• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: zazvor je podle me naopak zahrejvaci - podobne me prekvapilo, ze ted v brnensky makrobioticky jidelne davaj polivku z turinu a zazvoru, tak by me zajimalo, jak to teda je.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: me osvezuje polevka z kombinace mrkev zazvor, anebo hlavne ze salatove okurky. ale nevim jestli je to podle zasad.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: jeste doplneni (a "memo"): jiste to bude funkcni i naslano. da se tak vyrobit fajn proteinove-zeleninova bomba, ktera se snadno odveze treba nekam na vikend a uz jen staci krajet "sendvice" .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SUNRISE: no jednoduché to je v Japonsku, zejména v těch částech, kde je vhodná teplota, vlhko a především apergillus oryzae se běžně vyskytuje v ovzduší. No nic, jdu namočit rýži na třetí pokus.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL:
    AKHIBARA:
    The Story of Bottled Water (2010) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0

    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ZUZKAOU: Hmm, tak to je pro mě novinka :) Ovšem ten odkaz, nečetla jsem to celé do podrobna, ale přijde mi, že to je ten samý postup, co jsem popisovala (až na to, že používají sofistikovanější vybavení než kufr a lampičku).

    DARJEEL: Zkus si dát do polívky šlupku od melounu :) Je třeba odstranit tu nejsvrchnější nejzelenější část, ale chutná to překvapivě dobře. Působí lehce močopudně a odstraňuje přílišnou horkost. Taktéž vlasy z kukuřice, ty se sice nedají jíst, ale dají se použít jako vývar, jsou výborné proti zadržování vody.
    MILLY
    MILLY --- ---
    STAROJDA: Přečetla jsem celý článek.. a pak jsem teprve zjistila, že je od Honzy Jíchy. :-)) A já pořád, že je mi ta fotografie nějaká povědomá... http://www.honzajicha.cz/ :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: dík... škoda že ty čínský polívky jsou buď s vepřovým nebo s úplně exotickejma ingrediencema, ale nějak se s tím popasuju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SUNRISE:ale samozřejmě že dá - jen je potřeba zajistit celkem hodně tepla a vhodnou vlhkost - což napoprvé se povedlo a na podruhé mi to zaschlo, a když je to moc vlhké, tak z toho vznikne amasake. A i bez koji-kin (čistá kultura), normálně z koji rýže z danfoodu. Např. http://www.homegrown.org/forum/topics/koji-rice-101

    DARJEEL: http://www.thechinesesouplady.com/category/soups/relieves-heatiness/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Máte někdo typy na osvěžující letní polévky dle zásad tčm či mb?
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ZUZKAOU: Kódži se pokud vím nedá množit jako kvásek. V Japonsku se dá sehnat kódži kultura v prášku, která se smíchá s uvařenou rýží a nechá "vykvést" ve vlhku a teple (v domácích podmínkách stačí kufr a lampička se žárovkou 20w :)). To je tradiční postup, kterým se řídí veškeré výrobny produktů jako je miso, sake atd. Jak se vyrábí ta kultura je výrobní tajemství, přičemž existuje asi jen 5 firem v celém Japonsku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    prosím vás - množíte si někdo koji? První pokus se mi povedl, druhý zaschl, hodila by se mi konzultace zušenějšího chovatele ve středoevropském prostředí.
    KAREN
    KAREN --- ---


    Zde můj poslední dobou oblíbenej recept na koláč. Je to jednoduchý, rychlý, chutný, lehký - a zvládne to i ne zrovna stoprocentně fungující plynová trouba.;) S těstem se dobře pracuje, náplň může být jakákoli dle úrody a designů nepřeberné množství. Původně jsem si vypůjčila recept od veganské kouzelnice Phushi (byl to recept na rebarborovo-jahodovej "pie" s kapkou šťávy z pomeranče, skořicí a kdovíco... moc dobrej! ale nedaří se mi to najít), ale odebrala jsem cukr a nahradila ingredience, který mi neseděj, takže mi z toho nakonec zbylo:

    Těsto (vychází mi to na formu o průměru 27 cm):
    340 g CZ mouky (špaldová, pšeničná, kombo...)
    80 g tuku (nejradši Alsan, ale jde i Ceres, jinej ztuženej, asi i olej...)
    1 vejce (no nemusíte, ale mně to tak chutná víc)
    150 ml studený (ledový) vody
    troška umeocta
    tuk, olej, máslo či něco na potření vršku

    Ovocná (a nebooo...) náplň:
    cokoli co máte, dle sezóny a možností
    špetka soli
    kukuřičnej škrob


    Těsto se propracuje (voda se lije postupně, záleží, co je to za mouku a tuk atd., že) do vláčný "tahavý" konzistence a hodí do lednice. Tentokrát jsem do něj dala maličko medu, pač jsem se obávala, že bude náplň kyselá, ale meruňky do toho byly už tak "žhavý", že to asi ani nebylo potřeba, ale je to chutnější.;)
    Kulatá koláčová forma se vysype moukou. Připraví se náplň: ovoce omýt, okapat, nakrájet či ne (záleží, co to je) a naházet do mísy. Já jsem měla meruňky, jednu postarší broskev a přisypala jsem trošku kokosu (moje oblíbený kombo teď v horku, o víkendu jsem jím posypala tvarohový knedlíčky s meruňkama) - ten taky trošku líp drží náplň pohromadě. Posype se to klasicky špetkou či dvěma soli, promíchá a chvilku nechá stát. Dle potřeby dosladit sladem/medem...
    Z "větší půlky" těsta se vyválí plát, kterým se vyloží forma, udělá se pěknej okraj (někdo na něj má trik, že si vyválí extra proužek o něco širší než výška okraje formy, smotá ho do "šneka" a toho pak rozmotává a fixuje k okraji formy a na plát na "dně" koláče). Do náplně se přidá od oka maizeny, aby pak moc netekla. Ze zbytku těsta se vyválí další plát - může se udělat mřížka (líp to větrá) nebo "americká" verze, že se to všechno přiklopí. To jsem udělala tentokrát, a aby to bylo hezčí a zároveň se odpařovala přebytečná tekutina, vykrojila jsem "okénka". Výkrojkama jsem pak zazáplatovala tenčí místa.
    Vršek trošku potřít nějakym tukem (později zopakovat), šoupnout do předehřátý trouby. Péct se to má nejdřív asi 10-15 min. na hodně, potom stáhnout na míň a dopéct. Časy a stupně si nepamatuju, naše trouba to chce na minimum, jinak to spálí dřív, než se to propeče.;)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Možná znáte.. Narazil jsem na zajímavej článek o makrobiotice a cestování. Autor se zaměřuje na cestování do ciziny, ale pobral jsem inspiraci i pro cestování po ČR (ciziny už jsem měl dost). Přeci jenom ještě nějsme s ženou na úrovni, kdy bychom měli MB v malíku a intuitivně věděli jak se stravovat na cestách.

    http://clanky.ezofit.sk/2010/04/makrobiotika-a-cestovani/
    IPH
    IPH --- ---
    jeden muj znamy (chemik) mi tvrdi, ze z petek se nic neuvolnuje a ze se muzou klidne palit, pac ten plast uz neobsahuje cosi ?? co driv obsahoval a proto to uz nevadi...bohuzel mi chemie moc nesla, tagze nejsem schopna mu odporovat...mate nekdo poruce nejakou studii/vedecky clanek, jak to s tema petkama fakt je?
    IPH
    IPH --- ---
    AKHIBARA: hmmm, a to secasto tvrdi, ze z petek se nic neuvolnuje...ach jo.(
    KAREN
    KAREN --- ---
    STAROJDA: snad jo - záleží, jak pověření soudruzi s vodou nakládaj. ona vesnice je idylická, bukolická, pitoreskní, s čistým vzduchem, vodou, kudrlinkou, lidi dělaj samý zajímavý věci v přírodě a na zahrádce...

    ... a pak v hospodě poslouchám bezzubýho (a zřejmě i bezpáteřního) exfunkcionáře Lojzu, kterej hází PETky do kachláků: "nejsem blbej, abych s tim chodil do kontejneru" (kterej má od zadku asi 100 metrů). podobně mi teď na Zelňáku jeden prodejce (pěstitel??) zcela vážně řekl, když jsem přišla se svou mantrou "sáček nepotřebuju, děkuju", že prej "tak to hodíte do popelnice, dyť si ji platíte".
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DARJEEL: souhlasím s pocitem z vody. Taky mi teď místy prostě nechutná, ani teplá ani studenější. A to víc v práci než na bytě (jsou to ale lokace 10 minut od sebe). Už aby došlo taky k přesunu do vesnice. Tam to teda bude taky obecní vodovod, ale snad bude příznivější.
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    DARJEEL: Osobne rikam a cejtim, ze voda ze studanek je ŽIVÁ....:)
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    STAROJDA: Nedavno jsem se o tomhle bavil s kamoskou, ktera pracuje pro vodohospodare a je vyzkumem zamerene prave na to co ve vode je.
    Podle toho co mi rikala, tak v kohoutovce ty zbytky opravdu jsou. Zalezi kde clovek zije. Prej se micha cast z hlubokejch vrtu a cast v podstate povrchova. Cim vyse na toku rek (bliz prameni), tim cistsi voda. A v hlubokejch vrtech je voda cista. Co doporucovala, tak jsou filtry ala Brita, ale taky rikala, ze ty chemikalie neodstranej. Vlastne prej zatim nevedi ani vodohospodari jak je dat pryc. To teda ke kohoutovce.
    K baleny vode pak rikala, ze staci tejden-dva, aby byla ve flasce a uz se uvolnujou chemky z flasky.
    Ve vysledku, od cloveka ktery pracuje s vodou, balena voda je vetsi hnus nez kohoutkova.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam