• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    LYDI
    LYDI --- ---
    ty jo, vy jste dobry (: ja zatim necham vlocky s ovocem - mam totiz horsi veci, na kterech bych chtela mela pracovat (; :D
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Ovesny vlocky, ne oves...ale jo, jen s medem. Případně koření, semínko, tahini...ale bez ovoce. A duseny ovoce zas jinej den, aspon je to pestrejsi. A dneska jsem mela vlockovy kakaovy livance, zas trochu jiny a porad dobry:)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    IFKA: jo s tahini to obcas delam taky, ale i tak spis v kombinaci se zeleninovou verzi. adzuki pastu bych si ozkousel! nebo jakoukoli sladkou adzuki recepturu. japonsky dezerty z nich sou super.
    VODA: to stoji za pokus
    _PINKY: to znamena, ze si das jen varenej oves s medem?
    VODA
    VODA --- ---
    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=702
    tohle je varianta s čerstvýma meruňkama
    VODA
    VODA --- ---
    IFKA: a když přidáš k azuki sušené merunky a společně povaříš a mixneš, vznikne moc příjemný sladký krém:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: my děláme sladké kaše s rýžovým sirupem a případně na dochucení kokos, vanilku, skořici, karob, kakao (ne dohromady :)).
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: v terminologii MB muze kase nasladko obsahovat veci, ktere nejsou uplne sladke v nasem pojeti (sus. ovoce, med), ale v ramci zakladnich 5 chuti/principu ano, tzn. mrkev, hokkaido, jak rikas. jeste me napada, ze jsem nekde videla recept na sladkou pastu z adzuki. a na zjemneni tahini.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: no ja se ted snazim drzet zasady "ovoce jen samostatne mimo jiny jidla" a kasi sladim jen medem...a u me dobry:) Nebo pak jen duseny jablka s rozinkama, orechama apod.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    plus verze trebas s hokkaido je uplne jina kapitola?
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    _PINKY: no kombucha se mnou uz nedela nic, telo si zvyklo jak to piju denne (tipuju tak 100 az 300 ml). jak jinak ale delat teda "sladkou" verzi? aby to bylo nutne uplne bez ovoce mi zni trochu prehnane. zase si v zaludku nestavim chram a trocha toho poteseni k traveni urcite pricini
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: zrovna jsem tohle "studovala" v ajurvede a je to presne, jak rika IFKA. Navic myslim, ze to neni optimalni z toho duvodu, ze naplno nestravis vsechno - cili i bez jakyhkoli priznaku je to hanebne plytvani;) A kor teda v kombinaci s nakvasenou kombuchou by me zajmalo, co to s tebou dela:)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    IFKA: no ja takhle jim uz sest let a zatim me z ty snidane nikdy nic podivnyho v tele nestartovalo. ale prvni tri roky sem si u tech obylovin daval jeste dycky miso polivku, to uz je ted spis dle situace
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: taky jsem se cítila dobře a vyhovovala mi, jen se pak objevoval kvasinkový výtok. ale nevím, jak se přebytek kvasinek projevuje u kluků.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    STAROJDA: no ukazkovost jde do kopru, pokud jim kazdy rano "skoro" to samy
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: rozdíl sušeného a čerstvého bude asi jenom v energiích - tj uvařit čerstvé je méně energeticky náročné než ho nejprve usušit a pak teprve vařit. Takže pokud ti leží na srdci nízkoenergetičnost přijímaných potravin (to nevím do jaké míry je to skutečný MB koncept), tak to můžeš řešit.

    Jinak imho každopádně platí, že tvoje snídaně je docela ukázková, takže bych z toho stresy rozhodně neměl ;)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    STAROJDA a IFKA: díky za odpovědi!

    ovoce je tam míň, než obylovin. plus je pak ještě rozdíl mezi povařenym čerstvym a sušenym?

    jak se projevujou problémy s kvasinkama? já se po tý snídani vážně necejtim nijak jinak, než před ní, jen nemám hlad samozřejmě. většinou u ní popiju čaj, kombutchu, či když se to hodí s počasím apod i malou miso polívku
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Když je ovoce v žaludku samo, tak se stráví hodně rychle. Ale když je nakombinované s obilninami, jejichž trávení trvá déle, začne kvasit, následně začne kvasit i obilí. To podporuje množení kvasinkových bakterií v organismu.
    Když jsem si tohle kombo vařila, což bylo celkem dlouho, tak jsem se po snědení cítila dobře a sytě, ale měla jsem pak problémy s kvasinkami.

    Kvasinkově nezatěžující varianta sladké porridge je kaše na slano - vločky (oves, špalda, co píšeš) uvařit samotné do konzistence řídké kaše, na vodě (v zimě tuku) orestovat zeleninu (mrkev, dýně, celer, ...), posypat opraženými semínky nebo gomasiem (z libovolných semínek, nejen ze sezamu), navrch čerstvé lupení (klidně hodně, teď to roste:) - libeček, petržel, řapíkatý celer, cibulka, koriandr, ...) + je výborný kondiment z arame dušené spolu s cibulí, namixovat, lze uskladňovat několik dní.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: ta osoba asi měla na mysli souboj rychlých cukrů (ovoce) a pomalých (obiloviny). Když se žaludek naladí na jeden druh, tak pak špatně stráví ten druhý. Proto by se neměly kombinoval. Nicméně - pokud ovoce tepelně zpracuješ (jak to děláš), tak už ty jednoduchý cukry rozložíš a tělo je stráví o dost lépe. Tady snad i platí to, že v tomhle případě by toho ovoce mělo být poměrově více než obiloviny. To děláš asi taky (jak jsem pochopil), takže ok.

    Pozor ale, jsem docela MB elév, takže možná je za tím ještě něco víc :)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    jak to máte s ovocem v ovesný apod. snídani? jedna osoba mi ted tvrdila, že bych ovoce vůbec neměl přidávat, protože pak prý v žaludku kvasí. makrobiotickejch principů se držím už dost dlouho na to, abych si pletl osobní pocity s tím, co sem si před lety načetl na jedný straně, ale taky držel odstup k jekejmkoli příkazům a zákazům. každopádně moc dobře vim, že je můj snídaňovej rituál ta nejstereotypnější část mýho jídelníčku a tak s tím rád zas po čase něco udělám.

    nejčastějc prve povařím sušený ovoce (rozinky, švestky, či obřas godji) s lněným semínkem, trochou mořský soli, občas mák, občas skořice. pozdějc přidám nějaký čerstvý, víceméně sezónní ovoce (nejčastějc jabko) a chvíli dál vařim. a nakonec pak přidám (občas nasucho orestovaný) velký ovesný vločky (nebo rejži, pohanku, či quinou apod), nechám podusit pod pokličkou, po chvilce vzpnu oheň a nechám odstát. semtam přisladím s agave sirupem.
    když sem to dělával pro změnu se zeleninou, nejčastějc sem používal mrkev, kterou sem uvařil do měkka

    v žaludku žádný velký rodeo necejtim, nasytí mě to, neunaví, a za nedlouho je to i venku
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Ahoj, nechci vám nějak narušovat odbornou diskuzi, ale chystám v neděli menší oslavu a sháním tip na zdravý dezert, který by uspokojil mojí na cukru závislou matinku a mohla bych si ho dát i já...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam