KAREN: hotovou. kupuji "speciální s křenem" od SNICO, asi ji dobře znáš?:) neobsahuje kyselinu benzoovou (ale v těch ostatních příchutích ji mají), konzervaci zastane křen. je levná, cca 18kč, na rozdíl od speciálních hořčic ze zdravé. k dostání je dokonce v jednotách a normách - u nás ji mají:) v zimě používám docela dost horcici do omáček, pomazanek, kondimentů atd. na výrobu domácí nemám mixér (ideální čas si ho nechat nadělit:), protože koukám, že na přípravě nic moc není a tohle třeba musí být dobrůtky, takle míchané se sezamem nebo zázvorem: že by nová bojovka??:))
Sezamová hořčice
2/3 hrnku hořčičných semínek, 1 hrnku sezamových semínek, čajová lžička mořské soli, 1 a 1 hrnku neslazeného bílého hroznového džusu nebo vína - přísady smícháme a necháme uležet 24 hodin. Pak rozmixujeme v mixeru, nahrubo. Uložíme do sklenic a necháme 2 týdny uzrát.
sladká zázvorová
hrnek hořčičných semínek, 4 lžíce vinného octa, 1 lžičky chilli, 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce medu, půl lžičky soli. Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka.