• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: a je v praktické kroužkové vazbě, manžové taky doporučují ,)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: ááááá, to musím mít, makrobiobydlenkovství zdar !
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: plus pak pro praktickou zenu ceska klasika ;)

    Makrobiotické nedělní vaření - Lužná, Dagmar - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/makrobioticke-nedelni-vareni
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    NENUPHAR: makrobiotickou cestu měli svého času (snad dosud?) v levných knihách, mám pocit, že za ni chtěli něco jako 70 CZK..na "rozkoukání" zcela dostačující kniha
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: fajn, seženu, díky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Makrobiotická literatura : Zuzana Terešová - Macrobios
    http://www.macrobios.cz/cs/makrobiotika-literatura

    super základ je od Kushiho Makrobiotická cesta, kde na pár desítkách stránek dostaneš vysvětlení základních principů mb vaření. Imho mívají takové knihy ve zdravých výživách....
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    NENUPHAR: za sebe doporucuju Radost ze zdravych deti. To je pro me a zenu tak trochu MB bible :)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Ráda bych začala do jídelníčku zařazovat víc makrobiotické stravy, protože běžné jídlo mi dlouhodobě nevyhovuje a prakticky ho nejím. Nějakej tip na dobrou knihu kde načtu základní znalosti? Knih tip prosím v tradiční papírové verzi, nemám doma net, v práci na to nemám moc čas, z mobilu to řešit nechci, stejně jako nechci dlouze filtrovat tohle auditko. Díky
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ITCHYHEAD: Převodnění ledvin? Zajímavá teorie, co to má mít za příznaky?
    Podle čínské medicíny mívají ledviny spíš "nedostatek" (jinu, jangu, čchi...). Převodnění (水滞/淡飲)samozřejmě může nastat, ale vztahuje se spíš na "slezinu", případně plíce.
    Jinak tedy kaše se v čínské medicíně naopak doporučují, zvláště při oslabení organismu. Nebo po ránu, kdy ještě není úplně nastartované trávení a tělo potřebuje doplnit tekutiny po noci.

    Nutno ovšem zmínit důležitou věc, na kterou mě upozorňovala moje učitelka, a sice že není radno míchat dohromady makrobiotiku a čínskou medicínu, neboť ač jsou si podobné, obě mají trochu (někdy dost) jiný pohled na věc.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ITCHYHEAD: nejednou se mi stalo, že v rýži a obilovinách od probia byl bordel jako kamínky atp. a to mnohonásobně víc, než u jiných dodavatelů..
    DARJEEL: jo, jo, vím jak se jmenuje, ale když dovolíš budu mu říkat dál pan Opo;)
    MILLY
    MILLY --- ---
    ITCHYHEAD: Díky!

    YEETKA: Jo, přesně tohle jsem chtěla najít. :o)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: to se ho budu muset zeptat o vikendu
    joga : :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: jak se projevuje prevodneni ledvin? co mel za komplikace?

    na jogamatce se toho nalezi jen zlomek z toho ostatniho.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Darjeel, ja se tomu priklanim zatim pouze pocitove. Ber to jako volny pad dalsiho zrni do sypky na tema voda v organismu, sam jsem zvedav co se z toho umele. Ale chapu, casto vyznim jako"tak a hotovo".

    Jedine argumenty, ktere jsem si z prednasky odnesl bylo jak uvarit obilovinu aby v nim bylo tolik % vody, to se da zvazit. Pak srovnani % obsahu vody v organismu vs. v mem jidle. To jestli je pravda, ze obiloviny vyzivuji ledviny nemohu potvrdit. Nicmene muj ucitel, cely svuj 15lety MB zivot trpel na prevodneni ledvin. Zkousel zatim vsechny rady a nic mu nepomohlo, ani omezeni zeleniny, kde je vody nejvice. Rikal, ze po vyrazeni kasi s emu to konecne dari srovnat. Mozna tedy na tom neco bude.
    Jeste dodam, jsem zacatecnik, zatim pouze ve fazi, ze mam doma dobre suroviny a joga matku, na kterou se mi zatim moc nedari ulehat. Na druhou stranu behani 2x tydne mi zatim vydrzelo a prinasi vysledky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: a argumentace proč, podklady, důvody? Nebo je to prostě tak a hotovo? :)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ... vareni obilovin, vyrazne odlisny pristup nez Kushi. Jedna se o to , ze podle obsahu vody v nasem organismu (napr muz 60%) je treba i obdobny pomer vody na nasem taliri. Pri pouziti standartnich pomeru obilovin, lustenin a zeleniny v MB taliri, vychazi, ze obilovina by mela po uvareni obsahovat 50% vody sve vahy. Coz znamena, ze ji budu varit 1:1 (vahy) s vodou plus to co se odpari. Pri vareni v hrnci, se odpari cca 20% vody, v tlakovem hrnci temer zadna. je treba take pocitat s vodou ktera se do obiloviny dostane namacenim. Takze varim 1:1 az 1:2. Coz vlastne delame vsichni, kamen urazu prijde v pripade kasi, keter bychom meli jist jen obcas a kdyz tak vecer.

    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    na chleba jsem si ted koupil pekarnicku od Otty Reisse. Jedna se o Eta Vital Plus. Otta poskytuje navic nerez nadoby/hnetace misto teflonovych, misky pro domaci tempeh, a sklene poklicky diky nimz se chleb pece v pare a tudiz nema tvrdou spalenou kurku. Doporucuju.

    model info: http://www.mojepekarna.cz/eta-vital
    stranky Ottovych pekaren: http://www.minipekarny.cz/

    jeste me docela zaujala jeho prednaska na tema v jakem pomeru s vodou spravne varit obiloviny aby nedochazelo k prevodnovani organu jimi vyzivovanymi (napr ledviny). nekde snad dohledam ten letacek.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: joo od tech obcas neco koupime, cajk.))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam