• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: na stavbu krást nejdu! ,D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    no já spíš po vánocích poladím toho opraváře :-)
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    KAREN: dej si na dno trouby 2 paleny cihly (na stojato). a plech davej az na ne. pozor: stycna plocha se spis nepece nez pece, takze at je co nejmensi (proto nastojato). cihly zerou teplo a pak ani babovku nespalis.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    Tahle je taky dobrá, bez chem. konzervantů, ale vydrží dlouho. Mají ji v drogerii DM http://www.bio-info.cz/modules/bio-produkt/produkt.php?id=4104420031906
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ta lidlova je tato:


    Pagusa Hořčice plnotučná
    http://www.chemievjidle.cz/horcice/pagusa-horcice-plnotucna-lidl-stiftung-co-kg

    a alba tato:


    Alba Plnotučná hořčice
    http://www.chemievjidle.cz/horcice/alba-plnotucna-horcice-alba


    koukam, ze maj dobry skore - vyselektovala jsem to v supermarketech, ze tam nejsou konzervanty
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: vidíš, ty neznám! do Lidlu přitom sem tam zajdu pro zeleninu a pro olej, mají ucházející řepkovej i oliváč...nedávno jsem v d testu narazila na test olivových olejů. dost těch drahých značek a bio neprošla kvůli obsahů pesticidů. např. borges, naše bio - billa, bassco -Oil for Kids:) tady jsou ty nejlepší a nejhorší, přitom ani jeden nedostal výbornou:/ Lidl - Kaiser Franz Josef za 3, vítěz spolu s alberťáckým za 50,-

    Test odhalil extra panenský olivový olej s DDT. Výrobci také často neuvádějí zemi původu | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/jidlo/c1-57870180-test-odhalil-extra-panensky-olivovy-olej-s-ddt-vyrobci-take-casto-neuvadeji-zemi-puvodu#
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: si pis!.) nebo kupuju bezkonzervantovou od Alby nebo mame nejakou z Lidlu.

    wow, tak to se pak podel i zazitky!.)) ja tu mam seminek jen trosku, obcas je taky do neceho nadrtim;) zkusim se poohlidnout po nejakym vetsim baleni.)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: hotovou. kupuji "speciální s křenem" od SNICO, asi ji dobře znáš?:) neobsahuje kyselinu benzoovou (ale v těch ostatních příchutích ji mají), konzervaci zastane křen. je levná, cca 18kč, na rozdíl od speciálních hořčic ze zdravé. k dostání je dokonce v jednotách a normách - u nás ji mají:) v zimě používám docela dost horcici do omáček, pomazanek, kondimentů atd. na výrobu domácí nemám mixér (ideální čas si ho nechat nadělit:), protože koukám, že na přípravě nic moc není a tohle třeba musí být dobrůtky, takle míchané se sezamem nebo zázvorem: že by nová bojovka??:))

    Sezamová hořčice
    2/3 hrnku hořčičných semínek, 1 hrnku sezamových semínek, čajová lžička mořské soli, 1 a 1 hrnku neslazeného bílého hroznového džusu nebo vína - přísady smícháme a necháme uležet 24 hodin. Pak rozmixujeme v mixeru, nahrubo. Uložíme do sklenic a necháme 2 týdny uzrát.
    sladká zázvorová
    hrnek hořčičných semínek, 4 lžíce vinného octa, 1 lžičky chilli, 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce medu, půl lžičky soli. Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka.
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ja palivy a takhle pikantni taky rada.) s horcici jsem to jeste nezkousela - to myslis drceny seminko nebo hotovej pripravek?
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: joo to delam odjakziva... zkusim to jeste prikryt alobalem a dat navic, pak leda sehnat nakyho troubu, co na to koukne;)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: mně při pečení v plynové troubě pomáhal rendlík s vodou:))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: hiziki s cibulí a shoyu, nakonec zazvorová šťáva nebo hořčice, i s křenem míchám. Pořád si dost přilepšuju ostrým, táhne se to se mnou od podzimka:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: mne plynova vzdycky vyhovovala, jinou jsem ani nikdy nepouzivala, ale mozna by stacilo si pozvat nakyho pana, co to opravi hmmm.) okotleni = brzo hnedej povrch a spodek a prostredek nehotovej (behem peceni i pridavam, ale je to moc rychle).

    jinac rasy taky zeru! .) mam moc rada hiziki s mandlema nebo s porkem a tahini treba... v jakejch kombinacich jedes ty?.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: Buchty obecně moc nepeču, páč mě sladký moc nezajímá. Já bych se mohla utlouct po jiných chutích, momentálně jsem blázen do kondimentů z řas. Je možný, že teplota neodpovídá nastavení, tak to zkus víc okotlit.) podobně mě zlobil kváskový chleba, když jsem změnila místo bydliště a tím pádem i troubu:) po hodině byl pořád nedopečený, tak jsem ho tam začala nechávat déle a na víc stupňů. Každá trouba je osobnost, má svoje nálady:) Ale plynovku bych doma mít nechtěla...ještě jsem si všimla zajímavé spojitosti mezi dobrým výsledkem a mým přístupem. čím víc na to kašlu, tím je výsledek lepší:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: právěže i vyšší šlechta se propeče v klidu, když občas máme velkorysé množství surovin... příjde mi, jestli do toho makovce nedáváš moc maku a ten se nějak neudělá, jestli tam třeba nedat trochu víc oleje a mouky místo toho máku... ale co já vím :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: no praave. mozna je to fakt naky rozhaseny - lity testo je proste vysokej sloupec a mozna se to nepropece - driv by se to zvrchu a zespodu spalilo a prostredek by byl tak akorat... nevim, badam.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tak hraběnka se nám upeče vždy krásně i v plynové troubě, ale to zlitý těsto...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ach tak.))

    btw. delavas bezne lita testa? ja pecu makovec a pak taky ovocnej kolac s drobenkou, ale posledni dobou se mi stava, ze je tam testo treba i hodinu, uz se nelepi na spejli, tak ho konecne vyndam... a po vychladnuti zjistim, ze se prostredek uplne lepi na zuby (WTF?!). mame plynovou troubu, pecu to na minimum, aby to neshorelo, ale lity dezerty z toho posledni dobou lezou nepovedeny;/ uz podezrivam troubu, ze je naka rozhasena... se stejnym receptem (i kdyz je to casto tak nejak spis pro referenci a delam to od oka) mi to v jinych troubach fungovalo, v tyhle hrabenka a nelity peciva fungujou, ale tohle je pro me naka zahada;// cim by to mohlo jeste byt??
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jo, s banánkem je to taky velká lahoda a zapovězený MB luxus. ) asi by to šlo i se slupkou, jabka taky do štrůdlu a buchet neloupu, ale moje hrušky oloupat potřebovaly, slupku mají trpké chuti:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: .) to mi pripomina trik s pridanim bananu do testa. btw, oloupani je nutny? nerozpekla by se tam ta slupka? mne je lito jabka a hrusky loupat)
    VODA
    VODA --- ---
    Kdo neví co s hruškama, dají se pomixované vmíchat do těsta. Hrušky těsto osladí a zvláční. Výsledkem může být buchta s karobovou polevou:)

    korpus: 4 hrušky (oloupat, rozmixovat), 2 hrnky celozrné mouky jemné, 1 hrnek nasekaných ořechů, 1/2 hrnlu oleje, 4 lžíce sojového zajíce, 2 lžičky vinného kamene, skořice, špetka soli - polotekuté těsto péct v korýtku (vymazat, vysypat moukou) 40 minut na 180

    poleva: hrnek sojového mléka (zajíc+voda), 5 lžic karobu, 2 lříce sirupu/sladěnky, 1 lžíce oleje - uvařit mléko, vypnout, přidat ostatní přísady a vymíchat do hladka, nechat zchládnout, natřít na korpus + kokos
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam