• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: nebo unagi? [evidentne to mistni borci jako snad vsechno prelovili, ale... mnam!.)))]
    VODA
    VODA --- ---
    tomu naprosto rozumím:) že by nakládaná ryba?
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: Včera jsem asi po měsíci slila macerát bezových květů v cukrovo-medovém roztoku. Nedávala jsem bezovce po výkyvech počasí moc šancí, ale byla krásně perlivá a chutná, to ani neprošla stádiem zchlazení v zazádkovaných láhvích ve sklepě. Na dně byla slušná vrstva divokých kvasinek. Pitíčko mohlo mít voltáž vína, takže veselé odpoledne! :))
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KAREN: do rychlé limošky používám třtinový nekdy hroznový cukr nebo vubec nesladim. Co jsem delal sirupy z různých cukrů tak hroznový méně sladí, je třeba ho použit více. S uchovaním jsem mel problém tehdy když jsem nedodržel pravidla sterilizace nádob, pak tam vyrostla plísnička.:) taky je dobre nalít sirup do nádob jeste teplý aby se sklenice zatáhly.
    Med se v ajurvede používá běžně na různé léčivé preparáty a bylinkové medy. S medem ale žádnou praktickou zkušenost zatim nemám. Používá se nejlepe akátový nebo květnový med.
    Smrkovej sirup v zimním období je pomocník nade všechno.;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NILA: letos je na to uz pozde, ale je to v podstate toto:

    Smrkový sirup | Šárčina "škola" vaření
    http://dolcevita.blog.cz/1305/smrkovy-sirup
    NILA
    NILA --- ---
    KAREN: "nakladani smrkovejch vyhonku na sirup" tak toto znie dost zaujimavo a chutne, mohla by si to prosim rozpisat co to ako to?:) dakujem
    KAREN
    KAREN --- ---
    VRINDAVAN: ja pouzila do ty limonadky trtinovej, kterej tu mame od nakladani smrkovejch vyhonku na sirup... glukopur by se mi asi hodil vic, to jo) akorat nevim jak s tim sirupem - trtinak je takova jistotka, ale nevim, jestli to nejde treba s medem nebo necim jinym... ma to vliv na konzervaci, predpokladam - ?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KAREN: rychlá limča (macerát) je fajn, už ji piji pár týdnů, náramě pročištuje a uklidnuje. dělal jsem sirup jen s cukrem hroznovým, použil bych klasický postup na výrobu sirupu jen bych zvolil jiné sladidlo.
    před heřmánkem smekni, před bezem klekni;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    neměl byste někdo oblíbenej recept na bezovej sirup, prosím? ideálně bez cukru (dá sa??) a aby to nějakou tu chvíli v lednici vydrželo (stačí citron?) - včera jsem celej den pila rychlou "limču" a ráda bych trvanlivej sirup na ředění.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    FEXIST: posta
    FEXIST
    FEXIST --- ---
    Chci se zeptat, jak je to aktualne s praktickymi kurzy makrobiotiky? Napr. v praze nebo okoli, zda probihaji a jestli by jste nekoho doporucili,..
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: jj, namaceny semena a suchy plody jsou paradni - bohuzel si moc casto nevzpomenu dopredu, i kdyz posledni dobou ani kase moc nejim, je to na me nejak moc hutny, sladky, syty, nevim co presne... ale mam je moc rada treba do prilohovy obiloviny, do ras jako kondiment a tak podobne)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    namočený semena jsou pro mě super (nechávm ve vodě přes noc a ráno sypu třeba do kaše) - slunečnice, mák, sezam, lísk.ořech, mandle atd. Luštěniny namáčím ale vařím :o)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: Mám stejnou zkušenost, naklíčené luštěniny mě nafukují jako balon a aby ne, když jsou tak extrémně jinové, vyvolávají expanzi. Dá se to částečně srazit krátkým povařením, přidávám je třeba do misa nebo do směsí. Syrové luštěniny navíc obsahují antivitamíny A, D, E, K, B12 a toxiny (hlavně soja a fazole), které se teplem zneškodní:). Líp mi dělá naklíčené obilí, ale jen v malém množství, je to prostě moc velká síla. Na vitariánské luštěninové pochoutky raději zírám z povzdálí a říkám si, jak to ty lidi dělají, že je to nepřiotráví.
    KAREN
    KAREN --- ---
    zajímavé téma - jak vám tyhlety klíčený semena fungujou na trávení, živiny a celkovou pohodu? s pár lidma jsme se shodli, že nám to moc nevyhovuje - moje tělo vždycky hlásí, že je to jakoby nezralý, nic moc, prostě něco, co pro něj není moc dobrý. taky se z toho nafukuju... takže pro mě je to funkční spíš do záhonu než na konzumaci. ;)

    nedávno jsme takhle měli na jógovým víkendu k jídlu denně klíčenej mix cizrna+čočka+mungo+takovýto červenobílý malý cosi a moc dobrej pocit jsem z toho neměla (viz výše) - ale pár lidí si to naopak pochvalovalo. naklíčenou povinnou výslužku jsem doma rozvařila do kaše se zeleninou, z části jsem udělala pučálku (ta mi chutnala naopak moc a problémy jsem po ní neměla).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ono to asi zase bude o nejake te vyvazenosti.

    My tu v Evrope mame tu mimoradnou schopnost dost casto umet to mliko travit, coz vetsina zbytku sveta moc nedava a tedy i vyzivove systemy importovane z ciziny casto mleko hodne demonizujou - osobne mam pocit ze lidem co s travenim mleka problemy nemaji nemusi *primerene* davky mleka i toho nefermentovaneho (jogurty, kefiry) ublizovat, zejmena jde-li o cerstve mleko maximalne setrne pasterovane, ale bez UHT zahrati, ozarovani, homogenizace, rezidui antibiotik a jinych chemickych sajrajtu apod.

    Ale zase nestridme piti toho "umelohmotneho" asi muze presprilis zahlenovat jak se casto pravi (byt ani to neni nutne jen spatne IMO), pripadne spoustet nejake ty nesnasenlivosti apod. (pokud ta nesnasenlivost tam neni uz a priori).

    Ono kdyz by clovek mel hospodarstvi a na nem tu jednu dve kravky, tak co s tim mlekem asi tak ma delat, nez je pouzivat, nechat kysat, delat syry apod., asi je nebude vylevat do kanalu :) muze teda kravku nechat byt aby si nechala vsechno mleko jen pro telata a vic neprodukovala, ale tim se uzitecnost kravy trosku omezuje zase, a nevim jestli tu nejaky sedlak pestuje soju aby z ni pak delal sojove mleko, asi ty japonske vynalezy jeste nedorazily do ceske vsi :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: pozor pozor, pani je gurmanka - ji plnotucny!;)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: hlavne zit ve sterilnim prostredi, pokud mozno od zacatku zivota sameho, aby nase organismy nemeli moznost si vybudovat imunitu. Pak se clovek nemuze divit, ze potrebujeme antibiotika, a podobne. Organismus si zrovnatak vybuduje imunitu pokud je virum, bakteriim, chladu a podobnym vystavovan v primerene mire.

    DOTAZ, nechali byste ockovat vlastni nemluvne, bydlite-li ve meste?
    VODA
    VODA --- ---
    ITCHYHEAD: a to bys ty krávy a kozy urazil:) pro pani je kráva zdrojem nežádoucích mikroorganismů a mlíko z vemínka, něco naprosto nepřijatelného. Zato nízkotučný v tetrapaku jest pramen zdraví, plnný vápníku a kvalitní bílkoviny, přece!:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam