• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Inspirovala mě Voda a tak jsem si trochu ujel na: http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=805

    do těsta ještě přistrouhám mrkev... dají se plnit na sladko, na slano, výborné jsou ve směsí kysaného zelí s tempehem, vydrží x dní, takže se dají o víkendu napéct dopředu na skoro celý týden, udělat více směsí dohromady. Makrobiotikům to neříkejte, ale výborné jsou i se špenátovým listím a kozím sýrem ,-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    to je mi náhodička, zrovna včera jsem myslel na to, že bych si dal makovou buchtu :o)
    A dneska ráno koukal na sklenici s jáhličkami, jak tak smutně koukají, že je dlouho nikdo nevařil...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: jsem se vyjádřil nepřesně, potraviny, které podporují tvorbu hlenu, protože hlen (nadměrný hlen) blokuje proudění qi
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: jo dika, dalsi dvere otevrene:)
    DARJEEL: myslsi ze jej cinska medicina povazuje za nezadouci protoze se to deje v pripade potizi, anebo i samotne hleneni od plic nema podle nich ani dobreho vysledku? jak sam pises, hleneni pomaha
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: v rámci tčm jsou zmiňovány hlavně dvě tělní tekutiny krev a míza. Hlen se do tělních tekutin nepočítá a je v podstatě čínskou medicínou považován za nežádoucí.
    Nevím kdo jste si pročítal texty v těch odkazech, ale třeba na bamboo clinic trochu mléčných produktů schvalují, v druhém odkazu je pisatel striktně proti...
    Vysvětluji si to tak, že tčm vznikala v prostředí a době, kdy neexistovalo masové znečištění, smog, chemikálie z ropy atd. Hlen je pro městského člověka blahodnárný v tom, že chrání buňky před přímým dopadem znečištění a také toto znečištění z těla odvádí. V tomhle kontextu mají mléčné výrobky jistý význam (ovšem ve velmi omezené míře), ovšem přiznejme si narovinu, je to zdravotní hledisko velmi ohnuté přes koleno, respektive přes dvě kolena...
    VODA
    VODA --- ---
    ITCHYHEAD: tzv. "doktrína znamení"

    Plátek mrkve vypadá jako lidské oko...mrkev zvyšuje cirkulaci krve v oku a funkci očí.

    rajče má čtyři komory a je červené. Srdce je také červené a má čtyři komory...posiluje srdce a krev.

    Vlašský ořech vypadá jako malý mozek...ořechy pomáhají rozvíjet více než 3 tucty neurotransmiterů pro fungování mozku.

    Fazole uzdravuje a pomáhá udržovat funkci ledvin.

    Celer, rebarbora vypadají jako kosti. Tato potrava cíleně posiluje kosti, zásobuje sodíkem

    Baklažán, avokádo a hruška jsou zaměřené na zdraví a funkci dělohy a děložního hrdla

    Fíky jsou plné semen a visí v dvojicích, když rostou...zvyšují pohyblivost mužských spermií a jejich počet a také pomáhají překonat mužskou sterilitu.

    Sladké brambory vypadají jako pankreas a vlastně vyrovnávají glykemický index při diabetu.

    Olivy pomáhají zdraví a funkci vaječníků.

    Grepfruity, pomeranče a jiné citrusové plody vypadají jako mléčné žlázy a podporují zdraví prsů a pohyb lymfy do prsů a z prsů.

    Cibule vypadá jako tělesné buňky...cibule pomáhá odstraňovat odpady ze všech tělesných buněk, vyvolává slzení, které vyplavuje epitelové vrstvy z očí.

    okurky, cukety jsou zaměřené na velikost a sílu mužských pohlavních orgánů.

    viz. http://www.prirodnivyziva.cz/
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: me prijde ze mlecne vyrobky zahlenuji, kdezto napriklad drink z lotosoveho korene plice odhlenuje. pak take plice umi odhlenovat sami sebe a podle me se tim brani, napriklad v obdobi jejich oslabeni (nyni). podle me tedy mlikem plicim uskodime, kdezto lotosovym drinkem bychom jim meli pomoci.

    btw vsimli jste si ze fazole,, dobra to surovina na ledviny maji tvar ledviny, a prurez lotosovym korenem ma podobnou strukturu plicnich vacku?

    lotosovy koren
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: anebo kopru, ted nevim. myslim, ze lepsi by to bylo z nori ras. byl to takovy experiment.
    KAREN
    KAREN --- ---
    STAROJDA: tipuju tempura z mrkvovy (?) nate
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ITCHYHEAD: nějak mi nejde identifikovat to vpravo dole, můžeš dát hint? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: užs dosáhl, máš pěkný talíře ,-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: kez bych nekdy dosahl !
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    To víš je to exkluzivní, tak jen horních několik desítek nyxáků na to dosáhne :o)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    vsak ja to nevnucuji. i kdyz me mrzi, ze ze vsech lidi na nyxu je v tomhle auditku tak malo lidi. podle me mb zabira.

    neco z archivu

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: tzn. rozpor v tom, jestli užívat nebo neužívat pálivá a ostrá jídla během podzimu (plíce jsou plná horkosti z léta). Pochopil jsem to tak, že v rámci prevence je dobré přejít spíše ke kyselé chuti a ostrému se vyhnout, ale v rámci posilování plic akutně může být ostrá chuť žádoucí, neboť doplňuje jang plic...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tekutiny nerovná se hlen, hlen je víceméně nežádoucí...

    a jedna věc ještě, oni si někdy trochu protiřečí, respektive každý zdroj říká trochu něco jiného:

    viz např. (obsáhle o podzimu, tak jen odkazem)
    How to stay healthy in autumn | Straight Bamboo TCM Clinic • Beijing
    http://straightbamboo.com/articles/how-to-stay-healthy-in-autumn/
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: DARJEEL: nejak mi neni systematicky jasny to s tou produkci tekutin, hlenu - pisou, ze na podzim je potreba podporovat jejich tvorbu, doporucujou mliko atd., ale zaroven se prave objevujou ruzny nachlazeni, rymicky atd., hlenu je tehdy az az a mliko bych rozhodne nedavala (a sojovy uz vubec,D). tak me zajima, jestli jde o to si to vyvazit, "promazavat", kdyz je fakt potreba, nebo zkratka jak to do sebe zapada...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Foods that enhance the metal element:

    Grain: White, brown, and sweet rice, mochi

    Vegetables: cauliflower, cabbage, Chinese cabbage, celery, daikon radish, onions, watercress, mustard and turnip greens, turnips, garlic, cucumber, leeks

    Beans and Pulses: white beans

    Fruits: Pear, apples

    Fish: cod, haddock, herring, flounder, halibut

    Herbs and Seasonings: dill, fennel, thyme, ginger root, horseradish, cinnamon, cayenne, basil, and rosemary

    Autumn is a time when many people experience respiratory issues, whether allergies, bronchitis, or the first cold of the season. All of the vegetables, fruits and herbs listed above help strengthen the lungs, move mucus out of the body, and cleanse the digestive tract.

    Many people do not particularly enjoy cabbages, turnips, and pungent greens like watercress and mustard, so what to do? Try pairing these lesser-loved vegetables with others you do enjoy. The sweetness of winter squash, beets or yams complements the pungent/bitter quality of autumn veggies nicely. Rice, mochi, white beans and the fish listed above are all mild and somewhat sweet, and are therefore good complements to them as well.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Autumn

    Autumn foods: pineapple, pear and white fungus

    Things begin to fall and mature in autumn. TCM believes that autumn correlates with the lung system, which dominates the skin, respiration, body fluids metabolism, blood circulation, immunity and melancholy emotion. Since the vigorous summer has over, TCM holds that everything needs to turn inwards so as to prepare for the harsh winter. Foods are important to ensure that the body adjusts to the changing seasons. The dry weather usually causes an itchy throat, a dry nose, chapped lips, rough skin, hair loss and dry stools. We need to eat to promote the production of body fluids and their lubricating effects throughout the body. Beneficial foods for this are lily bulb, white fungus, nuts or seeds, pear, lotus root, pumpkin, honey, soy milk and dairy products. It is advisable to eat more food with sour flavors and reduce pungent flavors as such things like onion, ginger and peppers induce perspiration, while sour foods like pineapple, apple, grapefruit and lemon have astringent properties and thus prevent the loss of body fluids. The body needs extra fluids to counteract the dry environment, and it is a Chinese tradition to eat porridge for breakfast and soup for dinner that is made with the above ingredients.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam