• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: tybrďo, to jsou dobroty!
    VODA
    VODA --- ---
    pyré z azuky a červené řepy, kulatozrnná rýže s shitake, čínské zelí s tempehem, salát, pickles brokolice květák


    tofu vařené s daikonem v shoyu, zázvorové šťávě s shitake, kulatozrnná rýže, pyré z máslové dýně, pickles z ředkviček, salát


    kamut, pyré z azuky a dýně, restovaný celer, napařený kadeřávek, pickles zelí mrkev cibule


    noky, pyré z petržele a cibule, sojanéza, tofu s mrkví, salát z čínského zelí, květákové pickles
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Jednoduse, ale na ctyri hodiny sily jak drak:

    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: ok zjistim a kdyztak pomerove upravim. Dam vedet v poste co dal
    VODA
    VODA --- ---
    ITCHYHEAD: pro mě prosím 50g, jestli je dávkování klasický - cca 2g na 1kg soji.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA:
    Ahoj, my si pro nej pojedem zacatkem srpna do Liberce. Myslim, ze bych mohl vzit vic. Jsem z prahy 6. Kolik a kdo byste pripadne chteli?
    VODA
    VODA --- ---
    Nemá někdo aktivní starter na tempeh, se kterým se chce rozdělit, prosím? Nebo nechtělo by se pár lidem do společné objednávky? Výroba startéru ze sušeného tempehu se nezdařila. Dík
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    k téhle diskuyi bzch přidal následující dotaz. máte někdo tip na literaturu, která by byla na téma MB opravdu současná? nečetl jsem nic od Průchový a možná si právě hned tady sám odpovídám na danou otázku. klidně to může bejt i v angličtině. rád bych si zaktualizoval znalosti od nuly a porovnal, kam sem se za sedm let s MB odklonil od toho, co sem si kdysi na začátku nastudoval u Kushiho atp.
    CHRPA
    CHRPA --- ---
    DARJEEL: díky za zajímavý intuitivní postřehy ohledně chápání MB.. cítím to podobně - vyjít z hlavních principů, na kterých MB stojí a přizpůsobit si to na svou individuální situaci...sledovat, jaký to má účinky a vychytávat případný chyby nebo nedostatky a pracovat s tím jako s "živým organismem" a nikoli jako s "biblí"..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CHRPA: trocha pranksteřiny, pane:)

    Za mě - do tajů některých zákazů jsem nepronikl do teď (za všechny vezměme třeba zákaz ryb s modrou kůži... co je víc makrobiotického než pstruh z jihočeského rybníka? :) a nějak mi to nevadí v tom uchopit ten systém jako celek... nechám teď stranou osobní situaci stran stravy, dám pár obecných podnětů.

    Skladba talíře: sleduji dvě věci - jednak surovinovou skladbu, jednak skladbu z hlediska jin a jang. Tohle dohromady, když si osvojíš, tak to pak dává dobrej návod na obecný skládání talíře.
    Mb je o harmonizaci, co nejvíc se cpeš do středu mezi jin a jang... když se dlouhodobě takhle stravuješ, tak pak můžeš začít zkoumat výchylky a extrémnější potraviny, co to s Tebou dělá... popravdě, nikdo z nás není stavěnej na harmonickou vyváženou stravu, ale spíš potřebujeme doplňovat různé aspekty. V tomhle mi přijde jako bezedná studnice čínská dietetika, kde se počítá s jin-jang jednotlivých zang orgánů v návaznosti na roční období... já osobně bych ještě přidal styl práce a pracovní vytížení, životní a rodinnou situaci atd. Prostě (IMHO) každý z nás potřebuje nějakým směrem trochu vychýlenou rovnouváhu jin-jang v závislosti na životní situaci, ale to už svévolně interpretuji svaté písmo makrobiotické :-)
    CHRPA
    CHRPA --- ---
    DARJEEL: neznevažuj mou upřímnou snahu dozvědět se co nejvíc:)
    přečet jsem nějaký knížky jak od Kushiho, tak od Jarmily Průchový.. dávám si celkem práci a poctivě hledám všude možně, kde bych našel odpovědi na nejasnosti.. většinu jsem si buď někde našel nebo odvodil z jiných informací, ale pár otázek zbylo..tak se ptám... a když na nyxu, tak kde jinde než tady:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CHRPA: ahoj:)

    vypadá to, že jsi pročetl knihy od Lužné i Kushiho, prošel jsi odkazy na nástěnce a... máš k tomu dotazy a nejasnosti... popravdě z tak malého počtu nejasnosti bych si troufal tvrdit, že sis toho o mb ještě moc nepřečetl, jinak bych čekal otázek mnohem víc :DD
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    CHRPA:

    1) žádný univerzální výživový směr platný pro každého neexistuje. Záleží na nastavení každého jedince. Proto 114 let vitarián a tlusté střevo Kushiho. MB je totiž i léčivý přístup a proto k němu zřejmě inklinují lidé, co nemají uplně zdravé zažívání.

    2) tvoje studium je asi vedeno od špatného konce. Makrobiotika je založená na konceptu energií jin a jang - a tento koncept odpovídá na tvoje otázky 2) a 3), protože v obou případech se jedná o energetické extrémy, kterým je radno se vyvarovat.

    3) pokud vím, tak makrobiotika neříká, co bys neměl jíst a pít. Jen říká, co každá potravina obsahuje za energie a jak na tebe bude působit. Tedy i makrobiotik může pít černý čaj nebo jíst maso a mléko.

    Takže můj závěr je: studuj dál. Kupodivu dost otázek mě osobně vyjasnila Strnadelová (Radost ze zdravých dětí).

    PS: údajně je makrobiotika cestou na celý život a i po letech praktikování se zdaleka nemůžeš považovat za znalého. Takže se i obrň trpělivostí a hlavně naslouchej svému tělu.
    CHRPA
    CHRPA --- ---
    zdravím vespolek,
    snažím se hlouběji proniknout do filosofie makrobiotický stravy, ale narazil jsem na jeden překvapivý problém - je poměrně jednoduchý dočíst se v makrobiotický literatuře, co všechno bych neměl pít a jíst, ale už mnohem složitější je dopídit se u mnoha "zakázaných" potravin, Z JAKÝHO DŮVODU by se neměly jíst.
    tak například se mi nedaří najít nějaký vysvětlení, proč nesmím:

    1) jíst zelený a červený papriky - nerostou tady či co? to by mělo teda platit i pro žlutý a oranžový pariky ne?:)
    2) pít černý čaj (a potažmo i kávu) - stimulanty či co? zelený čaj je taky stimulant ne?
    3) jíst mražené potraviny - čerstvou zeleninu přeci taky vařim, dusim atd., tak co je špatnýho na mrežený zelenině? snad z důvodu, že neznám její původ a způsob, jakým se dostala ze záhonu až do pytlíku v mrazáku?

    ohledně konzumace čerstvýho ovoce a syrový zeleniny (viz např. Dr. Norman Walker) a makrobiotickýho doporučení všechno tepelně upravit, mám taky spoustu otazníků. Norman Walker doporučoval jíst převážně čerstvý ovoce a zeleninu, včetně pití čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. založil laboratoř pro výživu a výzkum a 70 let vědecky zkoumal správnou výživu. dožil se věku 116 let v plnym zdraví. Naproti tomu Michio Kushi podstoupil v roce 2004 operaci tlustýho střeva. Tak sakra, co si o tom mám myslet??? Rád bych si ověřil a našel přesvědčivý důkazy o tom, že makrobiotika je opravdu ten správný, stovkami let ověřený, systém zdravý výživy, tak jak ho prezentují její zastánci, ale je několk věcí, který mi do toho prostě nezapadaji.. a rád bych si je vyjasnil....

    takže díky za jakýkoli zasvěcený komentář či osvětlení!:)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: vařím jenom listy beze stonků, to je pak trochu piplačka.. v lese ji nemáme, stavím se ráda..
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: dobra, brzy na vasich talirich!.))
    YEETKA: jak to myslis? to snad staci sparit a podusit, ne? a roste to snad vsude... kdyby ti chybela, stav se;)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: aha:))
    ono je s bršlicí taky dost práce při přípravě k vaření, ale výsledek stojí za to.. o nějakou bych i stála:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: predsudky! ;)

    SCHWEPZ: vskutku makrobioticke reseni... ve smyslu toho, ze jste zustali jen u trech :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: u nás kopřivy teprve začínají, myslím že to je "jak kde". A minulý víkend začli pampelišky, těch pak máme plnou zahradu, rád bych udělal med, ale nevím, jestli se k tomu dostanu. Zkusím namotivovat švagrovou ,)

    špenát dělám tak, že mám špenát a teprve do něho přidávám medvědí česnek a spařené kopřivy - nikoliv že bych vzal kopřivy povařil a pojídal ,-) taky můžeš dochutit: vajíčko, opečená cibulka, špetka mouky, soli a pepře...nejsem ortodox
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: včera jsem byl s kolegy na zahrádce na třech svijanech, nemohu přeci nechat játra příliš expandovat!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam