• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: zkusim vycet svych dosavadnich experimentu, presny nakres mam na chate ["docpavala" jsem zahony necim z trojice mangold (zeleny a cerveny) - repa salatova - vodnice a sazenice salatu nekolika typu a 2 kedluben, tak v tom mam hokej]: na jednom dole karotka s cibuli a kopr, vedle hrasek lusk a dren a k tomu salat, kedluben a naka ta "docpavka"; nad tim na jednom mensim budou divoky rajcata, zatim jsem tam vysela spenat a mozna i mesicek (?); pak na jednom petrzel na zkousku s necim... nevim daaal,D na dalsim ceka misto na fazuli (mam od nekoho z Gengelu sparglovku tyckovou a kerickovou) a vedle toho je mix z vyse uvedeneho. a nahore budou na jednom hokaido (k tomu asi pak pohanku a jinej medonos) a na druhym mam salaty + kedlubny a zasetyho neco z tech "docpavek". plus sem tam radek ci par radku redkvicek, jak se mi to tak pozdavalo... zapomnela/nestihla jsem v tom zemedelskem rausi natahnout netkanou txtilii, tak to dozenu nejspis v tydnu.

    no zni to jako hroznej maglajz, na tom nakresu v tom mam jakejsi Svuj System!.))) a jela jsem vic na radky a obcas to narusovala tema sazenicema a zasetejma ruznostma.) mezi to vysypat trochu kopru, mesicku, lichorerisnice - ale zvlast s tema dvema poslednima to chci doplnit jeste pozdeji. plus jeste potrebuju tenhle tyden zalozit predpest par bylinek (krome rajcatek a hokaido) a divnorostlin typu povijnice kamsi na pnuti, lampionek oranzovy a jeste tu mam lebedu z toho zdroje pres Gengel... fotky asi pozdeji, az to povykukuje.) jsem zvedava, jestli jsem neco z toho krapet neuspechala, ale kdyz dam netkanku, pevne verim, ze to zvladnem;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: tak tak, z pařeňáku. To je panečku vynález. Kdybych ho měla vyhloubený už od podzimu, mohlo by tam růst zelený už v únoru. Za chvíli budou i kedlubny a kopr, za měsíc karotka. Co jsi všechno zasela? A nemáš fotku vaší zahonové realizace?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: wow! z parenaku?.)) ja sila a sazela az vcera, tak se tesim na plody.)
    VODA
    VODA --- ---
    první skílzení (hlavkový salát, ředkvičky, cibule nať, kopřivy, bršlice, fialky a sedmikrásky a lichořeřišnice:) jaro už je tady!!!!

    fialky, ty pravé a voňavé, je možno naložit do umeocta nebo z nich udělat sirup (vstva květů/vrstva hnědýho cukru), nádherně voní, je dobrej na zakusky jako lehký přeliv...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STAROJDA: takhle komplikovaně vypadá kdejaký mb jídlo, ale ve výsledku, když to uděláš jako Voda, tak Ti to zabere jako jakýkoliv jiný vaření...
    VODA
    VODA --- ---
    STAROJDA: 40 minut i s vařením krup v papiňáku. Zatím co se vaří obilí, je na všechno dost času. Ve troše vody podusit daikon a tofu trvá 5 minut, kapustový listy se spaří, pak se to do něho naláduje a asi 10 minut napařuje. Salát si připravuji prvně a nechám zatížený odležet. Smíchat ingredience na omáčku zabere minutu. Je to právě rychlý, ale musí se to dobře časovat. Mezi vařením si rovnou umývám nádobí, většinou ani není potřeba jar, není to mastný, stačí opláchnout. Netrávím v kuchyni hodně času:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    VODA: jak dlouho trvala priprava? ;) Vypada to trochu "komplikovane".
    VODA
    VODA --- ---
    Včerejší jarní oběd: ječné kroupy, napařený kapustový zámotek s daikonem a bílým tofu, lisovaný salátik ze zelí a pickles, lichořeřičnice (pořád se drží, v chladné místnosti celou zimu pomalu přirůstala), omáčka:miso shiro, hořčice, tahiny, citron...i když venku pořád kosa, už játýrkům ulevuji od tuků, smažení, pečení a taky soli, ale i tak se dá pochutnat:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VODA: nit je dulezita, jeste lepsi jsou mezizubni kartacky :)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    DARJEEL: dik....tak to je dobrej tip....pytlicky s cukrem maji i v ruznejch stancich s obcerstvenim, cibuli vetsinou nikoliv ;-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    co dodat! hlavne ze chutna:)
    zkusim si stim cukrem nekdy posypat ranu, to me zajima, jestli bude chladit
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKI4CE: já používám cukr odjakživa na bodnutí včelou, smíchat s trochou vody (udělat kašičku), namatlat a ani to nenapuchne ,)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    ITCHYHEAD: taky bych si rekla, ze cukr na rany neni to prave...ale nedavno probehlo ceskymi medii tohle:

    Cukr zahojí otevřené rány lépe než antibiotika – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/zdravi/293484-cukr-zahoji-otevrene-rany-lepe-nez-antibiotika.html

    za pravdivost nerucim, dal jsem po tom nepatrala :-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: mel jsem od tehle firmy zubni pastu a byl jsem moc spokojen. ted jsem serozhodl jit do vetsiho "minimalismu" a to prave do te smesi prazeneho lilku se soli, aka dentie powder (vyrabi mitoku, prodava sunfood). myslim, ze cisti paradne, ale nejsem si uplne jist jak zakryva pachy.

    Pricina zapachu z ust je prave jedna z veci, kterych nas vlastni makrobioticka strava snad zbavi. to ovsem trva a ja musim chodit na pracovni schuzky v kapitalistickem svete a tak jeste kombinuju s pastou se soli, ale asi se vratim k te bylinne. I kdyz bylinky nejsou ta ultraecht makrobiotika, jelikoz jsou hodne jin.

    myslim, ze dentie prasek a pravidelne masirovani dasni kartackem ve smeru od dasne k zubum je to co dasnim pomuze opet prekryvat citlovou cast zubu a navic dasne zpevni a usta desinfikuje. pokud vam dentie prijde moc, tak neco se soli+bylinky na rano a vecer dentie.

    sul stahuje, je silne jang. kazdy si asi predstavi ten slastny palivy (jang) pocit pri posypani soli krvave rany (jin). take se ovsem rana rychle zatahne (jang). nezkousel jsem, ale posypani cukrem by asi zpusobilo jeji dalsi krvaceni a mokvani (jin).

    VODA: diky, nebyl jsem schopny to formulovat, ted uz mi to snad docvaklo!
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ok, jasne.) ja zas testuju ajurvedskej



    Vicco Vajradanti ayurvédský bylinný prášek na zuby 25g | HappyHemp.cz
    http://www.happyhemp.cz/dle-znacky/vicco-vajradanti-ayurvedsky-bylinny-prasek-na-zuby-25g/
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Měla jsem na mysli ranní kaši. Obilí si vždycky uvařím víc, používám je ten den jako přilohu, do polívky, buchty adt. no a co zůstane, ráno smíchám s ovesnýma vločkama a znovu povařím. Sladím marmeládou nebo pyréčkem z ovoce/hlavně jablek - v troše vody povařím, rozmixuju, přidám tahiny, kapku tamary, skořici...
    KAREN: Základ je dobrá imunita, kondice všech orgánů. Vyvážená, pestrá strava, pohoda a trpělivost, jak píše itchyhead, jsou jejím základem:) To ostatní jsou způsoby zmírnění symptomů nebo podpůrné preventivní opatření a jsou jich kvanta. Mě taky dost zlepšilo stav dásní, že jsem začala pravidelně používat dentální nit + si sem tam udělám ústní vodu a kloktám - hřebíček, šalvěj a chystám se na plody zlatice - prý jsou hodně desinfekční.
    ITCHYHEAD: Sůl asi hlavně kvůli desinfekci a stahujícímu efektu, že?
    KAREN
    KAREN --- ---
    k tem dasnim: ty prostredky, ktery zminujete, jsou, ke zpomaleni/zmirneni ustupovani, nebo ne? (polo)obnazenej krcek se uz zakryt nepodari, nebo... ?? neco z toho mi prijde spis jako desinfekcni, cistici, treba i proti krvaceni... no proste, muzete to nak vic specifikovat, prosim?.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Celkove bych se ridil pravidlem neutralni kushi diety a byl trpelivy. Cyklus obnovy tela je sest let. Ale nerikam, ze prokladat to obcasnymi detoxi/lecbami je na skodu. Jen si myslim, ze nejdulezitejsi je aby nam chutnalo a telu jsme dodavali zlatou stredni cestu.

    Umeboshi: to baleni je po deseti kilech, ja mam 1.7kg sklenici a vydrzi tak rok. ja take docela cato chodim na pivo, takze asi proto:) hlavne se clovek nemusi bat, ze se skazi. imho v peti lidech/parech by se to mohlo dat rozdelit celkem v klidu. kdo by mel zajem do posty.

    Rozpraskane koutky: to ja ted resim taky. presne od te doby( cca mesic,dva) co jsem si zacal pict chleba mi to zaclo.. schvalne jsem to nemazal infadolanem, protoze me zajima jestli na to prijdu proc to je. ke me se zas doneslo, ze je to z prilis suche stravy. jenze muj chleba je peceno/parenej a kazdej krajic poctive pred snedenim naparuju. tak nevim. mozna fakt ten vitamin b.

    Dasne: na to mi vzdy pomohlo kloktani slanou vodou, pripadne cistit dentie praskem ci jinou pastou se soli. jako nejvetsi pricina, se mi zda prilisna konzumace cukru (rafinovany, slady, sirupy, pivo).

    kroupy: ackoliv maji takovou "detoxikacni chut" je to genialni priloha a mam po jidle opravdu zdravy pocit. doporucuji varit v papinaku. daji se take potom namlit v mlynku na maso, smichat s cockou a v hrnci ofritovat jako krokety, ale psst at kushi neslysi:P

    MILLY: umeoctu mas u me kanistr, kuzu taky, vedle prodejny archa je velkosklad countrylife, takze zkusenosti bohate.
    VODA: uaaaa!
    KAREN
    KAREN --- ---
    MILLY: hledme. a co on ma za argument proti drozdi?
    MILLY: o kvasenym/kysanym zeli jsme si tu psali o par stranek driv - kupovany je az na vyjimky blby - zadna kultuura, cecka omezene.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: mě zaujala ta kaše. Takže povařit, rozmixovat a co do toho přidat? Zkoušela si i na sladko (rozinko, ořechy, sušené ovoce)? Dík.
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Máš pravdu, hromádky dělá krásné a na pokojovky jsou ideální! No mě se to kilo sníst nepodařílo snad nikdy. Ráno kaše, na oběd jako příloha, nějakej dezert by se taky vymyslel, do polívky, zapíct se zeleninou, ale moc zábavné to jistě těch 30 dní nebude. Spíš bych je jedla na jaře častěji:)

    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=710
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam