Ten můj kamarád měl jazyk hoodně rozpraskaný ("jako vysušená země"), červený a skoro bez povlaku=silný nedostatek Jinu. A když jsem se ho ptala, jestli pije, tak říkal, že skoro vůbec.
Podle toho, jak jsem se učila diagnózu jazyka já (chodím na kurzy TCM do Ósaky), tak oslabení "sleziny" se projevuje rýhou uprostřed (srdce se projevá spíš červenými tečkami na špičce). Horkost v žaludku se odrazí spíš ve žlutém zabarvení povlaku, zápachem z úst, krvácením z dásní apod. Silný bílý povlak značí špatné trávení, celkově bílý jazyk je prochlazení.
Jinak s tím nepitím, myslím, že spousta lidí ani nepozná, že má žízeň, protože je to pro ně normální stav. Stejně tak jako spousta lidí nepozná, že má problémy s trávením, protože jim to přijde "normální".
Ájurvéda např. doporučuje hydratační kůru, kdy člověk po celý den v intervalech 15 min. pije po malých douškách teplou vodu. Údajně i lidi, co normálně nepijou, po dni zjistí, že vlastně mají žízeň a jejich tělo si samo začne říkat o tu teplou vodu (které by se normálně ani nedotkli). (Nemám z vlastní zkušenosti, ale psal o tom John Douillard.)