• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    YEETKA: pěknej obchůdek:)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: dyk píšu, že tenký bílý povlak je právě ok. :) Jinak horkost značí i zažloutlý.. Praskliny můžou být z horka nebo třeba i z oslabení sleziny, taky záleží, jeslti jsou vepředu (střeva, močák), uprostřed (žaludek, slezina, srdce, ochránce srdce), nebo vzadu (plíce, ledviny).
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    YEETKA: z ceho tak usuzujes?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SUNRISE: a čím to? Čím myslíš, že to je?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: ´praskliny bývají většinou z nějaké karence, bílý povlak je ok, když není moc hustý... naopak absence povlaku značí "horkost" někde v organismu...

YEETKA: no vidíš to opobchod, na ten jsem úplně zapoměl a to mi ho doporučoval už doela dávno kamarád, že je to nějaký jeho známý... dokonce je nějak závlekem napojený na Peníkovské statkáře ,-) Jinak pán, Yeetko, se jmenuje Pekař ,)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    bílý povlak je kandida
    LILY
    LILY --- ---
    ITCHYHEAD: já bych (ale je to hooohně obecné), sledovala, jeslti je popraskaný a pak jakou má barvu a povlak. Jazyk má být zdravě růžový, bez prasklik, s tenkým bílým povlakem. Když jsou praskliny, silný bílý nebo žlutý povlak, moc bledá nebo naopak červaná barva atd., poukazuje to na nějakou nerovnováhu. Více poradí v klubu Tradiční čínská medicína.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    SUNRISE: jak se pozna podle jazyka dostatek/nedostatek vody? kdyz si nejsem jisty, jakoze ja mam svoje telesne energie hodne rozhazene, tak sleduji barvu moci. temer cira, moc tekutin, vic nez jemne zazloutla, malo tekutin.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    pro bio nemá kvalitní suroviny..
    nedávno jsem měla možnost ochutnat rozinky a hrách z tohoto obchodu: http://www.opobchod.cz/
    byla to poezie, navíc konečně rozumně vyřešený obaly..
    až nám dojdou zásoby hodlám nakoupit u pana Opo:)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    DARJEEL: Problém s pitím je ale v tom, že spousta lidí chodí dehydratovaná a ani o tom neví. Jejich tělo je natolik zblblé, že prostě žízeň necítí. Viz nedávno můj kamarád, který říkal, že subjektivně nemá pocit žízně (a tudíž přes den skoro nepije), i když podle zběžné prohlídky jazyka měl jasný nedostatek vody.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    STAROJDA: vse nakuúpuji bez zivnostaku. u probia si zajdi na jejich e=shop a koukej po gastro balenich. neni tam zdaleka vsechno co maji v nabidce, nekde se jim na strankach vali katalog. kdyztak mi napis do posty, poradim.

DARJEEL: pro me je take moc dulezite varit z kvalitnich surovin, nicmene jejich cena me ve zdr. vyzivach zarazi. jak si pak nekdo muze myslet, ze lide budou jist zdrave?

MILLY: napisu ti az ho budu mit doma, nake kilicko nam zbyde.
    KAREN
    KAREN --- ---
    jj, chce to zohlednit, ze STQ zije v dost jinejch podminkach + je svalnatej bouchac, jinej somatotyp nez treba my tri zrovna.
    kazdopadne me tenhle jeho pohled taky zaujal. posledni dobou jim min, prvni jidlo mivam posledni tyden dva i dost pozde (castecne je to tim, ze mam dost prace a nemam moc casu si vyvaret, ale zaroven nehladovim) - dneska zatim banan, bancha a voda, vcera jsem mela teply jidlo cca ve 4 (vecer predtim jsem toho snedla prilis a robi v testicku s teplym testovinovym salatem mi lezelo v brise dost dlouho./) a pak az po vecernim cviceni dve vajicka, kousek chleba a redkev. tak to taky budu zkoumat - docela to i konvenuje mymu freelance fungovani.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STARF: Staniq to tam myslím i píše, že to je jeho pohled na jídlo vycházející z jeho experimentování... každej si myslím najde to své optimum... já zase nedám dopustit na vajíčka, rychlá kvalitní bílkovina, vzhledem k tomu, že jsem kolikrát i 8 hodin za týden v tělocvičně plus si cvičím sám, tak potřebuju žrát jako tank ,-)
    S džusama je to zajímavé, jak to má, taky ale musíš brát ohled na to, že te´dka žije delší čas v Indii... až se vrátí do Evropy, tak to taky může mít trochu jinak...
    STARF
    STARF --- ---
    DARJEEL: vyborny, v podstate jsem v poslednich tydnech dospel k necemu podobnymu... posledni cca 3 mesice jsem se snazil jist vegan/raw veci only, ale vzdycky jsem se presytil a nedelalo to dobre ani mysli a ani zdravi

posledni 2-3 tydny jim daleko mene, treba jednou tydne si klidne dam nejaky syr/ryby a citim se klidneji, mam porad pozitivni naladu a dost mi ustoupil ekzem, coz je pro me jakozto silnyho ekzematika obrovska vyhra... hadam, ze prebytecna strava akorat zivila mou nemoc :) nepochybne pomaha taky fakt, ze si davam pozor, abych nezapominal denne meditovat

kazdopadne jen 2 jidla denne by pro mou dominantni vata slozku asi bylo malo, snidane + obed + vecere a par kousku ovoce v mezicase jsou pro me porad minimum

ale caju, dzusu, smoothiecek apod. se asi jen tak zbavit nedokazu, predevsim ty caje jsou pro me stezejni... ani ne tak kvuli nabuzeni, ale hlavne kvuli chuti... navic sleduju, ze memu traveni teply caj prospiva vice nez vlazna voda... mozna to je jen zavislost tela na ochuceny vode z detstvi, kdy jsem se proleval denne colou, tezko rict
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ITCHYHEAD: kdyz nakupujes ve velkem z probio.cz, musis na to mit zivnostak nebo tak? Nebo takovy velky baleni prodaji komukoliv?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MILLY: obilí a luštěniny Ti vydrží, nemusíš se bát... klidně i pro jednoho můžeš koupit pětikilovku jáhel, rýže, čočky, hrášku a fazolí... a ten slad jakbysmet, všechno vydrží dlouho :-)

A jídlo obecně leze do peněz a když chce člověk aspoň trochu slušnou kvalitu, tak si halt musí trochu připlatit... ale osobně radši budu šetřit na oblečení, autě, dovolené, pičovinách whateva než šetřit na jídle ,)
    MILLY
    MILLY --- ---
    ITCHYHEAD: Ty jo, já chci taky...- nechceš se příště podělit?? ;-) :-D Já osobně moc makrobio. lidí neznám zatím (jen jeden manželský pár z Prahy vpodstatě), ale ráda bych to dala s někým takhle dohromady, protože to leze docela do peněz (kupovat jen pro sebe skleničku sladu na dva tejdny- a to je jen do kaše- nedejbože, že bych něco pekla...)

Hm... Našla jsem tu (na Nyxu) nějaký odkazy porůznu už před nějakou dobou- jen se mi je nechtělo hledat, tak to asi projdu znova, co mám kde uložený a naházím sem.. (třeba by to někoho zajímalo) Díky za tipy- kouknu na to. .-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Diky Milly,

povolanim dozorci nad nakupcimi, byvaly skladnik, ja nakupuju v podstate pouze velkobaleni;)
    Posledne jsem bral s kamosema na tretinky 14kg ze sladovny bruntal: http://www.sladovnabruntal.cz/, drazsi doprava, takze ideal se zlosit na 2-3 kyble.
    ted jsem si objednal ryzovy sirup z probia (ma tez countrylife) , trochu me ten slad omrzel, to se opet delime protoze je to po 25kg:)

Jinak ja jedu veskere zrni (obiloviny/lusteniny) z probio.cz-imho nejlepsi kvalita v 5kg pytlech, pak chlazene primo ze sunfoodu-je to cerstve, a zbytek countrylife nenacovice-spousta vychytavek na jedne hromade.
    MILLY
    MILLY --- ---
    Mimochodem, mám dotaz- kdepak v Praze berete slad na slazení? ;-) Vím, že někdo objednával odněkud snad 5 kg balení, ale už si nepamatuju odkud, tak mě napadlo zkusit se optat tady.
    ..a vůbec větší množství surovin- obilniny atd. Kde to berete?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam