• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: mel jsem od tehle firmy zubni pastu a byl jsem moc spokojen. ted jsem serozhodl jit do vetsiho "minimalismu" a to prave do te smesi prazeneho lilku se soli, aka dentie powder (vyrabi mitoku, prodava sunfood). myslim, ze cisti paradne, ale nejsem si uplne jist jak zakryva pachy.

    Pricina zapachu z ust je prave jedna z veci, kterych nas vlastni makrobioticka strava snad zbavi. to ovsem trva a ja musim chodit na pracovni schuzky v kapitalistickem svete a tak jeste kombinuju s pastou se soli, ale asi se vratim k te bylinne. I kdyz bylinky nejsou ta ultraecht makrobiotika, jelikoz jsou hodne jin.

    myslim, ze dentie prasek a pravidelne masirovani dasni kartackem ve smeru od dasne k zubum je to co dasnim pomuze opet prekryvat citlovou cast zubu a navic dasne zpevni a usta desinfikuje. pokud vam dentie prijde moc, tak neco se soli+bylinky na rano a vecer dentie.

    sul stahuje, je silne jang. kazdy si asi predstavi ten slastny palivy (jang) pocit pri posypani soli krvave rany (jin). take se ovsem rana rychle zatahne (jang). nezkousel jsem, ale posypani cukrem by asi zpusobilo jeji dalsi krvaceni a mokvani (jin).

    VODA: diky, nebyl jsem schopny to formulovat, ted uz mi to snad docvaklo!
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ok, jasne.) ja zas testuju ajurvedskej



    Vicco Vajradanti ayurvédský bylinný prášek na zuby 25g | HappyHemp.cz
    http://www.happyhemp.cz/dle-znacky/vicco-vajradanti-ayurvedsky-bylinny-prasek-na-zuby-25g/
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Měla jsem na mysli ranní kaši. Obilí si vždycky uvařím víc, používám je ten den jako přilohu, do polívky, buchty adt. no a co zůstane, ráno smíchám s ovesnýma vločkama a znovu povařím. Sladím marmeládou nebo pyréčkem z ovoce/hlavně jablek - v troše vody povařím, rozmixuju, přidám tahiny, kapku tamary, skořici...
    KAREN: Základ je dobrá imunita, kondice všech orgánů. Vyvážená, pestrá strava, pohoda a trpělivost, jak píše itchyhead, jsou jejím základem:) To ostatní jsou způsoby zmírnění symptomů nebo podpůrné preventivní opatření a jsou jich kvanta. Mě taky dost zlepšilo stav dásní, že jsem začala pravidelně používat dentální nit + si sem tam udělám ústní vodu a kloktám - hřebíček, šalvěj a chystám se na plody zlatice - prý jsou hodně desinfekční.
    ITCHYHEAD: Sůl asi hlavně kvůli desinfekci a stahujícímu efektu, že?
    KAREN
    KAREN --- ---
    k tem dasnim: ty prostredky, ktery zminujete, jsou, ke zpomaleni/zmirneni ustupovani, nebo ne? (polo)obnazenej krcek se uz zakryt nepodari, nebo... ?? neco z toho mi prijde spis jako desinfekcni, cistici, treba i proti krvaceni... no proste, muzete to nak vic specifikovat, prosim?.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Celkove bych se ridil pravidlem neutralni kushi diety a byl trpelivy. Cyklus obnovy tela je sest let. Ale nerikam, ze prokladat to obcasnymi detoxi/lecbami je na skodu. Jen si myslim, ze nejdulezitejsi je aby nam chutnalo a telu jsme dodavali zlatou stredni cestu.

    Umeboshi: to baleni je po deseti kilech, ja mam 1.7kg sklenici a vydrzi tak rok. ja take docela cato chodim na pivo, takze asi proto:) hlavne se clovek nemusi bat, ze se skazi. imho v peti lidech/parech by se to mohlo dat rozdelit celkem v klidu. kdo by mel zajem do posty.

    Rozpraskane koutky: to ja ted resim taky. presne od te doby( cca mesic,dva) co jsem si zacal pict chleba mi to zaclo.. schvalne jsem to nemazal infadolanem, protoze me zajima jestli na to prijdu proc to je. ke me se zas doneslo, ze je to z prilis suche stravy. jenze muj chleba je peceno/parenej a kazdej krajic poctive pred snedenim naparuju. tak nevim. mozna fakt ten vitamin b.

    Dasne: na to mi vzdy pomohlo kloktani slanou vodou, pripadne cistit dentie praskem ci jinou pastou se soli. jako nejvetsi pricina, se mi zda prilisna konzumace cukru (rafinovany, slady, sirupy, pivo).

    kroupy: ackoliv maji takovou "detoxikacni chut" je to genialni priloha a mam po jidle opravdu zdravy pocit. doporucuji varit v papinaku. daji se take potom namlit v mlynku na maso, smichat s cockou a v hrnci ofritovat jako krokety, ale psst at kushi neslysi:P

    MILLY: umeoctu mas u me kanistr, kuzu taky, vedle prodejny archa je velkosklad countrylife, takze zkusenosti bohate.
    VODA: uaaaa!
    KAREN
    KAREN --- ---
    MILLY: hledme. a co on ma za argument proti drozdi?
    MILLY: o kvasenym/kysanym zeli jsme si tu psali o par stranek driv - kupovany je az na vyjimky blby - zadna kultuura, cecka omezene.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: mě zaujala ta kaše. Takže povařit, rozmixovat a co do toho přidat? Zkoušela si i na sladko (rozinko, ořechy, sušené ovoce)? Dík.
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Máš pravdu, hromádky dělá krásné a na pokojovky jsou ideální! No mě se to kilo sníst nepodařílo snad nikdy. Ráno kaše, na oběd jako příloha, nějakej dezert by se taky vymyslel, do polívky, zapíct se zeleninou, ale moc zábavné to jistě těch 30 dní nebude. Spíš bych je jedla na jaře častěji:)

    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=710
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    VODA: Zrovna před pár dny se nám moje učitelka TCM (Číňanka) zmiňovala, že spálené vlasy jsou dobrá první pomoc při popáleninách, tak na tom asi něco bude :))

    MILLY: Na dásně myslím docela dobře funguje ájurvédský recept masírovat a oplachovat sezamovým olejem.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: trochu bych se zastal toho krtka :)

    Krom toho že občas trochu "zaškodí" v záhonu, tak pro pana zahradníka připravuje jemnoou zeminu plnou živin, která prošla nejen zkypřením (mluvím o těch hromádkách, co po něm zůstanou) ale i tím zkvalitněním živinami. A navíc - především pro pokojové rostliny - zemina, kterou použiješ (pokud ji nekupíš v OBI), by neměla obsahovat žádné zárodky chorob, protože sazenice se lehce nakazí. A právě v tom mohou být krtci užiteční pomocníci. Ušetří pěstitelům spoustu času, práce i energie, protože jim poskytnou takovou zeminu, kterou již není třeba sterilizovat. Zemina z jejich hromádek je totiž vytlačena z poměrně velké hloubky, takže neobsahuje žádné choroboplodné zárodky.

    VODA: kilo krup denně? To je medicína! S čím ty kroupy obvykle jíte? Je to něco, co mám v jídelníčku tak 3x do roka. Díky za tip'
    VODA
    VODA --- ---
    MILLY: Jak můžeš žít bez umeocta???:D
    Kvasit si vlastní zeleninu je nejlepší, můžeš si regulovat slanost a u zelí to teprve začíná:) Kroupy je dobré namočit už večer a druhý den vařit cca hodinu. Mladé listy pampelišky lze přidávat do salátů, poupata se dají naložit do naředěného umeocta a pak jsou výborný do salátu alias makrobio capari. S klíčkama opatrně, jíst je v menším množství, lepší je chvíli povařit, hodit do miso polívky, přidat do pickles - je to silná energie. Nejraději mám alfalfa vojtěšku, příjde mi jemnější než naklíčené luštěniny, ale mungo jsou taky fajn.

    25kg umebošek se snad nedá rozdistribuovat do celé makrobiotické obce v čr, ne? moje spotřeba je tak 5 ročně :)

    KRALIK: s krtkem bych problém neměla, to je škůdce a podrývač zahradnické autority, ale u deštovky mé srdce krvácí - ze sušených se připravuje vývar při nachlazení. Nu což mohla bych je sbírat už mrtvé na cestách, ale jestli by potom nebyly příliš jangové? babo raď:)
    MILLY
    MILLY --- ---
    Tohle vypadá zajímavě: http://www.countrylife.cz/vzorkova-prodejna-archa

    "Vzorková prodejna Archa

    Veškerý sortiment velkoobchodu Country Life najdete také ve vzorkové prodejně Archa v Nenačovicích.

    Prodejna Archa je určena pro drobné nákupy bez omezení minimálním limitem odběru a nabízí kompletní sortiment velkoobchodu ve spotřebitelském balení, čerstvé bioovoce, biozeleninu a biopečivo z naší pekárny."

    Byl jste tam někdo?
    MILLY
    MILLY --- ---
    VODA: Kuzu nemám..- zatím.... .-) Umeocet je na cestě.. :-D Praktikuju umebošku denně, když cítím, že mám oslabenou imunitu. (i když teď už dojídám ty řasy, ve kterých byly zabalené)

    ..a ohledně umebošek jsme si říkali s Itchyheadem, že bysme je objednali z Countrylifu a pak si rozdělili, kdyby šel do toho někdo z Prahy s náma. ;-) (prý se dají koupit nejlevnější, když jich člověk vezme nejmíň 25 kg)
    Už byc se mi dost hodily. .-)
    MILLY
    MILLY --- ---
    VODA: Hm, a to se cpu pořád kyselým zelím. :-( ..ale možná to bude lepší teď- dneska jsem koupila "domácí", co chutná o moc líp a přijde mi "živější", tak třeba v něm bude víc vitaminu C. :-) Asi začnu experimentovat s nakládím zeleniny..
    ..ředkvičky jsem dneska koupila na klíčení.. a jarní cibulku... Jo, to jsem četla na Jímejinak, že je dobrý přecházet už od února na "jarní stravu"- viz http://www.jimejinak.cz/zakladni-principy-stravovani/strava-podle-rocnich-obdobi/jaro/ Je vůbec Jímejinak v záhlaví? (odkaz) Pokud ne, bylo by užitečný ho tam dát, podle mě.
    Kroupy- dobře, nakoupím. :-) (miluju ty malý!)
    Máma si mi dnes řekla o ostropestřec- na jaterní kúru. .-)
    Pampelišky..- salát? To jsem ještě nezkoušela vlastně.. Těším se. :-)

    Díky moc za inspiraci. ;-)

    Už pár dní zkouším klíčit- čekám, až to vyroste trošku. Čočka šla naklíčit skvěle, ale stejně ji musím všechnu uvařit, protože už z trošky syrový mě včera dost bolelo břicho.. (tak doufám, že tam zbydou nějaký vitaminy i po povaření)
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    VODA: no konecne z tebe vypadlo neco rozumnyho .)
    VODA
    VODA --- ---
    ale co mě nedávno fakt pobavilo je makrobio lék z prášku z krtka, který zabírá na horečky, dusivý kašel, srdeční choroby, nedokrvenostot končetin, noční pomočování, kapavku, hemoroidy a chronické sexuální potíže - krtek se upeče do černa a rozdrtí. Denně se užívá 5 -10 mg práčku: Kushi - potraviny lék náš vezdejší
    VODA
    VODA --- ---
    no a pak na vitalizaci umeshokuzu: šálek vody, lžička kuzu - vařit do zprůhlednění, přidat lžičku sojovky, umeocta nebo půlku umebošky a pít na lačno teplý - lomcovák!!!
    VODA
    VODA --- ---
    MILLY: dásně ustupují z nedostatku Céčka, takže konzumovat víc pickles (hlavně vodních - kvašený ředkvičky) a jarní výhonky, + jaterní očistná kůra, která preferuje ječný krupy. Unava přichází od oslabených jater, kterým jsme za zimu dali zabrat chtí na smažený a pečený (zahřívací pochutiny). Podle Janči a Zentricha je doporučno konzumovat až 1Kg vařených krup denně:) a počkat si na pampelišky.
    MILLY
    MILLY --- ---
    KAREN: Hmm.. Droždí Honza Jícha v makrobiotice obecně moc nedoporučoval.. a ty kaše, co si vařím, jsou z celých zrn :-D (pšenice, ječmen), jáhly a ořechy taky jím (a poslední dobou dost slunečnicový semínka) a živočišnou stravu vpodstatě nekonzumuju. Díky. .-) Asi to bude celkovým oslabením..
    KAREN
    KAREN --- ---
    MILLY: pivovarsky kvasnice, drozdi, celozrnny vyrobky, orechy, pry i jahly, pokud nejis zivocisnou stravu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam