• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: a argumentace proč, podklady, důvody? Nebo je to prostě tak a hotovo? :)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ... vareni obilovin, vyrazne odlisny pristup nez Kushi. Jedna se o to , ze podle obsahu vody v nasem organismu (napr muz 60%) je treba i obdobny pomer vody na nasem taliri. Pri pouziti standartnich pomeru obilovin, lustenin a zeleniny v MB taliri, vychazi, ze obilovina by mela po uvareni obsahovat 50% vody sve vahy. Coz znamena, ze ji budu varit 1:1 (vahy) s vodou plus to co se odpari. Pri vareni v hrnci, se odpari cca 20% vody, v tlakovem hrnci temer zadna. je treba take pocitat s vodou ktera se do obiloviny dostane namacenim. Takze varim 1:1 az 1:2. Coz vlastne delame vsichni, kamen urazu prijde v pripade kasi, keter bychom meli jist jen obcas a kdyz tak vecer.

    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    na chleba jsem si ted koupil pekarnicku od Otty Reisse. Jedna se o Eta Vital Plus. Otta poskytuje navic nerez nadoby/hnetace misto teflonovych, misky pro domaci tempeh, a sklene poklicky diky nimz se chleb pece v pare a tudiz nema tvrdou spalenou kurku. Doporucuju.

    model info: http://www.mojepekarna.cz/eta-vital
    stranky Ottovych pekaren: http://www.minipekarny.cz/

    jeste me docela zaujala jeho prednaska na tema v jakem pomeru s vodou spravne varit obiloviny aby nedochazelo k prevodnovani organu jimi vyzivovanymi (napr ledviny). nekde snad dohledam ten letacek.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: joo od tech obcas neco koupime, cajk.))
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Ten můj kamarád měl jazyk hoodně rozpraskaný ("jako vysušená země"), červený a skoro bez povlaku=silný nedostatek Jinu. A když jsem se ho ptala, jestli pije, tak říkal, že skoro vůbec.
    Podle toho, jak jsem se učila diagnózu jazyka já (chodím na kurzy TCM do Ósaky), tak oslabení "sleziny" se projevuje rýhou uprostřed (srdce se projevá spíš červenými tečkami na špičce). Horkost v žaludku se odrazí spíš ve žlutém zabarvení povlaku, zápachem z úst, krvácením z dásní apod. Silný bílý povlak značí špatné trávení, celkově bílý jazyk je prochlazení.

    Jinak s tím nepitím, myslím, že spousta lidí ani nepozná, že má žízeň, protože je to pro ně normální stav. Stejně tak jako spousta lidí nepozná, že má problémy s trávením, protože jim to přijde "normální".
    Ájurvéda např. doporučuje hydratační kůru, kdy člověk po celý den v intervalech 15 min. pije po malých douškách teplou vodu. Údajně i lidi, co normálně nepijou, po dni zjistí, že vlastně mají žízeň a jejich tělo si samo začne říkat o tu teplou vodu (které by se normálně ani nedotkli). (Nemám z vlastní zkušenosti, ale psal o tom John Douillard.)
    VODA
    VODA --- ---
    YEETKA: pěknej obchůdek:)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: dyk píšu, že tenký bílý povlak je právě ok. :) Jinak horkost značí i zažloutlý.. Praskliny můžou být z horka nebo třeba i z oslabení sleziny, taky záleží, jeslti jsou vepředu (střeva, močák), uprostřed (žaludek, slezina, srdce, ochránce srdce), nebo vzadu (plíce, ledviny).
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    YEETKA: z ceho tak usuzujes?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SUNRISE: a čím to? Čím myslíš, že to je?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: ´praskliny bývají většinou z nějaké karence, bílý povlak je ok, když není moc hustý... naopak absence povlaku značí "horkost" někde v organismu...

    YEETKA: no vidíš to opobchod, na ten jsem úplně zapoměl a to mi ho doporučoval už doela dávno kamarád, že je to nějaký jeho známý... dokonce je nějak závlekem napojený na Peníkovské statkáře ,-) Jinak pán, Yeetko, se jmenuje Pekař ,)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    bílý povlak je kandida
    LILY
    LILY --- ---
    ITCHYHEAD: já bych (ale je to hooohně obecné), sledovala, jeslti je popraskaný a pak jakou má barvu a povlak. Jazyk má být zdravě růžový, bez prasklik, s tenkým bílým povlakem. Když jsou praskliny, silný bílý nebo žlutý povlak, moc bledá nebo naopak červaná barva atd., poukazuje to na nějakou nerovnováhu. Více poradí v klubu Tradiční čínská medicína.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    SUNRISE: jak se pozna podle jazyka dostatek/nedostatek vody? kdyz si nejsem jisty, jakoze ja mam svoje telesne energie hodne rozhazene, tak sleduji barvu moci. temer cira, moc tekutin, vic nez jemne zazloutla, malo tekutin.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    pro bio nemá kvalitní suroviny..
    nedávno jsem měla možnost ochutnat rozinky a hrách z tohoto obchodu: http://www.opobchod.cz/
    byla to poezie, navíc konečně rozumně vyřešený obaly..
    až nám dojdou zásoby hodlám nakoupit u pana Opo:)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    DARJEEL: Problém s pitím je ale v tom, že spousta lidí chodí dehydratovaná a ani o tom neví. Jejich tělo je natolik zblblé, že prostě žízeň necítí. Viz nedávno můj kamarád, který říkal, že subjektivně nemá pocit žízně (a tudíž přes den skoro nepije), i když podle zběžné prohlídky jazyka měl jasný nedostatek vody.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    STAROJDA: vse nakuúpuji bez zivnostaku. u probia si zajdi na jejich e=shop a koukej po gastro balenich. neni tam zdaleka vsechno co maji v nabidce, nekde se jim na strankach vali katalog. kdyztak mi napis do posty, poradim.

    DARJEEL: pro me je take moc dulezite varit z kvalitnich surovin, nicmene jejich cena me ve zdr. vyzivach zarazi. jak si pak nekdo muze myslet, ze lide budou jist zdrave?

    MILLY: napisu ti az ho budu mit doma, nake kilicko nam zbyde.
    KAREN
    KAREN --- ---
    jj, chce to zohlednit, ze STQ zije v dost jinejch podminkach + je svalnatej bouchac, jinej somatotyp nez treba my tri zrovna.
    kazdopadne me tenhle jeho pohled taky zaujal. posledni dobou jim min, prvni jidlo mivam posledni tyden dva i dost pozde (castecne je to tim, ze mam dost prace a nemam moc casu si vyvaret, ale zaroven nehladovim) - dneska zatim banan, bancha a voda, vcera jsem mela teply jidlo cca ve 4 (vecer predtim jsem toho snedla prilis a robi v testicku s teplym testovinovym salatem mi lezelo v brise dost dlouho./) a pak az po vecernim cviceni dve vajicka, kousek chleba a redkev. tak to taky budu zkoumat - docela to i konvenuje mymu freelance fungovani.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STARF: Staniq to tam myslím i píše, že to je jeho pohled na jídlo vycházející z jeho experimentování... každej si myslím najde to své optimum... já zase nedám dopustit na vajíčka, rychlá kvalitní bílkovina, vzhledem k tomu, že jsem kolikrát i 8 hodin za týden v tělocvičně plus si cvičím sám, tak potřebuju žrát jako tank ,-)
    S džusama je to zajímavé, jak to má, taky ale musíš brát ohled na to, že te´dka žije delší čas v Indii... až se vrátí do Evropy, tak to taky může mít trochu jinak...
    STARF
    STARF --- ---
    DARJEEL: vyborny, v podstate jsem v poslednich tydnech dospel k necemu podobnymu... posledni cca 3 mesice jsem se snazil jist vegan/raw veci only, ale vzdycky jsem se presytil a nedelalo to dobre ani mysli a ani zdravi

    posledni 2-3 tydny jim daleko mene, treba jednou tydne si klidne dam nejaky syr/ryby a citim se klidneji, mam porad pozitivni naladu a dost mi ustoupil ekzem, coz je pro me jakozto silnyho ekzematika obrovska vyhra... hadam, ze prebytecna strava akorat zivila mou nemoc :) nepochybne pomaha taky fakt, ze si davam pozor, abych nezapominal denne meditovat

    kazdopadne jen 2 jidla denne by pro mou dominantni vata slozku asi bylo malo, snidane + obed + vecere a par kousku ovoce v mezicase jsou pro me porad minimum

    ale caju, dzusu, smoothiecek apod. se asi jen tak zbavit nedokazu, predevsim ty caje jsou pro me stezejni... ani ne tak kvuli nabuzeni, ale hlavne kvuli chuti... navic sleduju, ze memu traveni teply caj prospiva vice nez vlazna voda... mozna to je jen zavislost tela na ochuceny vode z detstvi, kdy jsem se proleval denne colou, tezko rict
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam