• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    VODA
    VODA --- ---
    ITCHYHEAD: echtovně vyvážená kompozice - nutričně, barevně i konzistencí. Chybí mi tam jediné, nějaká kvašenina:)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Trochu echtovni zalezitost:

    lehce naklicena psenice v papinaku, naparena mrkev, cervena cocka loupana pulena (umeocet, kuzu), mangold na cibuli s cesnekem

    VODA
    VODA --- ---
    KRALIK: a jsme doma, tenhle dezert staví na své nepřekonatelné vlhkosti...máš ho mít kočovníku!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KRALIK: ať jsou klidně bez dezertu, když jim to nechutná :o)
    myslím, že jsi se dotkl pravého umu komunitního cukráře - udělat takový dezert, který bude výtečný, ale bude chutnat jen Tobě, takže si na něm pochutnáš a zároveň se nemusíš bát, že Ti někdo sní byť kousíček :DDD
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    VODA: az se vratim z indie, privitej me timhle kolackem a ja ti povim, cim se lisi tvoje verze od moji. ja to taky jednou pripekl, jednou vysusil...

    :)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: neboj se toho, kuskus je jemné médium, hlavní parádu dělají rozinky s mákem a švestkama..králík je totiž tak dobrej cukrář, že jeho kumpáni éterický makrobio dezert nemůžou pobrat:)
    DARJEEL: ale je to krupice! před jídlem raději poprosit o odpuštění:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    njn, není tam mouka, další z oblíbených závislostí :)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: safra, tak to asi taky nekdy zkusim)
    VODA: jj, prave proto bych se toho uplne nevzdavala.) pusobi to jako takovej nakyp - ale svestky s makem (a mak s rozinkama) fakt zeru!.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: Jasně, kuskus je přece jen těstovina, ale jde o rychlost, nemusíš to vařit
    VODA
    VODA --- ---
    KRALIK: Zkoušela několikrát, a všem chutnalo, je to pěkně vláčný, rozinky a švestky to osladí a dobře se doplňují s mákem. Co se tvým strávníkům na tom konkrétně nepozdávalo?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KRALIK: me to taky moc nelaka (ten kuskus me asi netankuje) - dobry ale je, ze je to jednoduchy a rychly, tak bych to asi vic dochutila (jablecnej koncentrat / med / slad, trocha vanilky apod.), pripadne se inspirovat treba receptem na tuhle jahlovou babovku a zkombit to, misto kuskusu jahly nebo tak...

    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=535
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    VODA: zkouselas? ja tak dvakrat, mozna trikrat a dycky jsem to musel snist cely sam, nikomu to nechutnalo :]
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: akorat bych ubrala tuku - zvlast kdyz se toho napece a sni hromada ,D
    SISTA
    SISTA --- ---
    VODA: mnam. ja tusila, ze uz nekdo neco takovyho vymyslel:)
    VODA
    VODA --- ---
    SISTA: tohle je taky rychlá varianta makové buchty a švestičky jsou aktuální záležitost
    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=854
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Inspirovala mě Voda a tak jsem si trochu ujel na: http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=805

    do těsta ještě přistrouhám mrkev... dají se plnit na sladko, na slano, výborné jsou ve směsí kysaného zelí s tempehem, vydrží x dní, takže se dají o víkendu napéct dopředu na skoro celý týden, udělat více směsí dohromady. Makrobiotikům to neříkejte, ale výborné jsou i se špenátovým listím a kozím sýrem ,-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    to je mi náhodička, zrovna včera jsem myslel na to, že bych si dal makovou buchtu :o)
    A dneska ráno koukal na sklenici s jáhličkami, jak tak smutně koukají, že je dlouho nikdo nevařil...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: jsem se vyjádřil nepřesně, potraviny, které podporují tvorbu hlenu, protože hlen (nadměrný hlen) blokuje proudění qi
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: jo dika, dalsi dvere otevrene:)
    DARJEEL: myslsi ze jej cinska medicina povazuje za nezadouci protoze se to deje v pripade potizi, anebo i samotne hleneni od plic nema podle nich ani dobreho vysledku? jak sam pises, hleneni pomaha
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: v rámci tčm jsou zmiňovány hlavně dvě tělní tekutiny krev a míza. Hlen se do tělních tekutin nepočítá a je v podstatě čínskou medicínou považován za nežádoucí.
    Nevím kdo jste si pročítal texty v těch odkazech, ale třeba na bamboo clinic trochu mléčných produktů schvalují, v druhém odkazu je pisatel striktně proti...
    Vysvětluji si to tak, že tčm vznikala v prostředí a době, kdy neexistovalo masové znečištění, smog, chemikálie z ropy atd. Hlen je pro městského člověka blahodnárný v tom, že chrání buňky před přímým dopadem znečištění a také toto znečištění z těla odvádí. V tomhle kontextu mají mléčné výrobky jistý význam (ovšem ve velmi omezené míře), ovšem přiznejme si narovinu, je to zdravotní hledisko velmi ohnuté přes koleno, respektive přes dvě kolena...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam