• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: ta "rajská" (dělal jsem dle toho, co bylo v lednici). Cibule, mrkev, hokkaido, červená řepa, nakrájet na velké kousky, lehce osmahnout s kmínem, pak rozvařit, rozmixovat, ochutit oregánem, sojovkou, umeoctem a pár kapkama citrona (ten udělá tu rajčatovou chuť).

    Na pomazánku taky super, vypadá to moc hezky, jak je to růžové :)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: s mrkvi udelat "rajskou" (dneska jsem poobedvala varenou od muze, mnam), pak jsou dobry salaty ze syrovy (treba s kysanym zelim) i vareny, z vareny treba i pomazanka (napr. s celerem, vlasskejma orechama), polivky typu borsc...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    PSICHE23: na plátky, trochu posolit a opéct na pánvi :)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    mamka má na zahradě spoustu červené řepy, máte nějaké nápady co s ní?
    znám klasiku jako carpaccio a pečená
    díky
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    anebo takhle:

    rozmixovat:
    oloupana salatova okurka bez vnitrnosti se seminky
    trocha maty, citronove stavy, ryzoveho/ps. sirupu
    chladna voda
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Kukuřice je taky dobrá, třeba v krémové polívce, mňam. Co se zázvoru týče, syrový ohřívá jen mírně. Naopak může pomoct podpořit chuť k jídlu a trávení, které v horku může zlobit, a zneutralizovat negativní vlivy přílišné konzumace syrových a studených jídel. Takže bych do něj klidně šla :) Vždyť se koneckonců ve velkém konzumuje v horkých zemích.
    Dobrá je na léto i kombinace sladké a kyselé chuti, doplňuje vláhu v těle.
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ITCHYHEAD: ..ani nee. Ale testoval jsem verzi vynechat rajčata a přidat kopr a výsledek byl skvělý.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VAACLAV: aha tak to pak neni moc makrobio
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ITCHYHEAD: gazpacho? mmch podle mne nej.."gazpacho" je klasika okurka rajče etc syrové a k tomu přidat mladou červenou řepu, povařenou, i s tím vývarem, ochutit stejne jako origo verzi.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ITCHYHEAD: jeste me napadly studene polevky, napriklad balkansky "tarator" ze sojoveho mlekem, anebo ta spaneslka zeleninova, jak jen ona se jmenuje...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jana má dovolenou:))
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: mas pravdu zazvor zahriva, okurku si ale vymluvit nenecham:) ja si ve vedru rano davam studenou sprchu a pak vetsinou chleba s.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: zazvor je podle me naopak zahrejvaci - podobne me prekvapilo, ze ted v brnensky makrobioticky jidelne davaj polivku z turinu a zazvoru, tak by me zajimalo, jak to teda je.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: me osvezuje polevka z kombinace mrkev zazvor, anebo hlavne ze salatove okurky. ale nevim jestli je to podle zasad.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: jeste doplneni (a "memo"): jiste to bude funkcni i naslano. da se tak vyrobit fajn proteinove-zeleninova bomba, ktera se snadno odveze treba nekam na vikend a uz jen staci krajet "sendvice" .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SUNRISE: no jednoduché to je v Japonsku, zejména v těch částech, kde je vhodná teplota, vlhko a především apergillus oryzae se běžně vyskytuje v ovzduší. No nic, jdu namočit rýži na třetí pokus.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL:
    AKHIBARA:
    The Story of Bottled Water (2010) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0

    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ZUZKAOU: Hmm, tak to je pro mě novinka :) Ovšem ten odkaz, nečetla jsem to celé do podrobna, ale přijde mi, že to je ten samý postup, co jsem popisovala (až na to, že používají sofistikovanější vybavení než kufr a lampičku).

    DARJEEL: Zkus si dát do polívky šlupku od melounu :) Je třeba odstranit tu nejsvrchnější nejzelenější část, ale chutná to překvapivě dobře. Působí lehce močopudně a odstraňuje přílišnou horkost. Taktéž vlasy z kukuřice, ty se sice nedají jíst, ale dají se použít jako vývar, jsou výborné proti zadržování vody.
    MILLY
    MILLY --- ---
    STAROJDA: Přečetla jsem celý článek.. a pak jsem teprve zjistila, že je od Honzy Jíchy. :-)) A já pořád, že je mi ta fotografie nějaká povědomá... http://www.honzajicha.cz/ :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: dík... škoda že ty čínský polívky jsou buď s vepřovým nebo s úplně exotickejma ingrediencema, ale nějak se s tím popasuju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SUNRISE:ale samozřejmě že dá - jen je potřeba zajistit celkem hodně tepla a vhodnou vlhkost - což napoprvé se povedlo a na podruhé mi to zaschlo, a když je to moc vlhké, tak z toho vznikne amasake. A i bez koji-kin (čistá kultura), normálně z koji rýže z danfoodu. Např. http://www.homegrown.org/forum/topics/koji-rice-101

    DARJEEL: http://www.thechinesesouplady.com/category/soups/relieves-heatiness/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Máte někdo typy na osvěžující letní polévky dle zásad tčm či mb?
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ZUZKAOU: Kódži se pokud vím nedá množit jako kvásek. V Japonsku se dá sehnat kódži kultura v prášku, která se smíchá s uvařenou rýží a nechá "vykvést" ve vlhku a teple (v domácích podmínkách stačí kufr a lampička se žárovkou 20w :)). To je tradiční postup, kterým se řídí veškeré výrobny produktů jako je miso, sake atd. Jak se vyrábí ta kultura je výrobní tajemství, přičemž existuje asi jen 5 firem v celém Japonsku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam