• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pravda, překoukla jsem se.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jasne!.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jen poznamka: toto je cinskej pristup (tcm) a od makrobiotiky se dost casto lisi, nekdy je vylozene protichudnej. tohle zakladni myslim funguje dost podobne, a kdyz clovek posloucha svy telo a intuici, vylezou mu prave takovyhle principy.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pak dej vědět, přijedu ti pomoct se sklizní :) ráda .)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: no vsak jsem si par keru zasadila, ale chvili to potrva, nez budu mit plantaze.)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: tyjo, koukám že krom toho spánku a tělesného klidu si jedu intuitivně makrobio .)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: máš mít na zimu zavařeno ve sklenicích :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tak zima je v plném proudu a není od věci si připomenout pár zásadních tipů, které jsou dle čínské dietetiky vhodné pro prevenci a uchování zdraví...

https://www.acufinder.com/Acupuncture+Information/Detail/Chinese+Medicine+and+Winter+Season

Pro neangličtináře si dovolím malý výběrový sumář z textu....

Zima je spojená s elementem vody, s ledvinami, je to období minimálního výdeje energie, klidnosti, rozjímání, šetření sil na jaro, kdy život opět vyraší (či doslova vybouchne) do všech stran a směru a my vyběhneme z našich vyhřátých pelíšků vítat expadnující zeleň.... ovšem meanwhile ve sněhu a tichu:

- obecně se vyhýbejme čerstvému jídlu, neboť ochlazuje tělo
    - česnek a zázvor jsou výbornými posilňujícími plodinami pro toto období
    - je dobré omezit aktivity na minimum, šetřit energii (tenhle řádek není pro mě :-)
    - polévky, omáčky, hodně kořenové zeleniny
    - hoooodně spát, chodit spát brzy a vstávat ideálně až po východu slunce (mno, jen pro některé)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    a sakra :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: zajdi za 12 mesickama;) jinac palacinky si rada dam - jdou ti skvele!.)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: slyšíš, špaldový palačinky prej, mmm, ty u nás dlouho nebyly... a s malinama prej, mmmm ,-)
    NENUPHAR: jooo, mb cukroví je trochu jiný level, není u něho žádný cukrový high a pak craving po dalším... navíc je sranda takový cukroví dělat, letos jsem si na více štacích při výrobě užil náramné legrace ,-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: cukrovíčko já moc nemusím, to já jsem spíš zeleninová, rýžová a luštěninová... no a utlouct se můžu po kořeněnym a toho se asi už nikdá nezbavim :(
    Ikdyž teda říkám si, že to makrobiocukroví bude asi trošilinku jinej level než máslový větrník, a že až k tomu přičmuchnu a okoštuju, tak už nebudu chtít jinak ;) no a posledně jsem oprančila špaldový palačinky s malinama, ty byly!
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: a jsou tam i pekny recepty na cukrovi ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: a je v praktické kroužkové vazbě, manžové taky doporučují ,)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: ááááá, to musím mít, makrobiobydlenkovství zdar !
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: plus pak pro praktickou zenu ceska klasika ;)

Makrobiotické nedělní vaření - Lužná, Dagmar - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/makrobioticke-nedelni-vareni
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    NENUPHAR: makrobiotickou cestu měli svého času (snad dosud?) v levných knihách, mám pocit, že za ni chtěli něco jako 70 CZK..na "rozkoukání" zcela dostačující kniha
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: fajn, seženu, díky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Makrobiotická literatura : Zuzana Terešová - Macrobios
    http://www.macrobios.cz/cs/makrobiotika-literatura

super základ je od Kushiho Makrobiotická cesta, kde na pár desítkách stránek dostaneš vysvětlení základních principů mb vaření. Imho mívají takové knihy ve zdravých výživách....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam