímavé spojitosti mezi dobrým výsledkem a mým přístupem. čím víc na to kašlu, tím je výsledek lepší:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: právěže i vyšší šlechta se propeče v klidu, když občas máme velkorysé množství surovin... příjde mi, jestli do toho makovce nedáváš moc maku a ten se nějak neudělá, jestli tam třeba nedat trochu víc oleje a mouky místo toho máku... ale co já vím :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: no praave. mozna je to fakt naky rozhaseny - lity testo je proste vysokej sloupec a mozna se to nepropece - driv by se to zvrchu a zespodu spalilo a prostredek by byl tak akorat... nevim, badam.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tak hraběnka se nám upeče vždy krásně i v plynové troubě, ale to zlitý těsto...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ach tak.))

btw. delavas bezne lita testa? ja pecu makovec a pak taky ovocnej kolac s drobenkou, ale posledni dobou se mi stava, ze je tam testo treba i hodinu, uz se nelepi na spejli, tak ho konecne vyndam... a po vychladnuti zjistim, ze se prostredek uplne lepi na zuby (WTF?!). mame plynovou troubu, pecu to na minimum, aby to neshorelo, ale lity dezerty z toho posledni dobou lezou nepovedeny;/ uz podezrivam troubu, ze je naka rozhasena... se stejnym receptem (i kdyz je to casto tak nejak spis pro referenci a delam to od oka) mi to v jinych troubach fungovalo, v tyhle hrabenka a nelity peciva fungujou, ale tohle je pro me naka zahada;// cim by to mohlo jeste byt??
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jo, s banánkem je to taky velká lahoda a zapovězený MB luxus. ) asi by to šlo i se slupkou, jabka taky do štrůdlu a buchet neloupu, ale moje hrušky oloupat potřebovaly, slupku mají trpké chuti:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: .) to mi pripomina trik s pridanim bananu do testa. btw, oloupani je nutny? nerozpekla by se tam ta slupka? mne je lito jabka a hrusky loupat)
    VODA
    VODA --- ---
    Kdo neví co s hruškama, dají se pomixované vmíchat do těsta. Hrušky těsto osladí a zvláční. Výsledkem může být buchta s karobovou polevou:)

korpus: 4 hrušky (oloupat, rozmixovat), 2 hrnky celozrné mouky jemné, 1 hrnek nasekaných ořechů, 1/2 hrnlu oleje, 4 lžíce sojového zajíce, 2 lžičky vinného kamene, skořice, špetka soli - polotekuté těsto péct v korýtku (vymazat, vysypat moukou) 40 minut na 180

poleva: hrnek sojového mléka (zajíc+voda), 5 lžic karobu, 2 lříce sirupu/sladěnky, 1 lžíce oleje - uvařit mléko, vypnout, přidat ostatní přísady a vymíchat do hladka, nechat zchládnout, natřít na korpus + kokos
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: A rough indication of the qualities of a food or herb
    is the strength of taste. This could be seen to represent the relative amount of Qi contained
    within the food or herb.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam