• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    _PINKY: no kombucha se mnou uz nedela nic, telo si zvyklo jak to piju denne (tipuju tak 100 az 300 ml). jak jinak ale delat teda "sladkou" verzi? aby to bylo nutne uplne bez ovoce mi zni trochu prehnane. zase si v zaludku nestavim chram a trocha toho poteseni k traveni urcite pricini
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: zrovna jsem tohle "studovala" v ajurvede a je to presne, jak rika IFKA. Navic myslim, ze to neni optimalni z toho duvodu, ze naplno nestravis vsechno - cili i bez jakyhkoli priznaku je to hanebne plytvani;) A kor teda v kombinaci s nakvasenou kombuchou by me zajmalo, co to s tebou dela:)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    IFKA: no ja takhle jim uz sest let a zatim me z ty snidane nikdy nic podivnyho v tele nestartovalo. ale prvni tri roky sem si u tech obylovin daval jeste dycky miso polivku, to uz je ted spis dle situace
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: taky jsem se cítila dobře a vyhovovala mi, jen se pak objevoval kvasinkový výtok. ale nevím, jak se přebytek kvasinek projevuje u kluků.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    STAROJDA: no ukazkovost jde do kopru, pokud jim kazdy rano "skoro" to samy
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: rozdíl sušeného a čerstvého bude asi jenom v energiích - tj uvařit čerstvé je méně energeticky náročné než ho nejprve usušit a pak teprve vařit. Takže pokud ti leží na srdci nízkoenergetičnost přijímaných potravin (to nevím do jaké míry je to skutečný MB koncept), tak to můžeš řešit.

Jinak imho každopádně platí, že tvoje snídaně je docela ukázková, takže bych z toho stresy rozhodně neměl ;)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    STAROJDA a IFKA: díky za odpovědi!

ovoce je tam míň, než obylovin. plus je pak ještě rozdíl mezi povařenym čerstvym a sušenym?

jak se projevujou problémy s kvasinkama? já se po tý snídani vážně necejtim nijak jinak, než před ní, jen nemám hlad samozřejmě. většinou u ní popiju čaj, kombutchu, či když se to hodí s počasím apod i malou miso polívku
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Když je ovoce v žaludku samo, tak se stráví hodně rychle. Ale když je nakombinované s obilninami, jejichž trávení trvá déle, začne kvasit, následně začne kvasit i obilí. To podporuje množení kvasinkových bakterií v organismu.
    Když jsem si tohle kombo vařila, což bylo celkem dlouho, tak jsem se po snědení cítila dobře a sytě, ale měla jsem pak problémy s kvasinkami.

Kvasinkově nezatěžující varianta sladké porridge je kaše na slano - vločky (oves, špalda, co píšeš) uvařit samotné do konzistence řídké kaše, na vodě (v zimě tuku) orestovat zeleninu (mrkev, dýně, celer, ...), posypat opraženými semínky nebo gomasiem (z libovolných semínek, nejen ze sezamu), navrch čerstvé lupení (klidně hodně, teď to roste:) - libeček, petržel, řapíkatý celer, cibulka, koriandr, ...) + je výborný kondiment z arame dušené spolu s cibulí, namixovat, lze uskladňovat několik dní.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: ta osoba asi měla na mysli souboj rychlých cukrů (ovoce) a pomalých (obiloviny). Když se žaludek naladí na jeden druh, tak pak špatně stráví ten druhý. Proto by se neměly kombinoval. Nicméně - pokud ovoce tepelně zpracuješ (jak to děláš), tak už ty jednoduchý cukry rozložíš a tělo je stráví o dost lépe. Tady snad i platí to, že v tomhle případě by toho ovoce mělo být poměrově více než obiloviny. To děláš asi taky (jak jsem pochopil), takže ok.

Pozor ale, jsem docela MB elév, takže možná je za tím ještě něco víc :)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    jak to máte s ovocem v ovesný apod. snídani? jedna osoba mi ted tvrdila, že bych ovoce vůbec neměl přidávat, protože pak prý v žaludku kvasí. makrobiotickejch principů se držím už dost dlouho na to, abych si pletl osobní pocity s tím, co sem si před lety načetl na jedný straně, ale taky držel odstup k jekejmkoli příkazům a zákazům. každopádně moc dobře vim, že je můj snídaňovej rituál ta nejstereotypnější část mýho jídelníčku a tak s tím rád zas po čase něco udělám.

nejčastějc prve povařím sušený ovoce (rozinky, švestky, či obřas godji) s lněným semínkem, trochou mořský soli, občas mák, občas skořice. pozdějc přidám nějaký čerstvý, víceméně sezónní ovoce (nejčastějc jabko) a chvíli dál vařim. a nakonec pak přidám (občas nasucho orestovaný) velký ovesný vločky (nebo rejži, pohanku, či quinou apod), nechám podusit pod pokličkou, po chvilce vzpnu oheň a nechám odstát. semtam přisladím s agave sirupem.
    když sem to dělával pro změnu se zeleninou, nejčastějc sem používal mrkev, kterou sem uvařil do měkka

v žaludku žádný velký rodeo necejtim, nasytí mě to, neunaví, a za nedlouho je to i venku
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Ahoj, nechci vám nějak narušovat odbornou diskuzi, ale chystám v neděli menší oslavu a sháním tip na zdravý dezert, který by uspokojil mojí na cukru závislou matinku a mohla bych si ho dát i já...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKHIBARA: tak rozdíl zkoušet nový věci a pevně se držet své ideologie, ale to asi vnímáš, že :-)
    Tak fajn, že nemusím rozepisovat konkrétní diagnozu podle MKN :-)
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    A jeste by me zajimalo jestli tady nekdo ji topinambury. Jak je vnimate? Popripade nejaky dobry napady jak je zpracovat?
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    DARJEEL: Tu diskuzi jsem si jen prolit a prave ze jsem tam zaznamenal tu psychopatologii, tak se ptam tady.
    Ja taky jidlo varim a makrobiotika je mi asi nejbliz, ale taky me bavi zkouset novi veci a experimentovat a timhle jsem byl docela prekvapenej. A urcite jsem nemyslel jist jenom raw, spis ze si treba clovek obcas da susenku z namaceny pohanky.

Ale jinak dik za odpovedi. Neco jsem z toho vycetl:)

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUI: samozřejmě že česká - bavíme se o českém významu termínu živina.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivina

Obecně o tom, že přejímat termíny z oblastí kterým moc nerozumím a zkoušet je roubovat na něco co potřebuju obhájit je nešvar sice častý, o to ovšem nešťastnější.

Ještě se budeme dohadovat?

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUI: a proč se pletou pojmy s dojmy? Protože se lidé nenamáhají věci studovat, ale doufají, že je dohledají na internetu.

(ostatně i wikipedie mi dává za pravdu). A co třeba papírová encyklopedie?

HUNGR, Pavel. Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích, díl 1, a-f (45 hesel). In Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích, díl 4, ř-ž. 1. vyd. Praha: Nakladatelský dům, 1996. s. 1-10. ISBN 80-85841-31-2.

živina: složka potravy která může být organismem metabolizována jako stavební a nebo sytící (dodávající energii). Živinami jsou bílkoviny, sacharidy a tuky.

Mám hledat další zdroje - moc se mi pro ty skripta nechce, jsou kdesi v krabicích ve sklepě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUI: to je sice pěkné, ale živina je český výraz makronutrient. Odborné pojmy se definují právě pro to, aby bylo složitější je ohýbat tak, jak dělá vitariánská mytologie.

A ty aminy vážně nejsou přítomné ve všem, co je tepelně opracované, že.

Fakt nemá smysl se do téhle debaty pouštět - taháš za výrazně kratší stéblo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUI: Ne - a vypadá to, že tu máme ideální ukázku toho, k čemu vede vypůjčení si termínů z oblasti, do které se mi nechtělo moc pronikat.

živina = makronutrient = tuk, škroby a bíloviny a fakt nejsou pouze zdrojem energie.

tuším že to čemu říkáš důležité živiny myslíš mikronutrienty - tedy vitamíny a minerály a spol. Tepelně nestabilní jsou jen některé a spoustu z nich je daleko více stravitelných v tepleně opracované potravě, protože nezpracovaná semena jsou plná antinutričních látek a v listech jsou mikronutrienty vázané v celulóze, kterou prostě lidský trávicí trakt neumí jen tak naštípat.

Vitariánství není možné obhájit z pozice lidské fyziologie. Kdo se tak chce stravovat - tak to je jeho volba. Ale ať si nepůjčuje pojmy bez adekvátního porozumění a nezkouší to obhajovat jazykem fyziologie. Respektive ať počítá s tím, že nebude brán vážně někým, kdo biologii rozumí o trošku víc.

Jakmile přístup bude vitarián obhajovat životní silou a nebo jinými esoterickými argumenty, tak neřeknu ani slovo.

To je jako kdybych tvrdika že stejk se super pro makrobiotika, protože posiluje plíce dřevitě jinovou energií, zejména když se ugriluje na dřevěném uhlí,
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRUTAA1: trocha trapné přízemní fyziologie.

Velmi úzce spolu souvisí vývoj nadstandardního objemu mozkové kůry a objevu ohně. Protože prostě tepelně upravné škroby, tuky a bílkoviny jsou stravitelnější, než ty syrové. Jsou přednaštípané a tedy to štípání nemusí řešit trávicí trakt.

Pračlověk od té doby, co se stal pračlověkem - tedy užíval složitější nástroje, řeč a abstraktní myšlení (tj. nějaké 3-4 miliony let nazad) zároveň používal oheň. Ze stravy dokázal využít daleko více, než před tepelným zpracováním a tedy tyto bonusové živiny pomohlo k dalšímu rozvoji. Zatímco zbytek primátů, co se to nenaučil je nadále raw a před vyhynutím. A to žije v původním prostředí, kde není zima...

Enzymy a podobné věci jaksi jsou v žaludku a dvanácterníku deaktivovány a naštípány na kratší řetězce - je to základní funkce jak trávení, tak imunitního systému (vývojově daleko starší než celý rod homo), protože jaksi pustit si do organismu cizí, aktivní bílkovinu je blbý nápad.

To že oblíbená raw mytologie hlásá něco jiného a narozdíl třeba od TČM, ajurvédy a nebo i té makrobiotiky se nerozpakuje chybně používat právě ony termíny a koncepty z fyziologie (tradiční systémy mají vlastní terminologii a nepotřebujou si ji vypůčjovat, natož ji komolit ve svůj prospěch) jen ukazuje na to, že tam zjevně budou dost zásadní chyby v úsudku, když tento koncept byl vytvářen.
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    LYDI: ja se v tom moc nevyznam, ani ji neprovozuju, jednou jsem ovsem mela velmi silny zazitek v ramci rozsireneho vedomi, kdy jsem jedla pomeranc a stala se jim a pak jeste dalsi den jablkem. jakysi aspekt transpersonalni psychologie? pusobilo to na me jako dobry duvod k raw strave - jis jen to, cim klidne muzes i byt a co vis, ze Ti udela dobre, proto si nevyberes mrtve maso nebo neco tak chemickyho, ze Ti chemie zaplavi vsechny bunky...

jinak jsem se o tom take bavila s nekolika lidmi, co raw stravu jedli tra 2 roky a vice a vsichni videli problem prave v zime, ze jim byla vetsi zima a tak jsem take dospela k nazoru, ze to neni moc urcene pro nase podminky, spise nekam do tropu, ale pres leto pro ne? jinak uz jsou ale nase zaludky asi behem tech x stovek let nejspis uzpusobeny normalne na tepelne upravovanou stravu, zda se :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam