Zde můj poslední dobou oblíbenej recept na koláč. Je to jednoduchý, rychlý, chutný, lehký - a zvládne to i ne zrovna stoprocentně fungující plynová trouba.;) S těstem se dobře pracuje, náplň může být jakákoli dle úrody a designů nepřeberné množství. Původně jsem si vypůjčila recept od veganské kouzelnice
Phushi (byl to recept na rebarborovo-jahodovej "pie" s kapkou šťávy z pomeranče, skořicí a kdovíco... moc dobrej! ale nedaří se mi to najít), ale odebrala jsem cukr a nahradila ingredience, který mi neseděj, takže mi z toho nakonec zbylo:
Těsto (vychází mi to na formu o průměru 27 cm):
340 g CZ mouky (špaldová, pšeničná, kombo...)
80 g tuku (nejradši Alsan, ale jde i Ceres, jinej ztuženej, asi i olej...)
1 vejce (no nemusíte, ale mně to tak chutná víc)
150 ml studený (ledový) vody
troška umeocta
tuk, olej, máslo či něco na potření vršku
Ovocná (a nebooo...) náplň:
cokoli co máte, dle sezóny a možností
špetka soli
kukuřičnej škrob
Těsto se propracuje (voda se lije postupně, záleží, co je to za mouku a tuk atd., že) do vláčný "tahavý" konzistence a hodí do lednice. Tentokrát jsem do něj dala maličko medu, pač jsem se obávala, že bude náplň kyselá, ale meruňky do toho byly už tak "žhavý", že to asi ani nebylo potřeba, ale je to chutnější.;)
Kulatá koláčová forma se vysype moukou. Připraví se náplň: ovoce omýt, okapat, nakrájet či ne (záleží, co to je) a naházet do mísy. Já jsem měla meruňky, jednu postarší broskev a přisypala jsem trošku kokosu (moje oblíbený kombo teď v horku, o víkendu jsem jím posypala tvarohový knedlíčky s meruňkama) - ten taky trošku líp drží náplň pohromadě. Posype se to klasicky špetkou či dvěma soli, promíchá a chvilku nechá stát. Dle potřeby dosladit sladem/medem...
Z "větší půlky" těsta se vyválí plát, kterým se vyloží forma, udělá se pěknej okraj (někdo na něj má trik, že si vyválí extra proužek o něco širší než výška okraje formy, smotá ho do "šneka" a toho pak rozmotává a fixuje k okraji formy a na plát na "dně" koláče). Do náplně se přidá od oka maizeny, aby pak moc netekla. Ze zbytku těsta se vyválí další plát - může se udělat mřížka (líp to větrá) nebo "americká" verze, že se to všechno přiklopí. To jsem udělala tentokrát, a aby to bylo hezčí a zároveň se odpařovala přebytečná tekutina, vykrojila jsem "okénka". Výkrojkama jsem pak zazáplatovala tenčí místa.
Vršek trošku potřít nějakym tukem (později zopakovat), šoupnout do předehřátý trouby. Péct se to má nejdřív asi 10-15 min. na hodně, potom stáhnout na míň a dopéct. Časy a stupně si nepamatuju, naše trouba to chce na minimum, jinak to spálí dřív, než se to propeče.;)