MILLY: Jak můžeš žít bez umeocta???:D
Kvasit si vlastní zeleninu je nejlepší, můžeš si regulovat slanost a u zelí to teprve začíná:) Kroupy je dobré namočit už večer a druhý den vařit cca hodinu. Mladé listy pampelišky lze přidávat do salátů, poupata se dají naložit do naředěného umeocta a pak jsou výborný do salátu alias makrobio capari. S klíčkama opatrně, jíst je v menším množství, lepší je chvíli povařit, hodit do miso polívky, přidat do pickles - je to silná energie. Nejraději mám alfalfa vojtěšku, příjde mi jemnější než naklíčené luštěniny, ale mungo jsou taky fajn.
25kg umebošek se snad nedá rozdistribuovat do celé makrobiotické obce v čr, ne? moje spotřeba je tak 5 ročně :)
KRALIK: s krtkem bych problém neměla, to je škůdce a podrývač zahradnické autority, ale u deštovky mé srdce krvácí - ze sušených se připravuje vývar při nachlazení. Nu což mohla bych je sbírat už mrtvé na cestách, ale jestli by potom nebyly příliš jangové? babo raď:)