• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    cim se takhle zacatkem zimniho obdobi nejvic nakopavate?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ITCHYHEAD: tak ono každej má jinou defaultní rychlost a voda je trochu hyperspeed...
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: jj, prapůvodní konzistence, u které začínáš a zase se k ní vrácíš:) a navíc různý kombinace luštěnin a zelenin v téhle konzistenci jsou extra lahodný
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: tojo, myslim ze prave to by meli ucit na kurzech vareni; jak v kuchyni pracovat efektivne.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOCOURMIKES: ani adzuki nápojem?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    makrobiotika je vyborna vec. i jako prevence. vylecit tim rakovinu ale nezkousejte.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: madam mixer v prvni kuchynske linii!! :-)
    VODA
    VODA --- ---
    ITCHYHEAD: dobroty to jsou a dík:)! možná to vypadá složitě, ale zase tak moc náročný to není. Příprava nezabere víc jak 45 minut, když přemýšlíš trochu dopředu.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: tybrďo, to jsou dobroty!
    VODA
    VODA --- ---
    pyré z azuky a červené řepy, kulatozrnná rýže s shitake, čínské zelí s tempehem, salát, pickles brokolice květák


    tofu vařené s daikonem v shoyu, zázvorové šťávě s shitake, kulatozrnná rýže, pyré z máslové dýně, pickles z ředkviček, salát


    kamut, pyré z azuky a dýně, restovaný celer, napařený kadeřávek, pickles zelí mrkev cibule


    noky, pyré z petržele a cibule, sojanéza, tofu s mrkví, salát z čínského zelí, květákové pickles
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Jednoduse, ale na ctyri hodiny sily jak drak:

    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: ok zjistim a kdyztak pomerove upravim. Dam vedet v poste co dal
    VODA
    VODA --- ---
    ITCHYHEAD: pro mě prosím 50g, jestli je dávkování klasický - cca 2g na 1kg soji.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA:
    Ahoj, my si pro nej pojedem zacatkem srpna do Liberce. Myslim, ze bych mohl vzit vic. Jsem z prahy 6. Kolik a kdo byste pripadne chteli?
    VODA
    VODA --- ---
    Nemá někdo aktivní starter na tempeh, se kterým se chce rozdělit, prosím? Nebo nechtělo by se pár lidem do společné objednávky? Výroba startéru ze sušeného tempehu se nezdařila. Dík
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    k téhle diskuyi bzch přidal následující dotaz. máte někdo tip na literaturu, která by byla na téma MB opravdu současná? nečetl jsem nic od Průchový a možná si právě hned tady sám odpovídám na danou otázku. klidně to může bejt i v angličtině. rád bych si zaktualizoval znalosti od nuly a porovnal, kam sem se za sedm let s MB odklonil od toho, co sem si kdysi na začátku nastudoval u Kushiho atp.
    CHRPA
    CHRPA --- ---
    DARJEEL: díky za zajímavý intuitivní postřehy ohledně chápání MB.. cítím to podobně - vyjít z hlavních principů, na kterých MB stojí a přizpůsobit si to na svou individuální situaci...sledovat, jaký to má účinky a vychytávat případný chyby nebo nedostatky a pracovat s tím jako s "živým organismem" a nikoli jako s "biblí"..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CHRPA: trocha pranksteřiny, pane:)

    Za mě - do tajů některých zákazů jsem nepronikl do teď (za všechny vezměme třeba zákaz ryb s modrou kůži... co je víc makrobiotického než pstruh z jihočeského rybníka? :) a nějak mi to nevadí v tom uchopit ten systém jako celek... nechám teď stranou osobní situaci stran stravy, dám pár obecných podnětů.

    Skladba talíře: sleduji dvě věci - jednak surovinovou skladbu, jednak skladbu z hlediska jin a jang. Tohle dohromady, když si osvojíš, tak to pak dává dobrej návod na obecný skládání talíře.
    Mb je o harmonizaci, co nejvíc se cpeš do středu mezi jin a jang... když se dlouhodobě takhle stravuješ, tak pak můžeš začít zkoumat výchylky a extrémnější potraviny, co to s Tebou dělá... popravdě, nikdo z nás není stavěnej na harmonickou vyváženou stravu, ale spíš potřebujeme doplňovat různé aspekty. V tomhle mi přijde jako bezedná studnice čínská dietetika, kde se počítá s jin-jang jednotlivých zang orgánů v návaznosti na roční období... já osobně bych ještě přidal styl práce a pracovní vytížení, životní a rodinnou situaci atd. Prostě (IMHO) každý z nás potřebuje nějakým směrem trochu vychýlenou rovnouváhu jin-jang v závislosti na životní situaci, ale to už svévolně interpretuji svaté písmo makrobiotické :-)
    CHRPA
    CHRPA --- ---
    DARJEEL: neznevažuj mou upřímnou snahu dozvědět se co nejvíc:)
    přečet jsem nějaký knížky jak od Kushiho, tak od Jarmily Průchový.. dávám si celkem práci a poctivě hledám všude možně, kde bych našel odpovědi na nejasnosti.. většinu jsem si buď někde našel nebo odvodil z jiných informací, ale pár otázek zbylo..tak se ptám... a když na nyxu, tak kde jinde než tady:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam